UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-07-10 13:19

Leány U19-es Eb: új csodákra készen a sikercsapat

Nagy reményekkel készül a leány junior kézilabda-válogatott a csütörtökön kezdődő győri U19-es Európa-bajnokságra. A szakvezetők szerint ha a csapat lépésről lépésre halad és a legjobbját nyújtja, ismét olyan felejthetetlen élményben lehet része játékosnak, edzőnek, szurkolónak, mint egy évvel ezelőtt a debreceni U20-as vb-n.

Nehéz örökséget vett át szeptemberben, az évad elején a leány U19-es kézilabda-válogatott, hiszen 2018 júliusában az akkori U20-as alakulat a debreceni világbajnokságon sokáig emlékezetes végső sikert aratott. Háfra Noémiék azóta már a  felnőttek közé léptek, de az új juniorválogatott sem tűnik kevésbé ígéretes társaságnak.

Győrben is a csúcsra tör az U19-es válogatott a győri Eb-n Forrás: MKSZ
Győrben is a csúcsra tör az U19-es válogatott a győri Eb-n Forrás: MKSZ
A tavalyi évig Bohus Bea által irányított társaság 2017-ben EYOF-elsőséget és U17-es Eb-harmadik helyet ünnepelhetett, míg egy esztendővel később ezüstérmet nyert az U18-as világbajnokságon. Az idén az U19-es Európa-bajnokság következik, és a párhuzam folytatódik az előző korosztállyal: Pál Tamaráék is hazai pályán, méghozzá Győrben, az Audi Arénában léphetnek pályára a korosztályos világversenyen. Ha valaki, akkor az együttest szeptember óta kormányzó Golovin Vlagyimir tudja, miként kell sikeresen megvívni egy hazai tornát, mivel tavaly három hónap közös munka után aranyérmet nyert a csapattal. Ezek után minden bizonnyal csak tovább nőttek az elvárások. „Próbáljuk kizárni a külső körülményeket, és nem törődni azzal, hogy Debrecenben, Győrben vagy éppen a világ másik felén játszunk. Persze, amikor már ott leszünk, a több ezer magyar szurkoló biztosan megint rengeteget tud segíteni. A másik, ami nagyon fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk. Ne gondolkozzunk azon, hogy mi lehet majd a középdöntőben meg utána, hanem mindig csak a következő meccsre koncentráljunk. Mert ha nem így teszünk, gyorsan kellemetlen meglepetés érhet bennünket.” Az előjelek mindenesetre biztatóak. A válogatott valamennyi nemzetközi felkészülési mérkőzését megnyerte az elmúlt hónapokban, miközben az NB I-es találkozókon is jó mérleget tudhat magáénak. A kérdés: mennyit számíthat ez Győrben, július 11-től. „Nagy következtetéseket nem lehet levonni ezekből a meccsekből, a legtöbb ellenfelünk nem a legerősebb összeállításban szerepelt ellenünk. Viszont egy dolgot akkor is meg kell említeni. Még gyerekekről van szó, akiknek a fejében téthelyzetben bevillanhat, hogy mi is történt az előző mérkőzésen. Ez még a javunkra válhat.”
Golovin Vlagyimir azt szeretné, ha lépésről lépésre haladna a csapata Forrás: MKSZ
Golovin Vlagyimir azt szeretné, ha lépésről lépésre haladna a csapata Forrás: MKSZ
A sorsoláskor, ahogyan ez hagyományosan a rendező joga, a magyar szövetségi edző csoportot választhatott magának. Golovin a spanyol, montenegrói, osztrák hármas mellé tette be a csapatát. Akkor elmondta, részint ez a trió tűnt a leggyengébbnek, részint pedig már figyelembe vették az ágakat, s a francia és orosz alakulatot így sikerült elkerülni. Ugyanakkor sérülések is nehezítik a magyar csapat dolgát, két alapember is kidőlt. A rajt előtt másfél hónappal Afentáler Sára keresztszalag-szakadás miatt esett ki, míg az Eb-t megelőző  érdi Négy Nemzet-tornán Varga Emőke szenvedett hasonlóan súlyos sérülést. A sikercsapatról – amelyben a játékosok zöme már a hazai élvonalban szerepel – a Magyar Kézilabda-szövetség szakmai igazgatója, Zsiga Gyula is pozitívan vélekedik. „Merjünk nagyot álmodni, és higgyünk benne, hogy a lányok meg tudják ismételni a tavalyi fantasztikus produkciót, átugorják a hihetetlenül magasra tett lécet. Valamint bízzunk abban, hogy az együttes és a szakmai stáb tudása – kiegészülve a csodálatos magyar közönséggel – újra valami fantasztikus élményt eredményez júliusban.” Vagyis a csapat, a közönség és az Audi Aréna is készen áll a július 24-ig tartó tíznapos utazásra, amelynek akár olyan szépen is alakulhat a lezárása, mint 2018. nyarán.

A csoportbeosztás: A csoport: Franciaország, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia B csoport: Németország, Dánia, Hollandia, Horvátország C csoport: Magyarország, Spanyolország, Montenegró, Ausztria D csoport: Norvégia, Románia, Svédország, Portugália A magyar válogatott programja a csoportkörben: Július 11., 18.30: –Montenegró Július 12., 18.30: –Ausztria Július 14., 18.30: –Spanyolország A magyar keret: Kapusok: Csapó Kincső (Dunaújvárosi KKA), Herczeg Lili (Mosonmagyaróvári KC), Szabó Dóra (DVSC) Balszélsők: Schatzl Natalie (Érd), Stranigg Zsófia (MTK Budapest), Takó Viktória (NEKA) Balátlövők: Kácsor Gréta (Vác), Kuczora Csenge (Vác), Szilovics Fanni (Győri Audi ETO KC), Vámos Petra (NEKA) Irányítók: Kellermann Dóra (Győri Audi ETO KC), Pál Tamara (Győri Audi ETO KC), Tóth Nikolett (FTC) Beállósok: Simon Armilla (Érd), Zsiborás Luca (MTK Budapest) Jobbátlövő: Albek Anna (Graz – osztrák) Jobbszélsők: Arany Rebeka (DVSC), Bánfai Kíra (MTK Budapest) (A játékosok neve mögött az a klub szerepel, amelyből kiharcolták a válogatottságot)

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.