UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-06-19 11:58

Labdarúgás: parázs derbikkel, remek gólokkal indult az U21-es Eb

Nem okoztak csalódást a nyár legfontosabb korosztályos futballtornájának fiatal főhősei. Elképesztő egyéni teljesítmények tarkították a résztvevők bemutatkozó mérkőzéseit, ketten is dupláztak, a gólátlag meghaladja a 3,5-et.

Remekbe szabott akciókkal, őszinte támadófocival kezdődött az olaszországi U21-es kontinensviadal. A csoportkör első fordulójában mindent láttunk, ami szem-szájnak ingere. A csapatok élet-halál harcot vívnak az egyetlen biztos továbbjutó helyért, az olimpiai kvalifikációért. Mivel a legjobb csoportmásodikkal összesen négyen folytathatják a további küzdelmeket, minden gólnak óriási szerepe van.

A csoport, 1. forduló Lengyelország–Belgium 3–2 (Zurkowski 26., Bielik 52., Szymanski 79., ill. Leya 16., Cools 84.) Olaszország–Spanyolország 3–1 (Chiesa 36., 64., Pellegrini 82. – 11-esből, ill. Dani Ceballos 9.)

Háromszor is bemutathatták sajátos gólörömüket az olasz fiatalok Forrás: Bleacher Report
Háromszor is bemutathatták sajátos gólörömüket az olasz fiatalok Forrás: Bleacher Report
A torna nyitómeccsét a belgák kezdték jobban, hatalmas mezőnyfölényük azonban kevésbé mutatkozott meg: a végig veszélyesen játszó szélsők, Mbenza és Lukebakio helyzetkihasználása finoman szólva sem volt tökéletes. Ellenben a lengyelek Zurkowski vezérletével az első valamirevaló akciójukból gólt szereztek, és a folytatásban is piszkosul pontosan fejezték be a támadásokat. Hiába birtokolta többet a labdát Johan Walem együttese, ez is csak a kontrafutballban erős lengyelek malmára hajtotta a vizet. Az öt U21-es tornagyőzelmével rekordernek számító Olaszország a spanyolok korosztályos alakulatával találkozott az A csoport másik összecsapásán. A négyszeres bajnok La Roja jól kezdett, elvégre Dani Ceballos már a meccs legelején előnyhöz juttatta övéit, 22 méterről parádés gólt akasztott a bal felső sarokba. A kezdeti sokk után felébredt a Squadra Azzurra, Federico Chiesa nagyszerű szólógóljával jelentősen becsapta Unai Simón kapust. A fordulást követően a végig keményen játszó, olykor a sportszerűség határát súroló olaszok megtörték legfőbb riválisukat. A Fiorentina 60 millió eurós üdvöskéje duplázott, a végeredményt meg Pellegrini állította be egy véleményes büntető után.

B csoport, 1. forduló Szerbia–Ausztria 0–2 (Wolf 37., S. Horvath 78.) Németország–Dánia 3–1 (Richter 27., 52., Waldschmidt 65., ill. Skov 73. – 11-esből)

Az osztrákok kisebb meglepetésre legyőzték a Luka Joviccsal rohamozó szerb korosztályos brigádot. Hannes Wolf előbb megszerezte a vezetést csapatának, majd a 73. percben Vukasin Jovanovics valósággal kettétörte a lábát – természetesen a szerb játékos azonnali piros lapot kapott. A végeredményt Sascha Horvath állította be szabadrúgásgólból. A B jelű négyes másik mérkőzésén a csoportfavorit németek Marco Richter lapos lövésével szerezték meg a vezetést. A második félidő elején a két csapat közötti mentalitásbeli különbség is megmutatkozott, hiszen a Nationalelf gólvágója elképesztő sprintet követően szerezte meg a dánoktól a labdát, majd értékesítette is a helyzetét. Dánia semmilyen tekintetben nem tudta felvenni a versenyt a címvédővel, egyedül a nemrég véget ért idényben 29 gólt szerző középpályás, Robert Skov jelentett veszélyt a német kapura, de ő szoros „házi őrizetben” volt egész este. A németek félgőzzel nyertek.

C csoport, 1. forduló Románia–Horvátország 4–1 (Puscas 11. – 11-esből, Hagi 14., Baluta 66., Petre 93., ill. Vlasic 18.) Anglia–Franciaország 1–2 (Foden 54., ill. Ikoné 89., Wan-Bissaka 95. – öngól)

Foden brillírozott, ám csapata így is kikapott a franciáktól Forrás: goal.com
Foden brillírozott, ám csapata így is kikapott a franciáktól Forrás: goal.com
Románia korosztályos együttese óriási győzelmet ért el az esélyesebbnek tűnő horvátok ellen. A jól csengő nevekkel teletűzdelt társaság Puscas és Hagi góljaival épített ki stabil előnyt rögtön a meccs legelején. A horvátok a tehetséges Vlasic révén még időben reagáltak, a második félidőben azonban keleti szomszédaink elléptek, és megszerezték első U21-es Európa-bajnoki győzelmüket. Az angol-francia derbit talán a csoportkör leginkább várt összecsapásának is nevezhetjük. Két kimaradt tizenegyes, kiállítás, utolsó perces öngól – a végső győzelemre is esélyes együttesek párviadala igazán drámaian alakult. U21-es Eb-n először működik közre a videóbíró, és nem kellett rá sokat várni, hogy mérkőzést döntsön el: Hamza Choudhury csúnyán beleszállt a francia Jonathan Bambába. A játékvezető csak a technika segítségével jött rá, hogy ez a megmozdulás bizony kiállítást érdemel. Ettől kezdve a gall kakasok beszorították a Háromoroszlánosokat, és megfordították a mérkőzést. Hiába lőtt fantasztikus szólógólt a Manchester Citynél Pep Guardiola kezei alatt tanuló Phil Foden, vagy védett bravúrosan a kapuban Henderson (megbabonázta a francia büntetőrugókat, akik kettőből kettőt kihagytak), a végén a legutóbb 13 éve U21-es Európa-bajnokságon szereplő franciák örülhettek. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.