UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-06-18 11:14

Megdolgozott az aranyért az FTC fiú serdülő vízilabdacsapata

A döntőben jelentős hátrányból fordító és koncentrált végjátékkal a bajnoki trófeát elhódító FTC-Telekom fiú serdülő vízilabdacsapata Nyéki Balázs vezetőedző szerint alaposan megdolgozott a sikerért, kiemelte a befektetett munkát és a csapategységet a fináléban remekül védő Gyapjas Brendont.

Ennél kiélezettebb végjátékot nehéz lett volna elképzelni a fiú serdülő vízilabda-bajnokság döntőjében. Két rendkívül fordulatos mérkőzés után végül büntetőkkel az FTC-Telekom fiataljai szerezték meg az aranyérmet. A szakavatottak szerint az már a szezonkezdetkor nyilvánvaló volt, hogy a korosztály két legnagyobb játékerőt képviselő klubja, az FTC és a KSI SE a fináléban is találkozik majd egymással. Így is lett, hiszen az alapszakaszt mindkét egyesület remek mutatókkal zárta. A KSI 26 mérkőzéséből csupán egyet, a Ferencváros ellenit veszítette el idegenben 8–5-re, a zöld-fehér legénység viszont a KSI otthonában elszenvedett 11–9-es vereség mellett a BVSC vendégeként is kikapott, így második helyen zárt, ami azt eredményezte, hogy ő rendezhette meg a bajnoki döntő első meccsét, azaz odavágóját a Népligetben.

