UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-07-13 16:53

Hetedik hellyel kell megelégednie az U15-ös leány vízilabda-válogatottnak az Európa-bajnokságon

Hogy várakozáson alul szerepelt-e a magyar U15-ös leány vízilabda-válogatott az oroszországi Európa-bajnokságon, azt nehéz megítélni, hiszen ennek a korosztálynak első ízben rendeztek kontinensviadalt. Annyi biztos, kevesen múlott, hogy Szilágyi Péter csapata a hetedik helynél előbb végezzen.

Utolsó mérkőzését fölényesen, 14–8-ra nyerte meg a magyar U15-ös leány vízilabda-válogatott Franciaország ellen, és azzal az oroszországi korosztályos Európa-bajnokság hetedik helyén végzett. A kontinensviadal előtt Faragó Tamás, a női utánpótlás-válogatott szakvezetője úgy fogalmazott: „Legyen az bármelyik korosztály, fiúk vagy a lányok, a célunk mindig az első négy hely valamelyike.”

sportkinef ru
sportkinef ru
A magyar pólós alapszemlélet tükrében csalódás a lányok hetedik helyezése, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy milyen kevesen múlott a jobb a szereplés. A Szilágyi Péter által irányított együttes remekül kezdte a Kirisi városában rendezett tornát, 14–10-re verte a horvátokat, aztán a házigazda oroszoktól elszenvedett 18–12-es vereség is belefért, hogy a második helyen tovább menjen csoportjából. Izrael ellen már a nyolc közé jutás volt a tét, 17–6-ra nyert is a válogatott, Aubéli Tekla öt góllal vette ki részét a sikerből. Ez első komolyabb ellenfél nagyobb téttel bíró meccsen Hollandia volt. Bár minden csapat hangsúlyozta a kontinensviadal előtt, hogy mivel ennek a korosztálynak ez az első Európa-bajnoksága, teljesen ismeretlenek egymás előtt a játékerők, azért sejteni lehetett, hogy amelyik országnak felnőttben jól megy, az a 15 évesek között sem lehet esélytelen. Hollandia is ide tartozik.
sportkinef
sportkinef
A negyeddöntőben Aubéli révén a magyarok szereztek vezetést, de egyszer sem sikerült egynél több góllal ellépniük, sőt, olykor két találatos hátrányból kellett visszajönniük. Az első három negyed döntetlennel zárult, a negyedikben a hollandok vezettek, két perccel a meccs vége előtt Tóth Fruzsina a harmadik góljával 10–10-re egyenlített, ám az utolsó szó a kék-narancssárga sapkás fiataloké lett. Újabb találatukra már nem maradt elég ideje Golopencza Nóra csapatkapitánynak és társainak, hogy érdemben reagálni tudjanak. A 11–10-es vereség azt jelentette, hogy nem lesz érem, ráadásul az 5-8. helyért az olaszokkal kellett megmérkőzni. Az Olaszország elleni meccs annyiban hasonlított a hollandok ellenire, hogy kevesebb gól mellett, de végig fej fej mellett haladtak az együttesek. A végén újra egy gól döntött, és újra nem a magyarok javára. 6–5-ra kapott ki a válogatott, ami így ma a hetedik helyért volt kénytelen vízbe ugrani. A helyosztón a franciáknak nem volt esélyük, Szegedi Panni ötször talált a kapuba, a csapat pedig úgy fejezte be a tornát, ahogy elkezdte: 14 dobott góllal.

LEÁNY U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KIRISI (OROSZORSZÁG) 7-8. helyért Magyarország–Franciaország 14–8 (4–0, 4–1, 2–4, 4–3) Gólok: Szegedi 5, Aubéli, Jonkl, Krénusz 2-2, Pogonyi, Tóth Frida, Tóth Fruzsina 1-1 A 7. helyen végzett magyar csapat kerete Kapusok: Torkos Tamara – BVSC Szombathelyi Gerda – UVSE Mezőnyjátékosok: Aubéli Tekla – UVSE Fekete Flóra – BVSC Fráter Lili – UNSW Golopencza Nóra – UVSE Jonkl Csenge – Dunaújváros Krénusz Anna – FTC Mácsai Eszter – Szentes Mácsai Kata – Szentes Pogonyi Bíbor – Eger Szegedi Panna – UVSE Tóth Fruzsina – Szentes Tóth Frida – UVSE Zöld Tamara – Tatabánya Stáb: Szilágyi Péter vezetőedző, Győri Eszter csapatvezető, Bóta-Tóth Andrea edző, Buday Zoltán orvos, Faragó Tamás szakmai igazgató

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.