UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-06-22 10:29

Labdarúgás: megfricskázták az angolokat, itt a románok új aranygenerációja?

Második mérkőzésüket is lejátszották az olaszországi U21-es Európa-bajnokság korosztályos gárdái, most már van értelme következtetni – körvonalazódik a továbbjutók mezőnye.

A papírformát szállító együttesek (Németország, Franciaország) mellett jócskán akadtak nem várt eredmények: Anglia kiesett, Románia és Lengyelország pedig karnyújtásnyira került az elődöntőtől. Attól igazán egyedülálló az U21-es Európa-bajnokság, hogy már a csoportkörben sem nagyon lehet hibázni, elvégre összesen négy alakulat folytathatja szereplését a kontinensviadal kieséses szakaszában. Mivel az esélyesek közül többen botlottak, matematikus legyen a talpán, aki megjósolja, melyik gárdák örülhetnek a kvartettek utolsó meccsét követően. Pontazonosság felléptekor az egymás elleni mérkőzés eredménye, majd az azon kialakult gólkülönbség perdöntő. Ha ez sem segít, akkor az azonos pontszámmal rendelkező válogatottak egymás ellen elért lőtt góljainak száma határozza meg a sorrendet. Egy biztos: sok a kérdőjel, mert a háromból kettő négyesben is kialakulhatnak körbeverések.

A csoport, 2. forduló Spanyolország–Belgium 2–1 (Olmo 6., Fornals 89., ill. Bornauw 24.) Olaszország–Lengyelország 0–1 (Bielik 40.)

A hosszú kispad mentette meg a La Roját a biztos kieséstől? Nagyon úgy fest, hogy második próbálkozásra fedezte fel sikerkovácsait Luis de la Fuente, a spanyol U21-es gárda mestere. Mondjuk jobb később, mint soha: az ibériaiak remek focival, óriási mezőnyfölényben játszva húzták be az életbevágóan fontos három pontot. A Dinamo Zagreb szupertehetsége, az olaszok ellen csupán a cserepadon kezdő Dani Olmo szép támadás végén góllal hálálta meg edzője bizalmát. A belgákon azonban nem hajtott át a spanyol expressz: a tornán bemutatkozó De Wolf kapus többször is bravúrral hárított. A meccs hajrájában viszont jött a csereként beálló Fornals 17 méterről eleresztett lökete, amivel kiejtette Johan Walem pelyhedző állú tanítványait a versenyből. Foghatják a kobakjukat a Squadra Azzurra fiataljai, avagy mindent egybevetve 31 kísérletet puskáztak el az olasz ifjoncok Lengyelország korosztályos együttese ellen. Bánhatják, hiszen a torna eddigi legnagyobb meglepetését szolgálva kikaptak az A csoportot hibátlan teljesítménnyel vezető riválistól. Az Arsenal kötelékébe tartozó Krystian Bielik gólja döntött, a tehetséges középpályás már másodszor köszönt be a kontinensviadalon. Luigi Di Biagio srácainak így kötelező feladat lesz legyőzni a tét nélkül játszó belgákat a kvartett zárómeccsén, ha nem akarnak hazai pályán szégyenszemre kiesni.

B csoport, 2. forduló Dánia–Ausztria 3–1 (Maehle 33., 77., A. Olsen 93., ill. Lienhart 47.) Németország–Szerbia 6–1 (Richter 16., Waldschmidt 30., 37., 80., Dahoud 69., Maier 92., ill. Zivkovics 85. – 11-esből)

Waldschmidt és Richter eddig brillírozik az U21-es Európa-bajnokságon Forrás: FOX Sports
Waldschmidt és Richter eddig brillírozik az U21-es Európa-bajnokságon Forrás: FOX Sports
A dánok bizonyították, hogy nem csak Robert Skovból áll a brigád: igazi csapatjátékot bemutatva, kiélezett küzdelemben csikarták ki a három pontot érő győzelmet Ausztria ellen. A mérkőzés 73. percében 1-1-es állásnál az osztrákok nem tudtak lecsapni a kínálkozó lehetőségre: Daniel Iversen kivédte Christoph Baumgartner tizenegyesét. A fordulópont után már semmi sem állíthatta meg a Joakim Maehle révén szárnyaló északiakat, és megszerezték az életben maradáshoz szükséges sikert. A Nationalelf korosztályos alakulata tényleg nem ismer kegyelmet. Két mérkőzésen kilenc rúgott gól a német fiatalok mérlege, második párharcukon a Luka Joviccsal felálló, de eleddig méltatlanul gyengén muzsikáló szerbeket verték tükörsimán 6–1-re. A torna legmagabiztosabb teljesítményét nyújtó gárdában ezúttal is a mesterlövészek vitték a prímet, Luca Waldschmidt triplázott, ezzel már négy gólt szorgoskodott össze a kontinensviadalon, de Marco Richter is betalált déli szomszédaink ellen, amivel mindent egybevetve három találatnál jár az Eb-n. Egymás között lemeccselik a gólkirályi címet?

C csoport, 2. forduló Anglia–Románia 2–4 (D. Gray 79., Abraham 87., ill. Puscas 76. – 11-esből, Hagi 85., F. Coman 89., 93.) Franciaország–Horvátország 1–0 (Moussa Dembélé 8.)

A románok kiejtették a végső győzelemre is esélyes angolokat Forrás: Goal.com
A románok kiejtették a végső győzelemre is esélyes angolokat Forrás: Goal.com
A 75. percig nem úgy nézett ki, hogy emlékezetes mérkőzés kerekedik Románia és Anglia párharcából, de az utolsó negyedóra gólzáporát valószínűleg minden kilátogató szurkoló örömmel fogadta a cesenai kánikulában. A jónevű George Puscas és Ianis Hagi góljára Demarai Gray és Tammy Abraham révén rövid időn belül reagáltak a Háromoroszlánosok, viszont teljesen összetörte őket, amikor a 89. percben az első meccsen parádét parádéra halmozó Dean Henderson nagyon csúnyán bevédte Florinel Coman foghatatlannak semmiképpen sem nevezhető lövését. Az inkább „vízilabdára hajazó” utolsó 15 percet a román balszélső irtózatos bombagólja zárta le, s így Chiesa, Richter, Maehle, valamint Waldschmidt után ő az ötödik játékos az idei tornán, aki legalább duplázott egy mérkőzésen. Hat pontjával, illetve plusz 5-ös gólkülönbségével a románok remek helyzetből várják a csoportkör zárómeccsét, amelyen az eddig szintén hibátlan franciákkal vívnak meg az elsőségért, de az sem elképzelhetetlen akár, hogy legjobb csoportmásodikként is továbbléphetnek. A gall kakasok a horvátok korosztályos gárdáját gyűrték le, igaz, egy meglehetősen feledhetőre sikerült összecsapáson. Ahogyan a felnőttcsapat tette a tavalyi világbajnokságon, úgy az U21-esek is csak annyit adtak ki magukból, ami feltétlenül szükségesnek bizonyult a győzelem megszerzéséhez. Az egyetlen gólt a Lyon fegyvere, Moussa Dembélé érte el. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.