UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-07-02 12:27

Tíz érmet remél az utánpótlás-kapitány a kazanyi junior úszó Eb-n

Szerdától vasárnapig Kazanyban rendezik a juniorkorú úszók Európa-bajnokságát, amelyen az elmúlt két év elképesztő sikerei után Petrov Iván szövetségi kapitány eredményes szereplést vár az idén is erős magyar csapattól.

Az elmúlt két évben a junior úszó Európa-bajnokságtól (is) volt hangos a nyár, mivel a magyar válogatott szempontjából rendre a legeredményesebb korosztályos világversenyek közé tartozott az esemény. Az elmúlt évek sikereinek legfőbb letéteményesei – azaz Milák Kristóf, Késely Ajna és Kalmár Ákos – már kizárólag a felnőttek között szerepelnek, így most a még fiatalabbakon a sor.

Berecz Blanka a 200 m pillangó címvédőjeként kezdi a kazanyi junior Eb-t Forrás: MÚSZ
Berecz Blanka a 200 m pillangó címvédőjeként kezdi a kazanyi junior Eb-t Forrás: MÚSZ
Betölteni az űrt egy év alatt nyilvánvalóan egyenlő a lehetetlen küldetéssel, tizenkét aranyérmet nem lehet várni az idei garnitúrától, a kiugró szereplés azonban így sem kizárt Kazanyban. „Körülbelül tíz éremmel számolunk az idei Európa-bajnokság kapcsán – jelentette ki az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, Petrov Iván. – Olyan aranyesőre természetesen nem kell számítani, mint amilyet Netanjában vagy Helsinkiben tapasztaltunk, elvégre nem születhetnek minden évben Németh Nándorok, Milák Kristófok és Késely Ajnák. De ettől függetlenül nagyon bízom benne, hogy nem lehet majd panasz az eredményekre.”

Határok nélkül Az idén is erős magyar válogatottban ezúttal három olyan versenyzőt is találunk, aki akár más országokat képviselve is indulhatna az utánpótlás-világversenyeken, azonban ők mégis piros-fehér-zöldben járnak az uszodában. Szabados Bence az Egyesült Államok, Safrankó Sára Németország, Szőke Zita pedig Szerbia helyett választotta a magyar színeket.

A válogatott tréner elmondta: nagyjából tudnak következtetni az eredményekre, hiszen viszonylag kiszámítható sportágról van szó, gyakran ugyanaz történik a medencében, mint amit az előzetes rajtlistán is láthatunk. Azaz nemigen fordulhat elő olyan szintű meglepetés, mint például a görögök győzelme a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokságon. A magyar válogatottnak ugyanakkor nincs szüksége eget rengető meglepetésre ahhoz, hogy Eb-címet ünnepeljenek a fiatalok, hiszen valóságos úszónagyhatalomnak számít az ország. Arra a kérdésre, hogy minek köszönhető a folyamatos eredményesség, Petrov szerint egyértelmű a válasz.
Petrov Iván újabb sikeres junior Eb-t vár, tíz dobogós helyben bízik Forrás: MÚSZ
Petrov Iván újabb sikeres junior Eb-t vár, tíz dobogós helyben bízik Forrás: MÚSZ
„Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt látjuk, hogy nincsenek lyukas korosztályok a magyar úszósportban, nem kell évtizedeket várni egy-egy kiugró generációra. Már most látszik, hogy a serdülők nagyon erősek lesznek. De ez nem annak köszönhető, hogy csak nálunk születnek nagy számban kivételesen tehetséges gyerekek, hiszen a környező országok fiataljainak nem különbözik lényegesen a genetikai állománya. Amiben előrébb járunk, az részint a remek infrastruktúra – az ország minden szegletében találunk versenyképes létesítményeket és egyesületeket –, részint pedig a sportkultúra, a magyar úszósport hagyományai, valamint az edzők odaadó szakmai munkája és felkészültsége. Ennek köszönhetjük a sikereket.” Visszatérve az idei csapatra, azért találunk jól csengő neveket a névsorban. Természetesen a mezőnyben lesz és 200 méter pillangón esélyesként áll rajtkőre a szám címvédője és ifjúsági olimpiai bajnoka, Berecz Blanka. A Kőbánya SC versenyzője mellett az egriek ígérete, a budapesti Úszó Bajnokok Ligáján hatalmas egyéni csúcsot repesztő, és másodikként célba érő Békési Eszter is esélyesnek számít. Ott van a Budafóka SE 16 éves ígérete, Zombori Gábor, aki tavaly is éppen csak lemaradt a dobogóról 200 méter háton. És akkor még a váltóban szintén junior Európa-bajnok Fábián Fanniról, valamint az EYOF-aranyérmes Nagy Rékáról nem is beszéltünk. Ráadásul a vasárnapi érkezést követően hétfő este a bőröndöket is megkapta a magyar csapat, vagyis nagyon úgy tűnik, hogy ezt a társaságot sem kell félteni a kazanyi kontinensversenyen. A junior Európa-bajnokság programja ITT érhető el.

A magyar versenyzők számai: Fiúk: Bőhm Sebestyén (50 m mell, 200 m mell), Bukovics Milán (50 m pillangó, 100 m pillangó), Fábián Milán (200 m gyors, 400 m gyors, 800 m gyors, 1500 m gyors), Galyassy Szilárd (50 m gyors, 400 m gyors, 100 m pillangó, 200 m pillangó), Mátrai Roland (100 m gyors), Pap Bálint (50 m gyors, 100 m gyors, 50 m pillangó, 100 m pillangó), Szabados Bence (50 m gyors, 100 m gyors, 50 m pillangó, 100 m pillangó), Török Dominik Márk (200 m mell, 200 m pillangó, 400 m vegyes), Ulrich Botond (50 m gyors, 100 m gyors, 200 m gyors, 50 m pillangó), Zombori Gábor (50 m hát, 100 m hát, 200 m hát, 200 m vegyes, 400 m vegyes) Leányok: Békési Eszter (50 m mell, 100 m mell, 200 m mell), Berecz Blanka (100 m pillangó, 200 m pillangó), Fábián Fanni (200 m gyors, 400 m gyors, 200 m pillangó), Gál Kincső (200 m gyors, 400 m gyors, 800 m gyors), Hatházi Dóra (50 m pillangó, 100 m pillangó, 200 m pillangó), Mihályvári-Farkas Viktória (800 m gyors, 1500 m gyors, 400 m vegyes), Nagy Réka (200 m gyors, 200 m pillangó, 200 m vegyes), Safrankó Sára (50 m gyors, 100 m gyors, 50 m pillangó), Szabó-Feltóthy Eszter (50 m hát, 100 m hát, 200 m hát, 200 m vegyes), Szilágyi Gerda (100 m hát, 200 m hát), Szőke Zita (50 m gyors, 100 m gyors, 200 m gyors, 50 m pillangó, 100 m pillangó)

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.