UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-06-19 17:02

A párbajtőröző Andrásfi Tibor sokat tanult a düsseldorfi felnőtt Európa-bajnokságon

A 19 éves vívó, Andrásfi Tibor mesélt oldalunknak az élete első felnőtt Európa-bajnokságán történtekről, amelyen – legjobb magyar férfi párbajtőrözőként – a hetedik helyen végzett.

A BVSC-Zugló 19 éves vívója, Andrásfi Tibor elsősorban a budapesti felnőtt Grand Prix-n szerzett bronzérmével harcolta ki az indulási jogot egyéniben a düsseldorfi Európa-bajnokságra, ahol egészen a negyeddöntőig menetelt, így – legjobb magyar férfi párbajtőrözőként – a hetedik helyen zárta a versenyt.

Andrásfi Tibor öröme érthető volt, miután legyőzte a svájci Max Heinzert Forrás: hunfencing.hu
Andrásfi Tibor öröme érthető volt, miután legyőzte a svájci Max Heinzert Forrás: hunfencing.hu
„Alig egy hete tudtam meg, hogy részt vehetek a kontinensviadalon. Nem számítottam rá, hiszen a magyar ranglista negyedik helyén zártam, miközben mögöttem volt még a Rióban olimpiai bronzérmes Rédli András és Somfai Péter is, előttem meg Nagy Dávid, akivel csapatban kétszer szereztünk junior-világbajnoki címet. A szövetség – korrekten – úgy döntött, hogy a budapesti világbajnokságon Dávid, míg Düsseldorfban én bizonyíthatok” – meséli a fiatal. A 64 között a spanyol Angel Fabregat ellen Tibor korán hátrányba került, majd szépen feljött. Végül hosszabbításra került sor, amelyben a magyar bizonyult koncentráltabbnak. A folytatásban igazi „nagyágyúval” nézett farkasszemet: a világranglista 15., csapatban világ- és Európa-bajnok svájci Max Heinzerrel. „A meccs előtt arra gondoltam, nincs veszíteni valóm. Ráadásul a papírforma szerint kezdett: három nullra ment el. Ekkor éreztem, hogy át tudom venni az irányítást. Eleinte beállt hátra, innen könnyebben ki tudtam tapasztalni a reakcióit. Persze, rengeteget váltott az asszóban, azonban egyre több tust adtam, és élveztem a vívást. Azt hiszem, ennek köszönhettem az egytusos győzelmet.” Az ifjú versenyzőnek a két szoros, hosszabbításban megnyert mérkőzést követően a főtábla harmadik fordulójában már könnyebb dolga volt a román Mario Persu ellen: 3–2 után megtalálta azt az akciót, amivel sorozatban érte el találatait – türelmes előkészítés után gyors támadás, pontos szúrás. 8–3-ra elhúzott, és ellenfelének már nem is hagyott esélyt a visszajövetelre. Az éremért a 26 éves, olimpiai ezüstérmes Andrea Santarellivel küzdött, és 15–9-es vereséget szenvedett. „Hihetetlenül jól vívott. Változatos volt, és érezte, mit akarok csinálni. Csalódottan jöttem le a pástról, de mindenki gratulált. A célom az volt, hogy bizonyítsak a felnőttek között, és úgy vélem, ez sikerült. Fantasztikus tapasztalatokkal gazdagodtam, biztos, hogy ebből később lehet meríteni. Büszke vagyok rá, hogy itt lehettem” – zárja le Andrásfi. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.