UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-06-18 17:39

Labdarúgás: Ukrajna kiemelkedett az U20-as világbajnokság mezőnyéből

Ukrajna minden kétséget kizáróan, nagyon magabiztos játékkal, veretlenül nyerte meg a lengyelországi U20-as világbajnokságot. Hogy mi volt a siker titka? Nagyon jól működő középpályás védekezés, abból induló hatékony kontrajáték, meccseket eldönteni képes egyéniségek hosszú sora, korosztályos szinten klasszis kapussal a gólvonalon, no meg egy olyan szakvezető, aki nyolc éve dolgozik az ukrán U-válogatottaknál.

Ritka az, hogy egy abszolút meglepetés győztes olyan meggyőző, magabiztos és végig kiegyensúlyozott teljesítménnyel tud világbajnoki címet nyerni, mint az ukrán válogatott a lengyelországi U20-as világbajnokságon. A korábban még negyeddöntőbe sem jutó ukránok tavaly ugyan csoportgyőztesként, veretlenül jutottak tovább a korosztály finnországi Európa-bajnokságának csoportköréből, Angliát és Franciaországot is megelőzve (utóbbit le is győzték), ám azok után, hogy az elődöntőben kikaptak 5–0-ra a későbbi győztes Portugáliától, senki sem hihette, hogy egy évvel később ez az ukrán generáció világbajnok lesz. Márpedig az lett, ráadásul úgy, hogy veretlenül jutott el a világbajnokság döntőjéig. Csak az utolsó, számára már tét nélküli, Nigéria elleni csoportmeccsen játszott döntetlent, a másik öt meccsét megnyerte. A döntőig vezető úton legyőzte az Egyesült Államokat, Panamát, Katart, Kolumbiát és az Eb-döntős Olaszországot. Ráadásul összesen csak négy gólt kapott a tornán (a negyeddöntőben Kolumbia és az elődöntőben Olaszország ellen egyet sem). Mindössze egyszer került hátrányba a vb alatt, éppen a Dél-Korea elleni finálé első perceiben (11-esből), de a csapat erejét mutatja, hogy nem tört meg a korai gól után, fel tudott állni, és végül 3–1-re győzött. Az ukránok játéka alapvetően a fegyelmezett védekezésre épült, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy lőttek egy gólt, majd beálltak a saját kapujuk elé, ugyanis a kolumbiaiak és az olaszok ellen is többször találták el a kaput, mint az ellenfelük (a két meccsen az ukránoknak hét, Kolumbiának és Olaszországnak egy-egy kaput eltaláló lövése volt). Amiben mindenki fölé nőttek, az a középpályán végzett szűrőmunka volt, aminek köszönhetően ellenfeleik helyzetet is alig-alig tudtak kialakítani, inkább csak távoli lövésekkel próbálkoztak, miközben az ukránok a góljaikon kívül is tudtak veszélyes kontrákat vezetni.

Így ünnepelték az ukránok a világbajnoki címet Fotó: fifa.com
Így ünnepelték az ukránok a világbajnoki címet Fotó: fifa.com
Alekszandrt Petrakov szövetségi edző csapatának legnagyobb erénye az volt, hogy sosem lehetett tudni, adott meccsen éppen ki lép elő főszereplővé, számos olyan egyéniség található a csapatban, akik kiélezett helyzetben fontos szerepet tud vállalni. Mint például a döntőig gólt sem szerző, a fináléban viszont duplázó Dinamo Kijev-csatár, Vladiszlav Szuprjaha vagy éppen a Dél-Korea ellen egy szenzációs, a saját térfeléről induló, góllal végződő szólót bemutató, ugyancsak kijevi Herohij Citjasvili. A csapat szinte bizonyosan korszakos egyénisége lesz a torna legjobb kapusának is megválasztott, 20 éves, 7.5 millió eurós becsült értékével az ukrán keret legértékesebb játékosának számító Andrij Lunyin, aki már a Real Madrid játékosa, igaz, legutóbb kölcsönben a Leagnésben szerepelt. A kiemelkedő játékosok közé tartozott még a torna góllövőlistáján négy találattal holtversenyben a 2. helyen végző, ezüstcipővel jutalmazott Danilo Szikan (Oleksandria) és a torna második legjobb játékosának megválasztott, ezüstlabdával jutalmazott háromgólos Szerhij Buleca (Dinamo Kijev), de említést érdemel még a szintén háromgólos Denisz Popov (Dinamo Kijev) is. A 2011 óta a szövetség alkalmazásában álló, U16-tól U20-ig minden korosztállyal dolgozó Petrakov csapatába öt-öt játékost adott a két ukrán „óriásklub”, a Sahtar és a Dinamo Kijev. De mint a fenti felsorolásból is látszik, a kulcsjátékosok inkább a fővárosiaktól érkeztek, igaz, a csapat kapitánya a Sahtar védője, Valerij Bondar volt. Az ukránok mellett azért persze említést érdemelnek a dél-koreaiak is, akik magukénak tudhatják a torna legjobb játékosát, az aranylabdával díjazott Lee Kang Int. Ők is történelmet írtak, hiszen 2007 óta, mióta U20-as világbajnokságnak nevezik a tornát, első ázsiai csapatként tudtak döntőt játszani. A vb gólkirálya a norvég Erling Haland lett, aki rekordot jelentő kilenc gólt szerzett a Honduras ellen 12–0-ra megnyert csoportmeccsen, de többször nem talált be, és csapata nem jutott tovább a csoportból. A vb-n 3. helyen végzett Ecuador Lengyelországban is bizonyította, nem a véletlen műve volt, hogy megnyerte a korosztályos Copa Américát. Az Eb 2. helye után a vb-n is négy közé jutó Olaszország azt bizonyította, hogy utánpótlásszinten több korosztályban is számolni kell az olaszokkal, hiszen az U17-es Eb-n is döntőt játszottak, és a már elkezdődött, olaszországi rendezésű U21-es Eb-n is az esélyesek közé tartoznak. Összegezve a fentieket megállapíthatjuk, a korábbi évek korosztályos sikercsapatai, így a franciák és az angolok mellett a jelek szerint egyre több válogatott tud odaérni a világ elitjébe utánpótlás szinten. Reménykedhetünk benne, hogy ezek a korosztályok hosszú távon a felnőttfutball palettáját is színesítik majd.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, LENGYELORSZÁG A végeredmény (az 1–4. helyezettek): 1. Ukrajna, 2. Dél-Korea, 3. Ecuador, 4. Olaszország Aranylabdás (torna legjobb játékosa): Lee Kang In (Dél-Korea) Aranycipős (gólkirály): Erling Haland (Norvégia) Aranykesztyűs (legjobb kapus): Andrij Lunyin (Ukrajna) FIFA Fair play-díjas: Japán

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.