UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-06-27 22:31

Balázs Krisztián két szeren döntős, a japánok taroltak a junior torna-világbajnokság első napján

A győri junior torna-világbajnokságot nagyszerűen kezdő Balázs Krisztián korláton és nyújtón is bekerült a szerenkénti döntők vasárnapi fináléjába. A versenynap a japánokról szólt. Az egyéni összetett verseny dobogóját a kizárólag az ázsiai ország vehette volna birtokba (ha erre lehetőséget adnak a szabályok), de csapatban fölényesen nyerte el az aranyérmet.

A junior torna-világbajnokságon a magyarok már az első fordulóban, délelőtt bemutatkoztak a győri Audi Aréna közönségének. Balázs Krisztián korlát- és nyújtógyakorlata korán megalapozta a jó hangulatot a csarnokban, ám az FTC 17 éves tornásza később lovon és gyűrűn is rontott, így az egyéni összetett versenyben távol került a döntőtől, végül 37. helyen végzett. Az ugyanitt a 75. helyet szerző Dobrovitz Ádám és a nyolcvanadikként záró Bátori Szabolcs talajon tűnt bizonytalanabbnak, kiemelkedő pontszámot egyik szeren sem értek el a KSI növendékei.

26_11_2019-06-27-15-17-41_image
26_11_2019-06-27-15-17-41_image
A délután és a kora este magyar szempontból így azzal az izgalommal telt, hogy Balázs Krisztián meg tudja-e tartani döntőt érő pozícióit. Ehhez az kellett, hogy ezeken a szereken hatnál kevesebben gyűjtsenek be nagyobb pontszámot, mint a magyar versenyző, hiszen Balázs az első csoport fellépése után nyújtón és korláton is a második helyen állt, a fináléba pedig a legjobb nyolc kerülhetett be. A második csoportban a japánok brillíroztak.  Oka Sinnoszuke, Doi Rioszuke és a tavalyi Buenos Aires-i ifjúsági olimpián öt aranyérmet (összetett, talaj, gyűrű, korlát, nyújtó) szerzett  Kitazono Takeru  lépett porondra és mutatta be gyakorlatait a felnőttek szintjén. Érdekesség, hogy utóbbi versenyzőnek az egyéni összetett japán háziversenyben csupán a harmadik hely jutott, de korláton bemutatott produkciója 14.000 pontot kapott, ami toronymagasan kiemelkedett a mezőnyből. Közben a kínai Jang Hao-nan is megmutatta, hogy jó barátságot ápol ezzel a szerrel (és a gyűrűvel, amin az élre ugrott), második helyre érkezett meg gyakorlatával, viszont ebben a csoportban más már nem volt képes felülmúlni Balázs 13.833-as pontszámát. Nyújtón pedig egyedül a francia Lucas Desanges kapott többet a magyar fiú 13.133-jánál. A japán trió lovon parádézott, 13.466 volt a legrosszabb pontszáma az ázsiai csapatnak, ez éppen Kitazono Takeru nevéhez fűződött, aki mivel egy országból csak két tornász szerepelhet a szerenkénti döntőkben, nem lesz ott a hétvégi „lovas” megméretésen. A harmadik csoportban, amelyben a magyar szurkolók szerint nem kellett jónak lenniük az ifjú tornászoknak, abban nem is voltak. Sem nyújtón, sem korláton nem születtek bravúros eredmények, ugrásban azonban a román Gabriel Burtanete a nap addigi legjobb gyakorlatát mutatta be. Ugyanez sikerült talajon a koreai Riu Szung-hjunnak.
26_5_2019-06-27-15-17-40_image
26_5_2019-06-27-15-17-40_image
A nap utolsó csoportjában a brazil Diogo Soares előbb gyűrűn prezentált igen erős gyakorlatot, a 13.533-as pontszám a selejtező harmadik helyét jelentette számára, majd nyújtón is összeszedetten szerepelt, olyannyira, hogy feljött a második pozícióba, Balázst ezzel a negyedikre szorítva. Az állás pillanatnyinak bizonyult, mert kicsivel később érkezett az olasz Ivan Brunello, hogy nyújtógyakorlatával még kilenc óra előtt néhány perccel újabb üdvrivalgásra késztesse az Audi Aréna kitartó közönségét. Balázs az ötödik helyre csúszott, de már nagyon kevés versenyző volt hátra, és a szerenkénti döntők selejtezőinek élmezőnye ezután már nem is változott. Balázs Krisztián már kora délután érezhetett valamit, hiszen nagyon bizakodóan és vidáman nyilatkozott teljesítményéről, végül korláton negyedik, nyújtón ötödik helyen került be a vasárnapi finálékba. Az egyéni összetett versenyt 80.674 ponttal a japán Oka Sinnoszuke nyerte, mögötte a pontok alapján két honfitársa, Doi Rioszuke (80.447) és Kitazono Takeru (80.264) végzett, ám a szabályok értelmében nem lehet a döntőben kettőnél több azonos nemzetből származó tornász, így csak a két legjobb japánt díjazták, a bronzérem az ukrán Illia Kovtun nyakába került.
gy NOB IOS
gy NOB IOS
NOB/IOS „Az én nevem áll a rangsor élén, így azt hiszem, mondhatom, elégedett vagyok a mai teljesítményemmel és természetesen nagyon örülök annak, amit elértem” – mondta az aranyérmes. A junior-világbajnokság legnagyobb sztárjának számító, az egyéni összetett éremről végül a szabályok miatt lemaradó Kitazonót hazájában és nemzetközi szinten is a világ valaha volt legjobb tornászához, Ucsimura Koheihez hasonlítják, ráadásul ő már utolsó éves junior, jövőre a felnőttek között szerepelhet otthon az ötkarikás játékokon, és a látottak alapján az sem kizárható, hogy a 2020-as tokiói olimpia egyik bajnoka látogatott el Győrbe. „Nem vagyok teljesen elégedett a teljesítményemmel, mert az volt a célom, hogy megnyerjem az egyéni összetettet. Csapattársaimmal együtt edzünk és versenyzünk, ennek köszönhetően nagyon jól megismertük egymást, ez hozzájárul az erős csapategységünkhöz. Bármennyire is egymással versengünk az érmekért, nem riválisnak tekintjük egymást, hanem csapatként küzdünk” – nyilatkozta Kitazono. Az országok közötti versenyben Japán nagy fölénnyel utasította maga mögé a többieket, az ezüstérem az ukránok nyakába került, néhány perccel pedig a versenynap vége előtt, az olaszok egy remek talajgyakorlattal odaértek a dobogó harmadik fokára. Holnap a lányok egyéni összetett és csapatdöntőjére, valamint a szerenkénti döntők selejtezőjére kerül sor. A magyar színeket képviselő Szujó Hanna, Makovits Mirtill és Szilágyi Nikolett hármasa az első csoportban, délelőtt 10 órakor kezd talajon Ukrajnával. Az junior torna-világbajnokság első napjának részletes eredményei IDE KATTINTVA érhetők el. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.