UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2019-07-13 13:51

Csikós Zsóka bearanyozta a magyar délelőttöt a korosztályos kajak-kenu Európa-bajnokságon

Megszülettek az első magyar érmek a csehországi Racicében zajló U23-as és ifjúsági kajak-kenu Európa-bajnokságon. Az első mai medál, amelyet Csikós Zsóka nyakába akasztottak, egyből a legfényesebbek közül való. A vasárnapi –200 és 500 méteres – döntőkben összesen 18 magyar hajó szerepel.

A csehországi korosztályos Európa-bajnokság szombat délelőttjén az 1000 méteres versengésben Csikós Zsóka az ifjúsági lányok kajak egyesének A döntőjében szerezte meg a magyar válogatott első érmét a kontinensversenyen, egyből a legfényesebbet. Csikós nagyon szép és izgalmas versenyzéssel végül tizenhét századdal előzte meg a dán Mathilde Roedot, és lett Európa-bajnok, a bronzmedál a hazai vizeken lapátoló cseh Barbora Galadovának jutott.

csikós zsóka
csikós zsóka
A férfiak ugyanezen számában az U23-as korosztályban Béke Kornél is kiválóan kajakozott, és harmadik helyen ért célba a győztes szerb Bojan Zdelar és az ezüstérmet szerz norvég Jon Vold mögött. A nap újabb magyar érmét a Majoros Mátyás, Nyerges Áron ifjúsági duó szerezte, amely K2-ben lett ezüstérmes. A mezőnyből kimagasló francia páros több, mint másfél perccel nyerte a futamot, a második helyért zajló csatában azonban Majorosék négy tizeddel jobbak voltak az ukránoknál. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány elégedetten értékelte a fiatalok teljesítményét a szövetség honlapján: „Összességében teljesen elégedett vagyok, eddig sokkal jobb eredmények születtek, mint tavaly. Nagyon örülünk annak, hogy a közvetlen második vonalunk meg tudta méretni magát a nemzetközi porondon, és eddig helyt is állt” – mondta, utalva arra, hogy több számban nem a válogatók győztesei indultak az Eb-n.  – Csikós Zsóka fantasztikus győzelme mellett Béke Kornél harmadik helye nekem szenzációnak számít, de nagy dolog a Majoros, Nyerges páros ezüstérme is. Eddig úgy tűnik, hogy nagyon jó döntés volt ezeket a gyerekeket hozni az Eb-re, az ő szereplésükkel fel tudjuk mérni a nemzetközi mezőnyt, és tudunk kalkulálni, hogy az első vonalba tartozó versenyzőink mire számíthatnak a világbajnokságon. Remélem, hogy a 200 és az 500 méteres távokon is hasonló eredményeket hozunk.” A délelőtt során akadtak még szép magyar helyezések, a Koleszár Mátyás, Németh Viktor (K2 U23) páros a negyedik, Posta Réka (K1 U23) az ötödik, Fejes Dániel (C1 U23) és a Lelovics Dávid, Bakó Tamás (C2 U23) kettős egyaránt a hatodik, a Kollár Kristóf, Hodován Dávid (C2 ifi) egység pedig a nyolcadik helyen zárt. Vasárnap a 200 és 500 méteres döntők következnek Racicében, ahol egészen vízi forgalom várható, csak a magyar versenyzők tizennyolc fináléban lesznek érdekeltek, többek között éremért lapátolhat immár az U23-asok között a kétszeres ifjúsági világbajnok Biben Karina, Bakó Olga páros is.

U23-AS ÉS IFJÚSÁGI KAJAK-KENU EURÓPA-BAJNOKSÁG, RACICE (CSEHORSZÁG) U23. Fiúk. K1 1000 m: 1. Bojan Zdelar (Szerbia), …3. Béke Kornél (Magyarország); K2 1000 m: 1. Bram Sikkens, Artuur Peters (Belgium), …4. Koleszár Mátyás, Németh Viktor; C1 1000 m: 1. Vadim Korobov (Litvánia), …6. Fejes Dániel; C2 1000 m: 1. Ivan Lihovidov, Vlagyiszlav Csebotar (Oroszország), …6. Lelovics Dávid, Bakó Tamás Leányok. K1 1000 m: 1. Mariana Petrusova (Szlovákia), …5. Posta Réka Ifjúságiak. Fiúk. K1 1000 m: 1. Magnus Sibbersen (Dánia), …5. Szegvári Benedek; K2 1000 m: 1. Nicolas Pouillaude, Steven Henry (Franciaország), 2. Majoros Mátyás, Nyerges Áron (Magyarország) C1 1000 m: 1. Mykola Vykhodtsev (Olaszország); C2 1000 m: 1. Uladzislau Palesko, Macvej Salak (Fehéroroszország), …7. Kollár Kristóf, Hodován Dávid Leányok. K1 1000 m: 1. Csikós Zsóka (Magyarország)

Az Európa-bajnokság programja ITT érhető el. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.