ftc vizilabda.jpg7
ftc vizilabda.jpg7
A Ferencváros fiataljainak nagy része az ifjúsági bajnokságban pallérozódik, az évad során csupán a fontosabb mérkőzésekre érkeztek vissza saját korcsoportjukba, a serdülőbe. Természetesen a döntőn is ott voltak, annak miliőjével viszont még ők sem számoltak úgy, ahogyan kellett volna. Nem csak a tét volt nagy, hanem a szurkolótábor is, hiszen a játékosok telt ház előtt ugrottak medencébe, és végül 12–9-re kikaptak a KSI-től.
fradi serd 2
fradi serd 2
A Fradinak gyakorlatilag egy napja sem volt rendezni sorait, ugyanis az odavágó este hét órai kezdete után másnap délután négykor folytatódott a párharc a Margitszigeten. A KSI háromgólos előnye abszolút ledolgozhatónak tűnt az elszánt vendégek szemében, a félidőben azonban már összességében ötre nőtt a különbség a két gárda között. Aztán jött a fordulat. A Ferencváros elképesztő akaratról és koncentrációról tett tanúbizonyságot, hiszen előbb a két negyed alatt négy gólt szerző Várkonyi Ádám vezérletével megfordította a meccset, majd beállította a háromgólos differenciát (9–6), majd összesítésben a döntetlent a dudaszó előtt. Tette ezt úgy, hogy a kapuban parádézó Gyapjas Brendon egyetlen találatot sem szedett be a második félidőben. A büntetők során a KSI kétszer is hibázott, az FTC csak egyszer, így megnyerte a bajnokságot.
fradi serd1
fradi serd1
„A döntő első meccsén semmi sem akart összejönni – mondta a bravúrokat halmozó hálóőr, Gyapjas Brendon. – Persze, próbáltam elkövetni mindent, hogy jó eredményt érjünk el. Talán a háromgólos vereségnek még örülhettünk is. Véleményem szerint az összeszokottsággal is meggyűlt a bajunk, a játékosok nagy része többnyire Varga Dániel csapatában, az ifibajnokságban játszott, de az elsődleges célunk az volt, hogy megnyerjük a serdülőbajnokságot. A visszavágón hatalmas küzdelem kerekedett ki. Minden csapattársam odatette magát, én is nagyon örülök, hogy tizenhét percig nem kaptam gólt. Amikor öt góllal vezetett az ellenfél, arra gondoltam, mi akkor is jobbak vagyunk. Úgy gondolom, nálunk többet senki nem edzett, nem tett több munkát a vízilabdába. Csak az járt a fejemben, hogy mindent megtegyek a sikerért. A jó kapusteljesítmény alap, ha győzni akarsz, de e mellé még szükséges két-három remek egyéni teljesítmény. Ez is összejött. A büntetőpárbajra úgy készültem, hogy kettőt biztosan meg kell fognom, az elég lesz. Így is lett. Igazi csapatmunka volt.” Nyéki Balázs vezetőedző szerint a sikerben nagy szerepe van a Ferencváros új utánpótlásképzési rendszerének, amely a fiatalokat egyszerre több korosztályban játszatja a hathatós fejlődés érdekében. A szakember szerint csapatára valóban nyomást helyezett a telt házas mérkőzés hangulata, de a visszavágón a felszabadultság és a munka meghozta gyümölcsét. „A fiúk heti hétszer edzettek, plusz mérkőzéseket játszottak. Ráadásul két délelőtti tréninget is beiktattunk. Örülök, hogy a második meccsen ráéreztek, hogyan lehet megnyerni egy ilyen fontos mérkőzést. Minden idegszálukkal a védekezésre koncentráltak, de a győzelem azon is múlott, hogy jól bírtuk erővel a végét. Fáradtan is képesek voltunk megvalósítani, amit elképzeltünk” – nyilatkozta Nyéki Balázs. A bajnokcsapat keretéből már hat játékosnak is megadatott, hogy bemutatkozhasson a Ferencváros Bajnokok Ligája-győztes felnőttjei között is az OB I-ben. A vezetőedző szerint nem kizárólag a trófeák jelentenek motivációt a tinédzserek számára, a klub légköre is azon tényezők közé sorolható, amelyek inspirációval szolgálnak az utánpótláskorúaknak, hiszen olyan trükköket, mozgásokat leshetnek el a máshol csak televízióban látott klasszisoktól, amilyeneket leginkább a testközelség adhat. Gyapjas Brendonra is nagy hatással van a közeg.
l
l
„Nekem a BL-győzelem is óriási motiváció. A nagyok megmutatták nekünk az utat. Az OB I-ben egy meccset védtem a Honvéd ellen. Hatalmas megtiszteltetés és élmény volt a fantasztikus képességű pólósokkal együtt szerepelni. Egyértelmű célom, hogy bekerüljek a világ legjobb felnőttcsapatába, a Fradiba. A válogatottnak is meghatározó alakja szeretnék lenni, és az álmom az olimpiai bajnoki cím” – árulta el a kapus. „Természetesen az a célunk, hogy minél több játékost adjunk a felnőttcsapatnak – összegzett a vezetőedző. – Azzal is tisztában vagyunk, hogy nem lesz mindenkiből BL-győztes vagy olimpiai bajnok, de fontosnak tartjuk úgy nevelni a gyerekeket, hogy a magyar vízilabdának értékeket teremtsünk általuk. Ha valaki megtanul küzdeni és hajtani a céljaiért, az véleményem szerint az élet minden területén az egyik legnagyobb erény.”

AZ FTC-TELEKOM FIÚ SERDÜLŐ BAJNOKCSAPATA Játékosok: Solymosi Péter, Hlogyik Szabolcs Bence, Szabó II. Bence, Nyíri Balázs, Böröczky Marcell, Gulyás-Oldal Ábel, Klár Gergely, Spitz Márk, Vass Benedek Márk, Gyapjas Brendon, Gál Sándor, Dér Zoltán Antal, Madarász Gábor, Várkonyi Ádám, Pipek Olivér, Varga Bence Bendegúz, Sipos Bendegúz, Kiss László Milán, Felkai Mátyás László, Bakos Bence, Zetkó Szabolcs Edzők: Nyéki Balázs, Varga Dániel

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.