UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2019-06-25 12:28

A tét sem gátolja: interjú a 400 méter gáton U20-as országos csúcsokat halmozó Mátó Sárával

Nem mindennapi formában készül az U20-as svédországi Európa-bajnokságra Mátó Sára: a 18 éves gátfutólány idén másodszor javította meg a juniorok 400 méteres országos csúcsát, de elmondása szerint még mindig maradt tartaléka.

A székesfehérvári ARAK Utánpótlás Akadémia 18 éves atlétája, Mátó Sára a budapesti junior országos bajnokságon 400 méteres gátfutásban idén már másodszor javította meg a lányok U20-as országos csúcsát. Az 57.57 másodperces időeredmény a 2019-es európai ranglista harmadik helyére sorolja a júliusi korosztályos kontinensbajnokságra készülő sportolót.

feolmátó
feolmátó
– Az 57.57 nagyon jól hangzik. – Valóban. Amikor meghallottam, nekem is tetszett, könnyen megjegyezhető szám. És 22 századdal jobb, mint amit idén az első szabadtéri versenyeden futottál. Az is országos csúcs volt. Annak is nagyon örültem, hiszen nem számítottam ilyen jó szezonkezdetre. Az eredményekben nagy szerepet játszik, hogy rendkívül jó alapozással kezdtem. Háromhetes edzőtáborban készültünk Dél-Afrikában, rengeteg és jó minőségű munkát végeztünk el. Kiválóak voltak a feltételek, füves atlétikapályán edzhettünk, nem pedig rekortánon, ezáltal kíméltük az izmainkat. Igazából ez a második szabadtéri versenyem volt. – Ez még mindig csak a kezdet? Tulajdonképpen mondhatjuk. Remélem, hogy ennél még jobb időre is képes leszek. Nem célom, hogy akárhányszor elindulok, újra és újra rekordokat fussak, nem vagyok telhetetlen, de ez a teljesítményem sokkal összeszedettebb volt, mint a korábbiak. Ezért is vagyok bizakodó. – Miben volt más ez a futás? Leginkább az elejében. Az előző futásnál nagyon jól kezdtem, a végére viszont úgy éreztem, elfogyok. Most sokkal egységesebb ritmusú volt a köröm. Azt hiszem, lehet még gyorsítani egy picit. Az Eb-re készülve figyeled-e fél szemmel az európai ranglistát? Igen, azért nagyjából képben vagyok. Átböngészem olykor, hogy tudjam magam mihez viszonyítani. Most egy holland lány van elől, neki nagyon erős, ötvenhaton belüli ideje van. Nem hinném, hogy idén tudok hasonlót futni, de ez semmit nem befolyásol. Magamhoz képest akarok javulni. – Sikerül is. A korábbi csúcs az írásbeli érettségid után, az új a szóbeli előtt jött. Minden motivál? Igen, az elsőnél azt mondtam, hogy az a feszültség levezetése volt a vizsga után; most akkor mondjuk úgy, hogy a második a szóbelik előtti drukknak köszönhető, és annak, hogy ahogyan régebben is, újra befontam a hajam. Csak egy kicsit másképp. Ráadásul még jól is sikerült az érettségi, szerencsésen húztam tételt, a humán tárgyak jelentették a legkevesebb gondot. Azért az emelt szintet tesiből csináltam… Egyébként természetesen a versenyzés közben minden külső körülményt képes vagyok kizárni, és csak a feladatra összpontosítok. – Edződ, Tölgyesi Előd szerint éppen ez az egyik nagy erényed. – A versenyszituáció mindenkiből mást hoz ki, az én összpontosításomra jó hatással van. Sokan edzésen mutatnak nagyszerű formát, én élesben tudok jobban futni. Szereplés egy Európa-bajnokságon, nem is beszélve az ottani döntőbe jutásról, megsokszorozza akaraterőmet. – A kontinensbajnokságon mi a cél? Először is bejutni a döntőbe. Az sem lesz egyszerű… Időeredményt soha nem jósolok, egy fináléban pedig bármi megtörténhet. Igyekszem kihozni magamból a legtöbbet, aztán kíváncsian várom, mire lesz elég. – Lesz hajfonás? Persze, a legutóbbi győztes technikát már megtartom az Eb-ig. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.