UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-07-04 12:16

Remekül sikerült az U20-as fiú vízilabda-válogatott vakrandija a BENU-kupán

A decemberi, kuvaiti junior vb-re készülő U20-as fiú vízilabda-válogatott a BENU-kupa keretein belül Szerbia és Montenegró előtt nyert tornát a Hajós Alfréd uszodában. A vezetőedző, Kemény Kristóf legendás családtagjai, dr. Kemény Dénes és Kemény Ferenc, azaz édesapja és nagyapja előtt irányította első ízben a nemzeti csapatot.

Az U20-as fiú vízilabda-válogatott a BENU-kupa kísérőprogramjaként játszott felkészülési mérkőzéseket két rangos ellenfelével, és a három győzelem, egy vereség mérleggel magabiztosan végzett a minitorna élén. A magyar juniorok csapatát Kemény Kristóf vezetőedző (Lukács Gergő segítségével) irányítja. A waterpolo.hu-n előbbi foglalta össze gondolatait a sikeres három nap után. „Februárban kezdtük el a közös munkát, ez a torna volt a társaság első hivatalos megmérettetése ebben a felállásban. Miután egy csapat lemondta a részvételt, úgy határoztunk, hogy a magyar, a szerb és a montenegrói gárda két-két meccset játsszon egymással a három nap alatt, ami egyrészről megterhelő volt, másrészről mindenkinek roppant hasznos, hiszen a világversenyeken sem sokkal lassabb a tempó, ott is napról napra kell újra bizonyítani, s nem lehet egy bizonyos szint alá menni. Ez a torna mindezt remekül modellezte, pszichésen és fizikálisan egyaránt.”

waterpolo.hu
waterpolo.hu
Tekintettel a bemutatkozásra, adja magát a felvetés: vajon mit várt a stáb a tornától? „Miként Gergő barátom, kollégám a kezdés előtt megfogalmazta: vakrandira mentünk. Vakrandira, hiszen nem tudtuk, nem tudhattuk, mi is vár ránk. Természetesen a munka szisztematikusan, keményen zajlott, beletettünk az említett rajt óta apait-anyait, de a történet produktumát illetően valahol a sötétben tapogatóztunk. Ráadásul azt sem tudhattuk, az ellenfelek mire képesek. Felkészültünk arra is, hogy esetleg kevésbé sikerül ilyen jól majd a négy mérkőzés –persze lélekben bíztunk abban, hogy pozitív visszajelzéseket kapunk. Egyetlen elvárásunk volt magunkkal s a játékosokkal szemben is: mindenki tegye bele testben és lélekben is a maximumot. Kaptunk visszajelzéseket. Hogy többet-e, mint reméltük, nagyon relatív. A legfontosabb tanulság, hogy az a munka, amit beleteszünk, hitet kell adjon mindenkinek, az eredmények szerint is járható az út. A három győzelem extra motivációt, lendületet adhat a folytatásra. Ha háromszor kikaptunk volna, nyilván akkor is meglenne a következtetés, valószínűleg ennél árnyaltabb, ugyanakkor mindent a helyén kell kezelni. Ezt a tornagyőzelmet is, hiszen messze van még december 12., a kuvaiti vb eső napja. A lényeg, hogy saját magunkkal foglalkozzunk. Cél, hogy a hátralévő időben mi fejlődjünk a legtöbbet, s ha így lesz, tiszta lelkiismerettel mehetünk majd a világbajnokságra.” Megkerülhetetlen Kemény Kristóf esetében az első válogatott mérkőzés, amely történetesen édesapja, dr. Kemény Dénes, és nagypapája, Kemény Ferenc jelenléte előtt zajlott a Hajós uszodában, ráadásul Szerbia elleni győzelemmel végződve. Mindezt kitalálni sem lehetett volna jobban. Hogy mennyire ragadták el az érzelmek? „Nem tagadom, hatalmas érzelmi töltet volt bennem végig a három nap alatt, de nem akartam kimutatni – érkezett az őszinte válasz.– Miként labdarúgásban a Wembley vagy a Maracana, úgy vízilabdában Budapest, a Hajós ötvenese számít a sportág bölcsőjének. Nos, itt, egy igazi klasszikuson, egy győztes magyar-szerb meccsen, ráadásul ennyi néző, apukám és nagypapám előtt bemutatkozni életre szóló élményt jelentett. Amikor ötgólos vezetésünkről az ellenfél egyenlített, úgy voltam vele, valahogy ezen a napon biztosan nyerni fogunk – nos, jött egy csavar, győztünk, kerek volt az egész. Persze szeretném hangsúlyozni, hogy az érzelmi töltettől függetlenül szakmailag kell értékelni a tornát.” Kollégája, Lukács Gergő – miután hangsúlyozta, hogy barátja mindent elmondott annyit tett hozzá: „Így volt jó az egész, ahogy volt! Elmondhatatlan élményekkel lettünk gazdagabbak, no és 16 negyednyi vágott anyaggal, avagy a munka nem áll meg, sőt!" A csapat a jövő héten, Varasdon a horvátokkal, a szerbekkel és a görögökkel szerepel egy tornán, avagy a sikeres vakrandit követően újabb visszajelzéseket kap majd a stáb.

Magyarország–Szerbia 10–9 és 10–7 Magyarország–Montenegró 17–10 és 8–9 A BENU U20-as torna győztes csapata: ifj. Ágh György, Aranyi Máté, Baksa Benedek, Bányai Márk, Bóbis Botond, Csorba Tamás, Dala Döme, Fekete Gergő, Gál Dávid, Gregor Benedek, Grieszbacher Márk, Korom Dániel, Kürti Dominik, Lukács Ábel, Mizsei Márton, Sári András, Schmölcz Norman, Sólyom Levente, Sugár Péter, Szilárdi Kristóf, Turnai András. Vezetőedző: Kemény Kristóf. Edző: Lukács Gergő

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.