- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Nagy meló volt, de megérte megrendezni a junior torna-világbajnokságot

Sem minőségből, sem mennyiségből nem volt hiány a csütörtöktől vasárnapig tartó, magyar kezdeményezésre megvalósult első junior torna-világbajnokságon, hiszen a győri Audi Arénában hatvankét ország legígéretesebb tornászai mérték össze tudásukat. A magyarokat három fiú és három leány képviselte a viadalon, a legjobban az FTC 17 éves tornásza, Balázs Krisztián szerepelt, aki korláton ötödik helyen végzett, nyújtón bronzérmes lett. Utóbbi sikere ráadásul a világbajnokság utolsó gyakorlatán múlott, hiszen már harmadik helyen állt, amikor még hátra volt egy versenyző bemutatója, ám végül a magyar ifjú fellépését ítélték erősebbnek a pontozóbírók. Az Audi Aréna közönsége ujjongva ünnepelte a bronzérmest.

BC7G8215 [1]

Balázs Krisztián bronzérmével zárult a junior-vb  •  Fotó: Mura László

Nagyon örülök az éremnek, csodálatos volt a világbajnokság közege, sajnálom, hogy vége lett. Amikor leugrottam a nyújtóról, és meghallottam a közönség üdvrivalgását, azt éreztem, meglesz a dobogó. Ez a hangulat, ami az arénában volt, ez leírhatatlan – mondta a verseny után Kiki.

A hazai fiúversenyzők közül a két KSI-s növendék, Bátori Szabolcs és Dobrovitz Ádám a néhány hiba ellenére remekül helytállt az erős mezőnyben. A lányok versenyében Szujó Hanna összetett szereplése két rontása miatt picivel gyengébben sikerült a vártnál, és a gerendára specializálódott Szilágyi Nikolett sem kapta meg az áhított pontszámokat, viszont Makovits Mirtill legjobb magyarként az egyéni összetett 22. helyén végzett.

„Elégedett vagyok magammal, jól sikerült mind a négy szer, az összetett pontszámom is elég nagy, annak ellenére, hogy ez volt az első világversenyem. Borzasztóan jólesett a szurkolás, sokat dobott az egészen. Leginkább az vitt előre, hogy ennyien itt voltak” – mesélte a dunaújvárosi lány.

lolenges_ [2]

Kitazono lólengésben is győzött  •  Forrás: MATSZ

A versenyre kilátogatók számára nem csupán a magyar tornászok szereztek sokáig felejthetetlen élményeket, hanem a világ legjobb utánpótláskorú versenyzői is mindent megtettek annak érdekében, hogy emlékezetes maradjon a megméretés. Az elkápráztatásban a fiúk között a japánok jártak az élen, akik végül négy aranyérmet gyűjtöttek a versenyen. Érdekesség, hogy előzetesen a világbajnokság legnagyobb sztárjának beharangozott, ötszörös ifjúsági olimpiai bajnok Kitazono Takeru „csupán” csapatban, lólengésben és korláton nyert, az egyéni összetettben harmadik helyen végzett, s mivel előtte is honfitársai álltak, a szabály értelmében, miszerint kettőnél több azonos nemzetiségű tornász nem szerepelhet a döntőben (így a dobogón sem), az éremről is lecsúszott.

“Nem gondoltam volna, hogy elvesztem az összetett világbajnoki versenyt, de elvesztettem, és ez egy értékes tapasztalat volt: meg kell ragadnom minden adódó lehetőséget. Nem kételkedett senki abban, hogy megnyerem az összetettet, és lám, dobogóra sem kerültem. Fontos lecke volt: nagyon nehéz jól teljesíteni, amikor mindenki tőled várja a győzelmet. Hittem abban, hogy megnyerem a korlát döntőjét, mert tudtam, az enyém a legerősebb gyakorlat, ha végrehajtom, elsőnek kell lennem. Nagyon örülök, hogy sikerült, és szereztem még egy aranyérmet! Csapattársam, Oka egészen kitűnő tornász, fiatal kora miatt velem ellentétben a tokiói olimpián még nem indulhat, de remélem, Párizsban már együtt nyerjük az aranyérmeket a japán felnőttválogatottban” – mondta a jövőre már felnőttkorú szupertehetség, aki valóban jó eséllyel pályázik a tokiói olimpián is az éremre. Csapattársa, az örök mosolygós, apró termetű Oka Sinoszuke, így meglepetésre lett összetettben világbajnok.

[3]

Sinoszuke lett az egyéni összetett világbajnok  •  Fotó: Mura László

„Kitazono jelenleg sokkal jobb tornász mint én, és álmomban sem gondoltam volna, hogy megnyerem az összetett aranyérmet. Egyszerűen csak összejött – nem képzelem azt, hogy jobb tornász lennék nála. De egy nap, bízom benne, elmondhatom ezt magamról. Nagyon remélem én is, hogy a 2024-es olimpián egy csapatban leszünk – addigra szeretném, ha már engem tekintenének a jobb versenyzőnek” – nyilatkozta Sinoszuke.

A lányok mezőnyéből az orosz versenyzők emelkedtek ki, hiszen a hat megszerezhető aranyéremből ötöt zsebre tettek. Még azt sem lehet mondani, hogy valamelyik tornászlányuk kapzsi lett volna, hiszen a csapatarany mellett, egyéniben is mindhárom indulójuknak jutott a legfényesebb medálból. Az oroszok és talán az egész női mezőny legnagyobb reménysége, Viktorija Lisztunova a talaj mellett az egyéni összetett küzdelmeit is megnyerte.

