- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

A párbajtőrvívó Nagy Dávid tehermentesen lép pástra a budapesti felnőtt-világbajnokságon

A Vasas párbajtőrvívója, Nagy Dávid vasárnap ünnepli huszadik születésnapját. Nem csupán a kerek szám miatt különleges alkalom ez neki, hanem azért is, mert bizonyíthat a hétfőn kezdődő budapesti felnőtt-világbajnokságon.

Dávid nem ajándékként kapta az indulás jogát; kiemelkedően teljesített az idei világversenyeken. A junior- és felnőtt magyar bajnokságot egyaránt megnyerte, egyéniben az utánpótláskorúak toruni világbajnokságán ötödik lett, míg csapatban megvédték címüket. Mindemellett a heidenheimi felnőtt világkupaversenyen a negyeddöntőig jutott.

Nagy Dávid célja az, hogy tudása legjavát nyújtsa Budapesten Forrás: hunfencing.hu [1]

Nagy Dávid célja az, hogy tudása legjavát nyújtsa Budapesten  •  Forrás: hunfencing.hu

Dávid egyébként Koch Mátéval és Andrásfi Tiborral védte szerzett csapatban aranyérmet Torunban, ráadásul az idén mind a hárman egyszerre robbantak be a felnőttmezőnybe; Koch – a felnőttranglista győzteseként – az Európa- és a világbajnokságon csapatban és egyéniben egyaránt képviselheti a magyar színeket, Andrásfi a düsseldorfi kontinensvetélkedőn bizonyíthatott egyéniben (parádés vívással hetedik lett − a szerk.), míg Budapesten – Tibor helyett – Dávid léphet pástra egyéniben.

„Az év elején arról beszélgettünk, hogy beverekedjük magunkat a felnőttválogatottba. Igen ám, de a helyzet nem volt ennyire egyszerű: csupán a ranglista első két helyezettje kapott automatikus indulási jogot az Eb-re vagy a vb-re − a többieknek, így nekem és Tibinek sem volt muszáj megadni a lehetőséget. Úgy gondolom, hogy korrekt döntés született végül” − meséli Dávid.

Nagy tisztában van vele, mekkora dolog az, hogy ilyen fiatalon a világ legjobbjaival mérheti össze tudását idehaza:

„A 2013-as világbajnokságon ott voltam Budapesten. Persze, csak nézőként élhettem át, milyen hangulat mellett nyert aranyérmet a párbajtőr-válogatott. Elképesztő volt a lelátóról drukkolni, örök élmény marad. Ha csak hasonló hangulat lesz, akkor biztos, hogy a libabőrrel is meg kell küzdenem.”

De milyen célokat tűzött ki maga elé a fiatal élete első felnőtt-világbajnokságán?

„A terhet, furcsamód, nem érzem. Szerencsére, motiválni szokott a hazai közönség, ezt megtapasztalhattam már a Grand Prix-versenyen. A legfontosabb az, hogy minden tőlem telhetőt tegyek meg a sikerért, a tudásom legjavát nyújtva küzdjek az utolsó tusig. Ha úgy jövök le a pástról, hogy mindent megtettem, úgy − az eredménytől függetlenül − elégedett leszek. Pontosan tudom, hogy messze járok még a fegyvernem klasszisaitól, ugyanakkor a budapestihez hasonló megméretésekkel egyre közelebb kerülhetek” − összegzett Nagy Dávid.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.