UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2019-06-28 15:04

Kajakszlalom: Rácz Koppány történelmet írt a szlovéniai U18-as Európa–kupa-versenyen

Hatalmas sikert aratott az U18-as szlovéniai szlalom Európa-kupa-versenyen a 18 éves kajakos, Rácz Koppány. A hosszú évek óta Szlovéniában készülőn sportoló beszélt a történelmi sikerről, az idei korosztályos világversenyekről és az olimpiai álmokról is.

Már hozzászokhattunk, hogy ha nyár és kajak-kenu, akkor szintén számolni is nehéz a magyar győzelmeket, dobogós helyezéseket. Ilyenkor azonban mindenki csak a hagyományos, gyorsasági szakágra gondol. Pedig a múlt hét végén a szlalomszakág is nagyot „alakított”.

Rácz Koppánynak (középen) nagy tervei vannak a vadvízen
Rácz Koppánynak (középen) nagy tervei vannak a vadvízen
A 18 éves Rácz Koppány a solkani junior Európa-kupa-versenyen nagy meglepetésre előbb ezüst-, majd aranyérmet szerzett, ezzel az első magyar dobogós helyezést érte el a sorozat történetében. Ezek után nem csoda, hogy még napokkal a verseny után is kitörő boldogsággal értékelt. „Egyszerűen hihetetlen volt, sosem gondoltam volna, hogy esélyem lesz a dobogóra kerülni, azt pedig különösen nem, hogy nyerni tudok. Úgy érzem, jól teljesítettem, de az is sokat számított, hogy lényegében hazai pályán versenyezhettem. Ott, ahol nap mint nap edzeni szoktam.” A fiatal kajakos családja kilenc évvel ezelőtt költözött a szlovéniai Bovec városába, akkor kezdődött el minden. Nem is csoda, hiszen a szlalomszakág egyik igazi fellegvárába került. „Úgynevezett normál kajakban sosem eveztem, eleve már a szlalomot kezdtem el. Így nehezen tudom megfogalmazni, hogy miben különbözik a kettő. De az biztos, hogy a szlalomosok esetében rengeteget számít a technika, és nagyon sokat kell a vízzel dolgozni.” A felkészülésében nagyon sokat segített, hogy szeptemberben elköltözött otthonról, kollégista lett, közelebb van a pálya, és az addigi heti két alkalom helyett szinte minden nap tudott evezni. Elmondása szerint ennek köszönhetően a sportág minden elemében rengeteget lépett előre azóta. Az idén utoljára juniorkorú, magyar utánpótlás-válogatottat erősítő sportolónak nagyra törő tervei vannak a sportágban, ebben az évben két korosztályos világversenyre készül. Csütörtökön kezdődik az Eb a szlovákiai Liptószentmiklóson, egy héttel később pedig a vb Lengyelországban, Krakkóban. „A reális cél mindkét versenyen a középdöntőbe jutás lehet. Érdekes módon talán az Európa-bajnokságon lehet nehezebb dolgom, miután ott csupán harminc hajó jut tovább, miközben a vébén ennél több versenyző is kvalifikálhatja magát. A mezőny pedig lényegében ugyanaz lesz mindkét versenyen.” Ami pedig a távolabbi jövőt illeti, a tervek, álmok már megvannak. Mi más is lehetne a nagy cél, mint az olimpia? „Már a jövő évi tokiói kvalifikációért is  szeretnék harcban lenni, de azt gondolom, hogy a reálisan teljesíthető cél a kétezer-huszonnégyes párizsi olimpia lehet. A legnagyobb álmom válna valóra, ha ott elindulhatnék.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.