UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2019-06-29 09:57

Tenisz: az U14-esek küzdelmeivel startol a Summer Cup-sorozat, az utánpótlás-korosztályok csapat Eb-je

A leány és a fiú U14-es teniszválogatott is Franciaországban kezdi meg a hagyományos nyári csapat Európa-bajnokság selejtezőit. A ranglistahelyezések alapján előbbi vág neki esélyesebbként a vasárnap reggel kezdődő három mérkőzésből álló csoportkörnek.

A hagyományos Summer Cup sorozat, vagyis a nyári korosztályos csapat Európa-bajnokság selejtező csoportjainak küzdelmeit az U14-esek kezdik meg ezen a hétvégén. A szombat esti sorsolást követően vasárnap délelőtt lépnek először pályára a kontinens legjobb együttesei, négy országban, négy helyszínen. Az egy héttel később sorra kerülő döntőbe az első két helyezett jut. A korosztályért felelős szövetségi edző, dr. Zsiga László a pillanatnyi nemzetközi erőviszonyok szerint jelölte ki a Franciaországba utazó magyar kereteket. A leánycsapatba Udvardy Luca, Dankó Vanesa Dalma és Molnár Kitti került, míg a fiú együttest Mészáros Patrik, Sávay Zalán és Hornung Gábor alkotja.

Az U14-es leányválogatott  a tengerparttal ismerkedett a sorsolás előtt
Az U14-es leányválogatott a tengerparttal ismerkedett a sorsolás előtt
A nemzetközi erőpróbák, mint amilyenek a nyári korosztályos kontinensviadalok, a hazai munka legjobb értékmérői. Éppen ezért hangsúlyozza dr. Zsiga László, hogy a csapat összeállításánál sohasem az itthoni eredmények számítanak, hanem a magasabb kategóriájú külföldi versenyeken mutatott teljesítmény. A Tennis Europe aktuális ranglistája pedig még akkor is sokat elárul az erőviszonyokról, ha a 14 éven aluliak között sokan még nem indulnak nemzetközi tornákon, vagy esetleg már az ITF-pontokat gyűjtögetik. Ennek fényében a magyar leánycsapat utazott el pénteken nagyobb reményekkel Franciaországba, s nagyon valószínű, hogy csoportja második vagy harmadik kiemeltje lesz. − A pillanatnyi állás szerint csak a kiemelkedően erős orosz triónak jobb a helyezése, ám a nevezés csak egy dolog, az összeállításon szombatig lehet változtatni. Márpedig a szlovákok nem nevezték az egyik legjobbjukat, így vagyunk náluk papíron esélyesebbek. A legfontosabb, hogy elkerüljük az oroszokat, akkor van esélyünk a folytatásban. A fiúkat Horváth Henrik kollégám fogja elkísérni, ők szerényebb reményekkel vághatnak neki a tornának. Mindkét csapat esetében fontos azonban, hogy a kontinens legjobbjai ellen mérkőzhetnek, s így mindenki pontos képet kaphat saját játéktudásáról. A csapat Európa-bajnokságok előtt mindig hangsúlyozni szoktam ezt a tényt, hiszen a további munkához mindenképpen tisztában kell lennünk hiányosságainkkal. Ezt pedig a hazai mezőnyben lehetetlen tesztelni.

SUMMER CUP, U14-ES CSAPAT EURÓPABAJNOKSÁG, SELEJTEZŐK LEÁNYOK, C-csoport, Saint Valery En Caux (Franciaország): A mezőny: Dánia, Franciaország, Hollandia, Magyarország, Norvégia, Portugália, Szlovákia, Oroszország Döntő: július 5-7., San Remo, Olaszország FIÚK, B-csoport, Royan (Franciaország): A mezőny: Észtország, Franciaország, Horvátország, Luxemburg, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Svédország Döntő: július 5-7., Murcia (Spanyolország)