- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Jégkorong: a 18 éves Jack Hughes az idei NHL-draft első kiválasztottja

Magyar idő szerint szombat hajnalban tartották az észak-amerikai profi hokiliga (NHL) amatőr újonckiválasztóját (draft). Habár az amerikai Jack Hughes és a finn Kaapo Kakko között szoros verseny bontakozott ki, végül papírforma szerint előbbi kelt el első helyen, a New Jersey Devils csapott le rá, míg a finn tini a New York Rangershez került a második választás jogával.

A három kiválasztott szokja a reflektorfényt Fotó: Rich Lam [1]

A három kiválasztott szokja a reflektorfényt  •  Fotó: Rich Lam

A vancouveri eseményt két helyi ikon, a tavaly nyáron visszavonuló Henrik és Daniel Sedin nyitotta, őket óriási ováció fogadta. Majd kezdődött a börze, ahol Jack Hughest szólították először. Neki is örült a közönség, tavaly ugyanis bátyját, Quinnt éppen a Vancouver draftolta. Kakko hiába játszott jobban a felnőtt világbajnokságon ( válogatottjával megnyerte az idei tornát), nem tudta megelőzni Hughest: a finn játékosnak a második hely és a New York Rangers jutott. A Chicago Blackhawks a harmadik helyen a center Kirby Dachot vitte el, majd a negyedik helyen kelt el az első hátvéd, Bowen Byram, akit a Colorado Avalanche talált a legszimpatikusabbnak.

Némi meglepetésre a hatodikként választó Detroit Red Wings a fiatal német védőre, Moritz Seiderre csapott le, ami a draft első körének egyik legnagyobb szenzációja, még maga a játékos sem hitt a szemének és a fülének. Az idei korosztály legtehetségesebb gólvágója, az amerikai Cole Caufield egészen a 15. helyig várt a „jövendőbelijére”, őt végül a Montreal Canadiens választotta. A lecsúszás oka az volt, hogy hiába fantasztikus mesterlövész ( az amerikai utánpótlás-válogatottban 64 meccsen 72 gólt lőtt), mindössze 170 centi magas.

A közvetítésben minden választás után megpróbálják összehasonlítani az éppen kihúzott újoncot egy jelenlegi vagy korábbi NHL-sztárral a szerint, kire hajaz leginkább a fiatal játékos stílusa. Caufieldnél viszont igencsak rendhagyó módon nem egy jégkorongozóval vontak párhuzamot, hanem az ötszörös aranylabdás Lionel Messivel, aki szintén 170 centire nőtt, emellett páratlan a gólérzékenysége.

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN [2] a sportági aloldalunkon.