UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-07-05 18:14

Kosárlabda: tavalyi sikerei megismétlésére készül az U18-as leányválogatott az Európa- és a világbajnokságon

Szombaton kezdődik Szarajevóban a leány kosarasok U18-as Európa-bajnokága, amelyre a magyar csapat úgy érkezik, hogy a tavaly – közel ugyanebben az összetételben – bronzérmet szerzett. Völgyi Péter tanítványai az idén is esélyesek arra, hogy odaérjenek a legjobbak közé.

Bravúrt bravúrra halmozott 2018-ban az U17-es leány kosárválogatott. Völgyi Péter csapata előbb a minszki világbajnokságon lett negyedik, majd három héttel később, az udinei Európa-bajnokságon az U18-asok, tehát az egy évvel idősebbek között állt fel a dobogóra úgy, hogy mindössze két személycserét hajtott végre a vezetőség. Völgyi elmondta, készen áll a csapat a szombaton, Szarajevóban kezdődő U18-as kontinensbajnokságra.

Vajon lesz-e hasonló öröme az U18-as lányoknak, mint tavaly? Forrás: FIBA
Vajon lesz-e hasonló öröme az U18-as lányoknak, mint tavaly? Forrás: FIBA
A felkészülés ugyanakkor egyáltalán nem ment zökkenőmentesen:  „Tudtuk, hogy nem lesz idilli és könnyed ez a néhány hét, hiszen az érettségi időszak kellős közepén kellett megoldanunk az edzőtábort, és ez rengeteg lányt érintett. Néhány napja volt az első olyan tréningünk, amelyiken mindenki részt tudott venni. Azzal is meggyűlt a bajunk, hogy nem egy kosaras hatvan-hetven mérkőzést játszott ebben az idényben. A játékosok tehát rendkívül nagy terhelés alatt álltak, ráadásul alig volt idejük a regenerálódásra. Ebből kifolyólag kisebb hangsúlyt tudtunk fektetni a taktikára, azon voltunk, hogy fizikálisan és lelkileg is összeszedjük őket. Előbbire az Eb előtti másfél hetet szánjuk” – összegzett a mester.  Az együttesnek meghatározó játékosokat is kell nélkülöznie az idén:  „Csapatkapitányunk, Tóth Franka az ősszel sérült meg: keresztszalag-szakadása volt a bal térdében, még nem épült fel – így a vezetőedző. – Tavaly alapembernek számított Kovács Georgina, ám az idén rá sem számíthatunk, míg centerünk, Kiss Angelika játéka is kérdéses, hiszen nincs még tökéletes állapotban. Mindazonáltal muszáj azzal kalkulálnom, hogy számíthatok Angelikára, hiszen nincs több centerünk.” A válogatott nemrégiben háromnapos felkészülési tornán vett részt az olaszországi Pesaróban. Ezen Angyal Barbaráék kikaptak a házigazdáktól, de legyőzték a hollandokat és a horvátokat – s a jobb kosáraránynak köszönhetően végül a magyarok hozhatták haza a trófeát. „A legfontosabb tapasztalat az volt, hogy ha agresszíven játszunk – ezt leginkább a védekezésre értem –, akkor bárkit meg tudunk verni. Amennyiben ez hiányzik, úgy roppant gyengék vagyunk. Ha hiányzik az elán, a tűz, akkor nincs olyan válogatott, amely ne tudná felvenni a versenyt velünk szemben” – vonta le a következtetést a szakember.  A mieink a szerbekkel, az oroszokkal és a fehéroroszokkal kerültek egy kvartettbe a szarajevói kontinensviadalon.  „A szerbeknek van egy két méter feletti játékosuk, már tavaly is rá épült a taktikájuk, őt kell minél jobban semlegesítenünk. Az oroszok sötét lónak számítanak, mindig nagyon erős kerettel érkeznek, ugyanakkor Udinében csapatként szétestek, nagy kérdés, hogy ez mennyiben változott azóta. Úgy gondolom, a fehérorosz együttes a leggyengébb a négyesben.” Habár Dombai Rékáék nem állnak meg az Eb után (rögtön mennek a bangkoki U19-es világbajnokságra), mégsem takarékoskodhatnak erejükkel:  „Európa-bajnokságról beszélünk, nem spórolhatunk. Tavaly is hasonlóan sűrű programot hajtottunk végig gyakorlatilag ugyanennyi játékossal. Bosznia-Hercegovinában a legfontosabb az, hogy a franciákat elkerüljük, és ha ez sikerül, akkor akár a döntőig is eljuthatunk. Rajtuk kívül a spanyolok a legveszélyesebbek. Egy biztos: mindent megteszünk, hogy a lehető legtovább jussunk” – összegzett Völgyi.

A magyar U18-as leányválogatott végleges kerete Angyal Barbara, Boros Júlia, Boros Berta, Budácsik Dorottya, Dombai Réka, Horváth Fruzsina, Keita Aya Júlia, Kiss Angelika, Mányoky Réka, Szirony Dorina, Varga Alíz, Wentzel Nóra

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.