- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Megerősödött magyar csapat készül a ritmikus gimnasztikázók első junior-világbajnokságára

kaposvarmost.hu [1]

Az edzőtábor egyben csapatépítésre is szolgált  •  Forrás: kaposvarmost.hu

Sűrű, eseménydús, de nehéz felkészülés áll az együttes kéziszer juniorválogatott mögött. A ritmikus gimnasztikázó lányok a pénteken Moszkvában kezdődő világbajnokságra edzenek. Ennek a korosztálynak ez lesz az első vébéje, a tornán negyvennégy ország vesz részt, így azt is mondhatjuk, a magyar csapat az oroszországi ismeretlenbe készül. Bár az ázsiai bajnokságban és az amerikai kontinensviadalon indult együttesek valóban elkerülték a nemzetközi tornákat, és így az európaiaknak nem volt esélyük versenyszituációban összecsapni velük, egy-két videófelvétel azért eljutott Magyarországra is a produkciójukról, és azok alapján Lauber Zsófia, a válogatott edzője abban bízik, hogy a világbajnokságra sem tartogatnak nagy meglepetéseket a tengerentúliak.

A Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza összeállítású magyar alakulat viszont igen. A májusi bakui korosztályos Európa-bajnokságon szalaggal és öt karikával is tizennegyedik helyen végzett csapat edzői úgy gondolták, a legnagyobb versenyre alakítani kell a gyakorlaton.

„Az Európa-bajnokság után mindkét koreográfián változtattunk, nehezítettünk. Megemeltük a technikai pontszámokat, annak jegyében magas szériaszámban gyakoroltuk az újításokat, és amikor összeállt a koreográfia, a lányok kezébe kerültek a szerek, magabiztossá váltak a dobások és az együttműködés, akkor kezdtünk el komplexen gyakorolni. A koreográfiánkon az Eb-n tapasztaltak alapján erősítettünk. Nem azért, mert meglepett volna bármelyik csapat szereplése is, egyszerűen azt éreztük, hogy szükség van olyan átalakításra, amely a bírói szemnek is megkönnyíti a követhetőséget. Hogy a világbajnokságon ez mire lesz elég, nehéz kérdés. Nyilván edzőként és a rengeteg beletett munka miatt azt várom, hogy sikerül a fináléba, a legjobb nyolc közé kerülnünk. Inkább csak annyit mondok, hogy mindent megteszünk a jó szereplés érdekében”– mondja Lauber Zsófia.

56415679_411797592918415_5057192831328714752_n [2]

Tavasszal a csapat Bulgáriában az oroszok előtt nyert rangos versenyt  •  Forrás: RG-info

A munka áldozatos voltát az is jelzi, hogy az Eb utáni rövid pihenőt követően (amely nem is volt annyira pihenő, hiszen mindenki az iskolai kötelezettségeinek próbált eleget tenni) a lányok nagy elánnal vetették magukat a felkészülésbe. A kezdeti időszakban azonban nem minden alakult az edzésterv szerint, ugyanis sérülések sora hátráltatta a csapatot, ezért a tervezett nemzetközi versenyeket is ki kellett hagynia. Miután az egészségi állapot nem tette lehetővé az utazást, az edzői stáb alternatívát volt kénytelen keresni a lányoknak a komfortzónájukból való kimozdítására. A múlt héten így került a csapat Somogyjádra, hétnapos edzőtáborba.

„Nagyon jól sikerült a tábor – szögezi le az edző. – Látszott a lányokon, pozitív hatással van rájuk, hogy kicsit kiszakítottuk őket a hétköznapokból. Napi nyolc-tíz órát edzettek, de egy hétig össze voltak zárva és ezáltal több időnk jutott a csapatépítésre. Ők még juniorkorúak, és ebben az évben dupla terhelést kaptak: két koreográfiával, kinyitott technikai pontszámokkal kell szőnyegre állniuk. Az az edzői stáb számára is új feladat, hogy az Eb után miként tudjuk őket szinten tartani, a nyári vakáció megkezdése mellett hogyan vagyunk képesek tovább dolgozni velük. Tagadhatatlan, hogy akadtak hullámvölgyek a felkészülésben, de sikerült minden problémát áthidalnunk, és már csak abban bízunk, hogy kifizetődő lesz a munka. A táborban már csak a világbajnokságra koncentráltunk, a versenyig hátralévő napokban arra kell ügyelnünk, hogy a lányokban megtartsuk a lelkesedést és a megfelelő formaidőzítéssel lépjünk színre Moszkvában.”

Lauber Zsófia arról is tájékoztatott, hogy bár még mindig több sérüléssel küzdenek a válogatott tagjai, a csapat összetétele nem változott. Ha kell, összeszorított fogakkal, de mindent elkövetnek a lányok a jó szereplés érdekében. Az edzőtábor utáni pici szünetet követően a válogatott megkezdte négynapos, közvetlen felkészülését. Szerdán Oroszországba utazik, csütörtökön pódiumedzésen vesz részt, pénteken a szalag-, szombaton a karikagyakorlatát mutatja be a világbajnokságon, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor a vasárnapi döntőben érdekeltek lesz.

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN [3] a sportági aloldalunkon.