„Nagyon sokat edzettünk erre a világbajnokságra. Sajnos volt egy súlyos csípősérülésem, ami sokkal jobban hátráltatott, mint gondoltam volna, ettől függetlenül nagyszerűen éreztem magam, és a csapattársaim aranyérmeinek legalább annyira örülök, mint a sajátjaimnak” – árulta el Lisztunova.

uraz [4]

Lisztunova talaj és összetettben sem talált legyőzőre  •  Fotó: Mura László

A világbajnokság szervezés szempontjából is kiválóra sikerült. Ezt folyamatosan megerősítették a delegációk, a versenyzők és a szurkolók is.

„Nagy meló volt!” – kezdte értékelését Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára. „Nagyon boldogok vagyunk. Amióta megjelent Győrben a nemzetközi szövetség képviselete, azóta csak dicsérő szavakat kapott a szervezőbizottság. Szerénytelenség nélkül mondhatom, szuperlatívuszokban beszéltek az eseményről, de nemcsak ők, hanem a delegációk tagjai is. A magyar éremnek borzasztóan örültünk, a világból nagyon sok ország volt jelen, Ausztráliától Ecuadorig a világ minden tájáról érkeztek versenyzők, így a harmadik helyen végezni óriási eredménynek számít. A torna ott van az olimpia három legnézettebb sportága között – az úszással és az atlétikával együtt, viszont eddig csak nekünk nem volt junior-világbajnokságunk. Ha nincs megméretés, nem ismerik egymást a versenyzők, így egyből egy olyan felnőtt közegbe lépnek be, ahol nem tudják, milyen körülmények várnak rájuk. Ez a verseny közelebb hozta egymáshoz a világot, és ízelítőt adott a fiataloknak a felnőtt-világversenyeken szereplésük előtt, bízom benne, hogy megy tovább a kezdeményezésünk.”

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, GYŐR
Fiú csapat, döntő
1. Japán 162.754 pont, 2. Ukrajna 159.828, 3. Olaszország 159.179… 17. Magyarország (Balázs Krisztián, Bátori Szabolcs, Dobrovitz Ádám) 148.470
Fiú egyéni összetett, döntő
1. Oka Sinoszuke 80.674 (japán), 2. Doi Rioszuke 80.447 (japán), 3. Iljia Kovtun 80.264 (ukrán)… 30. Balázs Krisztián 75.231, 59. Dobrovitz Ádám 71.040. A hivatalos végeredménybe országonként csak két tornász eredménye számított bele
Leány csapat, döntő
1. Oroszország 111.654, 2. Kína 109.497, Egyesült Államok 109.380… 16. Magyarország (Makovits Mirtill, Szilágyi Nikolett, Szujó Hanna) 98.498
Leány egyéni összetett, döntő
1. Viktorija Lisztunova (orosz) 55.323, 2. Vladiszlava Urazova (orosz) 55.298, 3. U Jü-szan (kínai) 54.931… 22. Makovits Mirtill 50.166, 53. Szujó Hanna 47.932. A hivatalos végeredménybe országonként csak két tornász eredménye számított bele
Fiú talaj, döntő
1. Rju Szung Hun (koreai) 14.166 , 2. Felix Dolci (kanadai) 14.000 , 3. Nazar Csepurnyij  (ukrán)  13.866
Fiú lólengés, döntő
1. Kitazono Takeru  (japán) 13.966, 2. Oka Sinoszuke (japán) 13.766, 3. Edvins Rodevics (lett) 13.233
Fiú gyűrű, döntő
1. Felix Dolci (kanadai) 13.600, 2. Diogo Soares (brazil) 13.500, 3. Jang Hao-nan  (kínai) 13.475
Leány felemás korlát, döntő
1. Vlagyiszlava Urazova (orosz) 14.433, 2. Viktorija Lisztunova (orosz) 14.200, 3. Vei Hsziao-jüan (kínai) 13.800
Leány ugrás, döntő
1. Kayla di Cello  (amerikai) 14.166, 2. Jennifer Gadirova  (brit) 14.133, 3. Vlagyiszlava Urazova (orosz) 14.166
Fiú ugrás, döntő
1. Gabriel Burtanete 14.424 (román), 2. Jang Hao-nan  14.300 (kínai), 3. Jasper Smith-Gordon 14.183 (brit)
Leány gerenda, döntő
1. Jelena Geraszimova 14.200 (orosz), 2. Vei Hsziao-jüan 13.733 (kínai) 3. Kayla di Cello 13.733 (amerikai)
Fiú korlát, döntő
1. Kitazono Takeru 14.266 (japán), 2. Jang Hao-nan 13.900 (kínai), 3. Oka Sinoszuke 13.766 (japán), … 5. Balázs Krisztián 13.366
Leány talaj, döntő
1. Viktorija Lisztunova 14.166 (orosz), 2. U Jü-Szan 13.833 (kínai), 3. Jelena Geraszimova 13.533 (orosz)
Fiú nyújtó, döntő
1. Nazar Csepurnyij  13.700 (ukrán), 2. Ivan Gerget 13.600 (orosz), 3. Balázs Krisztián 13.400

 

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN [5] a sportági aloldalunkon.