UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-07-10 21:01

Kosárlabda: a hosszabbításban jutott a legjobb nyolc közé az U18-as leányválogatott a szarajevói Európa-bajnokságon

Ádáz csatában, hosszabbításban győzte le 83−73-ra az U18-as leány kosárválogatott Belgium együttesét a Szarajevóban zajló A divíziós Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Völgyi Péter tanítványai csütörtökön 20.45-kor a Litvánia−Csehország mérkőzés győztesével játszanak az elődöntőbe jutásért.

Kiválóan kezdte a szarajevói U18-as Európa-bajnokságot a leány kosárválogatott; úgy végzett B csoport élén, hogy mind a három mérkőzését magabiztos játékkal abszolválta. Először a fehérorosz csapatot (97–61), majd az oroszokat (76–34), végül a szerb együttest (71−54) utasította maga mögé a tavaly ugyanezen korosztályos tornán bronzérmet szerző magyar alakulat. Így a nyolcaddöntőben, szerdán az A jelű kvartett negyedik helyezettjével, Belgiummal néztek farkasszemet a hölgyek. A csapat vezetőedzője, Völgyi Péter oldalunknak elmondta, a cél csak a győzelem lehet. Az első felvonás hatalmas iramot hozott, ugyanakkor ez a pontokban nem mutatkozott meg, mivel kiváló védekezést és blokkokat mutatott mind a két fél. Az első kosárra több mint két percet kellet várni, ekkor a belga Maxuella Lisowa Mbaka volt eredményes 2+1-essel. Ez után újabb két perc telt el a magyarok első pontjáig: Angyal Barbara értékesítette kétpontosát. Fej-fej mellett haladt a két egység, az etapot 14−13-ra a belgák húzták be.

Ennyire tudtak örülni a lányok a továbbjutásnak Forrás: FIBA
Ennyire tudtak örülni a lányok a továbbjutásnak Forrás: FIBA
A második tíz perc Boros Berta két sikeres büntetőjével indult, ám ezt követően néhány percre megfordult a játék képe: Sam Van Buggenhout két triplát is dobott, Mbaka két duplát, amíg a mieink egy sikeres büntetőt jegyeztek. Pontosabbnak kellett tehát lenni. Ezt a lányok is tudták, és ennek megfelelően folytatták a meccset. Mányoky Réka triplát, Kiss Angelika két duplát dobott, és Boros Júlia is három ponttal hozzájárult a 28−25-ös magyar vezetéshez. A félidőre maradt a hárompontos különbség: 34−31. Mbaka kettesével kezdődött a harmadik negyed, ám erre gyorsan reflektált Kiss. Nem sokkal később Dombai Réka triplájának köszönhetően már nyolc ponttal mentek Völgyi Péter tanítványai. Csakhogy ezt a párharcot nem lehetett ennyivel letudni, ugyanis Mbaka és Buggenkout folyamatosan szórta a pontokat; 46−46 is volt az állás, végül azonban 50−49-es magyar vezetéssel vonulhattak le a parkettáról az utolsó felvonás előtt az alakulatok. Belga triplával indult a végjáték. Ki más dobta volna, ha nem Buggenhout?! Persze, utána jött honfitára is, Mbaka a duplájával. Két és fél perc telt el az első magyar pontig; Kiss dobott egy büntetőt. A rivális előnye aztán öt pontra duzzadt Merel Knaepen kétpontosával. Négy és fél perccel a vége előtt zárkóztak aztán Wentzel Nóra és Angyal kétpontosával a lányok. Nagyon kellett hajtani, és figyelni a védekezésre. Rosszkor érkezett a hárompontos Mbakától, de Wentzel egyből korrigált a kétpontossal, aztán Dombai egyenlített is. Mbaka érkezett 48 másodperccel az utolsó sípszó előtt a kettesével, így a belgákhoz került ismét az előny. Kiss két ponttal játékban tartotta a csapatot, de a forduláskor az ellenfél ismét eredményes volt. Mindössze öt másodperc maradt, amikor Angyal egálra módosított. Az eredményjelző 64−64-et mutatott, tehát jöhetett a hosszabbítás.  Angyal egy büntetőt bedobott, majd egy triplát is jegyzett, Dombai pedig két ponttal segítette hatpontos előnyhöz a magyarokat. Kiss és Dombai ismét sikeres volt (76−70). Érkezett azért néhány belga kosár is, de az utolsó döfést Réka adta; triplát dobott 40 másodperccel a gigászi csata vége előtt (81−73), amelyet aztán 83−73-ra nyertek meg Varga Alízék. A válogatott csütörtökön 20.45-kor a Litvánia−Csehország mérkőzés győztesével játszik az elődöntőbe jutásért.

LEÁNY U18-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZARAJEVÓ Nyolcaddöntő Magyarország−Belgium 83−73 (13−14, 21−17, 16−18, 14−15, 19−9) A magyar pontszerzők Dombai Réka 22 pont, Kiss Angelika 20 pont, 14 pont, Boros Júlia 11 pont, Wentzel Nóra 6 pont, Varga Alíz 4 pont, Mányoky Réka 3 pont, Boros Berta 2 pont, Budácsik Dorottya 1 pont

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.