UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-06-28 14:30

Makovits Mirtill elégedett, Szujó Hanna csalódott – a közönséget megnyerték a magyar lányok a junior torna-világbajnokságon

A lányok is bemutatkoztak a győri junior torna-világbajnokságon. A magyar leánycsapat, akár csak tegnap a fiú, a selejtezők első csoportjában kapott lehetőséget. A jó kezdés után, végül csak Makovits Mirtill lett elégedett teljesítményével.

32_14_2019-06-28-13-35-29_image
32_14_2019-06-28-13-35-29_image
A junior torna-világbajnokság második versenynapján a lányok egyéni összetett és csapatdöntőjére, valamint a szerenkénti döntők selejtezőjére kerül sor. A magyar csapat tagjaként Szujó Hanna, Makovits Mirtill és Szilágyi Nikolett az első csoportban az ukránokkal párban, talajon kezdte meg szereplését a győri világversenyen. Abból a szempontból kiváló startnak bizonyult a szer, hogy a magyar lányok zenés gyakorlataikkal rögtön felébresztették az Audi Aréna közönségét. Makovits Mirtill produkciójával már az első pillanattól fogva együtt éltek a szurkolók, hiszen az ugráskombinációk utáni megérkezések dobbanásait kitörő üdvrivalgással fogadták. Csakúgy, mint eredményét, pontszáma ugyanis nagyobb lett, mint az ugyanezen a szeren már bemutatkozott ukrán versenyzőknek. Szilágyi Nikolett gyakorlatát már vastaps kísérte, Szujó Hanna színre lépése pedig csak tovább fokozta a hangulatot. Ugrásban Makovits erős, Szujó kifejezetten nagy pontszámot kapott, felemás korláton viszont utóbbi versenyző leesett a szerről, csak második nekifutásra fejezte be a gyakorlatát.
32_15_2019-06-28-13-35-30_image
32_15_2019-06-28-13-35-30_image
Közben Makovits folytatta jó szereplését, majd gerendán is ő kezdett, és elégedett mosollyal, üdvrivalgás közepette ugrott le a szerről. Szujó Hanna úgy tűnt, gyorsan kiheverte esését, rendkívül magabiztosan kezdett a gerendán, ám a produkció végén egyensúlyát vesztette, és újra a földön a találta magát. Természetesen tisztességgel teljesítette feladatát, de a végén nem tudta visszafojtani könnyeit, néhány másodpercig magába roskadva görnyedt a gerenda mellett, miközben a közönség fél szemmel már a szer specialistájára, Szilágyi Nikolettre figyelt, aki a nap utolsó magyar szereplőjeként nagyobb rontás nélkül mutatta be begyakorolt mozdulatait. Végül a vártnál valamivel kisebb pontszámmal értékelték a bírók. Az első forduló után az egyéni összetett versenyben Makovits Mirtill 50.166 ponttal az 5. helyen állt, Szujó Hanna 13., míg Szilágyi Nikolett a 26. pozíciót foglalja el, de az öt csoport viadalai egymást követően, folyamatosan zajlanak, végeredmény késő este várható. A magyar csapat végül hatalmas taps és ováció közepette hagyta el az Audi Aréna versenyterepét.
32_3_2019-06-28-13-35-26_image
32_3_2019-06-28-13-35-26_image
Makovits Mirtill, a Dunaferr SE tornászlánya talajon és felemás korláton is szépen teljesített, ennek következtében előbbin a 6., utóbbin az 5. helyet foglalta el az első csoport után a szerenkénti döntők selejtezőiben. „Nagyon elégedett vagyok magammal, jól sikerült mind a négy szer, az összetett pontszámom is elég nagy, annak ellenére, hogy ez volt az első világversenyem. Borzasztóan jólesett a szurkolás, sokat dobott az egészen. Leginkább az vitt előre, hogy ennyien itt voltak. Családtagjaim, egyesületem képviselői is a helyszínen buzdítottak. Talajon kezdtünk, már ott kiabálták a nevem, köszönöm mindenkinek.” Az UTE tornászlánya, a nem titkoltan gerendára készülő Szilágyi Nikolett egyáltalán nem volt csalódott a hozzá mérten szerény pontszámok miatt. „Nagyon jól éreztem magam, bár most nem gerendáztam olyan jól, mint szoktam. Nem volt nagy rontás, igazából a kötéseim nem sikerültek úgy, ahogy szerettem volna, ezért kisebb pontszámot kaptam. Nekem nagyon tetszett a világbajnokság, jólesett a biztatás, az egész verseny örök élmény marad. A lányokkal is szurkoltunk egymásnak, a szerek között mindig megdicsértük, biztattuk egymást.”
32_12_2019-06-28-13-35-29_image
32_12_2019-06-28-13-35-29_image
Nemcsak a magyar leányválogatott, de az egész junior-világbajnokság arcaként is ismert Szujó Hanna összetettben szeretett volna maradandót alkotni a hazai publikum előtt, azonban több hiba is becsúszott a békéscsabai lány gyakorlataiba. Csalódottságát nem is akarta leplezni. „Nem így terveztem. Kétségkívül másképp indult, a talajom és az ugrásom jól sikerült, aztán sajnos korláton leestem. Na, akkor ott egy kicsit összedőlt a világ. Aztán valahogy gyorsan összeszedtem magam, de gerendán az utolsó elemnél sajnos megint leestem. Nagyon elkeseredtem. Sokkal többet vártam magamtól. A közönség persze végig biztatott, tőlük rendszerint csak a jót hallom vissza, szóval ez azért segít valamennyit, de az első nagy mosolyomig még várni kell. Talán, ha találkozom a családommal, majd akkor.Török Dániel, a válogatott edzője szerint a világbajnokság kiváló lehetőség volt a lányoknak a tapasztalatszerzése. „Nagyon tetszett volt a verseny. A legjobban az, hogy a csapatunkban igazi sportembereket láttam. Fiatal koruk ellenére a gyerekek tudatosan, pontosan tornáznak és élnek. Ez eredményezte, hogy ilyen remek csapat jött össze. Vannak és lesznek is rontások. Leginkább rutintalanságból eredő hibákkal találkozhatunk, de aki itt szerepelt, már felvértezte magát egy junior-világbajnokság tapasztalataival, amitől magabiztosabbá válik. Elkeseredésre semmi ok. Építkezni kell, a hibák is tudnak építeni. Örülök neki, hogy ezzel a csapattal, így tudtunk szerepelni. Köszönöm a szurkolók biztatását, rengetegen voltak, őrjöngtek, nagyon jól esett a lányoknak.” Az első fordulóban az Egyesült Államok versenyzői szerepeltek kimagaslóan, az egyéni összetett verseny elején is ők álltak. A minden szeren remeklő lányok Kayla di Cello (54.765), Sydney Barros (53.974), Skye Blakely (53.407) sorrendben bérelték ki a jelenlegi dobogós helyeket. A második csoportban aztán az oroszok közül Viktorija Lisztunova (55.323) és Vladiszlava Urazova (55.298) is beférkőzött di Cello elé. A legfrissebb állás szerint Makovits Mirtill az egyéni összetett 14. helyén tartózkodik, Szujó Hanna 24., Szilágyi Nikolett 32. Az első csoport után szerenkénti döntős helyet elfoglaló Makovits időközben talajon a 14., felemás korláton a 11. helyre csúszott, így eldőlt, nem lesz magyar leányversenyző a hétvégi finálékban. A junior torna-világbajnokság második napjának folyamatosan frissülő részletes eredményei IDE KATTINTVA érhetők el. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.