UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-06-17 12:11

Kézilabda: a jövő csapatával jutott ki a férfiválogatott a felnőtt Európa-bajnokságra

Az olaszok elleni sikerrel koronázta meg a felnőtt Eb-selejtezősorozatot a férfi kézilabda-válogatott. A Csoknyai, Matics edzőpáros által vezetett együttes veretlenül, alaposan megfiatalított kerettel harcolta ki a részvétel jogát a 2020-as kontinenstornán.

A kötelező feladatot teljesítette a felnőtt férfi kézilabda-válogatott, magabiztosan kijutott az osztrák-norvég-svéd közös rendezésű Európa-bajnokságra. Méghozzá kis híján hibátlan mérleggel: az olaszok és a szlovákok felett aratott kettős siker mellett az oroszok ellen mindössze egy pontot hullajtott a Csoknyai István, Vladan Matics kettős vezette társulat.

Szita Zoltán minden apró lehetőséget megragad, amit  nagyválogatottban kap Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Szita Zoltán minden apró lehetőséget megragad, amit nagyválogatottban kap Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Az olaszok elleni hazai záró összecsapás aligha vonul be a magyar válogatott történetébe, de a 32–29-es győzelem végül a fiatal együttessel – négy utánpótláskorú játékossal, Máthé Dominikkal, ifj. Rosta Miklóssal, Szita Zoltánnal és a debütáló Ubornyák Dáviddal a fedélzeten – is megszületett a mieink számára már tét nélküli találkozón. A selejtezősorozatból azonban többnyire pozitívumok szűrhetők le. Jól láthatóan elkezdődött a régóta várt fiatalítás a felnőttválogatottban, ami sikerekkel is párosult, hiszen veretlen maradt a nemzeti együttes. „Elindultunk egy úton, amely hosszú távon sikeres lehet –  mondta  a meccs után Csoknyai István a válogatott egyik szövetségi kapitánya. – A most látott fiatalok a 2022-es hazai rendezésű Európa-bajnokságra érhetnek be, illetve addigra be is kell érniük. Addigra lehet kész ez a csapat.” A vasárnapi mérkőzésen a gárda egyik legnagyobb erőssége volt a Balatonfüredből a BL-résztvevő, lengyel Wisla Plockhoz szerződő 21 éves Szita Zoltán, aki a jövő embere lehet a válogatottban. „Bíztunk benne, hogy erőnlétileg fel tudjuk őrölni az olaszokat, valamelyest simább győzelemre készültünk, de a legfontosabb, hogy a végén nyertünk – értékelt a juniorkorú balátlövő. – Nem gondolom, hogy többet kellett volna vállalnom, jól elosztottuk a terheket Bodó Ricsivel. Nekünk, fiataloknak az a dolgunk, hogy minden apró lehetőséget megragadjunk.” És ha így folytatják, minden bizonnyal nem csak epizódszerephez jutnak a nagycsapatban a júliusi, U21-es világbajnokságra is készülő játékosok.   

FELNŐTT EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, KECSKEMÉT Magyarország–Olaszország 32–29 (16–14) A magyar válogatott up-korú gólszerzői: ifj. Rosta Miklós 5, Szita Zoltán 5, Máthé Dominik 2

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.