UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-07-16 08:52

Kosárlabda: hogyan szerzett Európa-bajnoki ezüstérmet az U18-as leányválogatott Szarajevóban?

A Völgyi Péter vezette leányválogatott a magyar kosárlabdasport legjobb U18-as női eredményét érte el 1979 óta: ezüstérmet szerzett a szarajevói A divíziós Európa-bajnokságon. Cikkünkben felelevenítjük a kontinensbajnokságon történteket, hogyan is jutottak el hölgyek egészen az aranycsatáig.

A magyar kosárlabdasport történetében soha nem volt még példa arra, hogy bármely leány- vagy női válogatott Európa-bajnokságot nyerjen. E hatalmas bravúr kapujában állt Szarajevóban a Völgyi Péter vezette U18-as alakulat, amely évről évre brillírozik a nemzetközi porondon: 2017-ben az EYOF-on, valamint az U16-os kontinenstornán egyaránt ezüstérmet szerzett, 2018-ban negyedik lett az U17-es világbajnokságon, ráadásul három héttel később − az Eb legfiatalabb együtteseként, − a lányok felállhattak az U18-as Európa-bajnokság dobogójának harmadik fokára. Bosznia-Hercegovinában tehát újabb mérföldkőhöz érkezett a csapat: bejutott vasárnap esti aranycsatába. Nem is akárhogyan!

Így örültek a lányok a csoportgyőzelemnek Forrás: FIBA
Így örültek a lányok a csoportgyőzelemnek Forrás: FIBA
A lányok úgy végeztek a B csoport élén, hogy mindhárom mérkőzésüket magabiztos játékkal nyerték meg. Először a fehérorosz csapatot (97–61), majd az oroszokat (76–34), végül a szerb együttest (71−54) verte cipóra az alakulat. A tavalyi Eb-n az All Star együttesbe választott Angyal Barbara a csoportkör után érdekes meglátásáról nyilatkozott oldalunknak: „Végre a saját korosztályunkban léphetünk pályára, ugyanakkor kicsit sem könnyebb az idei megméretés, mint a 2018-as. Tisztában vagyunk vele, sokkal jobban készülnek fel belőlünk ellenfeleink, mint a többiekből, és érezhető, hogy tartanak tőlünk. A szállodában is, amikor látnak minket, nem lenézők, sokkal inkább azt tapasztaljuk, hogy komoly riválisként számolnak velünk.” Volt is miért tartaniuk a magyaroktól, és erről árulkodnak a kontinenstorna statisztikai mutatói is: Völgyi Péter tanítványai dobták a második legtöbb pontot az egész mezőnyben (446), a leghatékonyabban értékesítették a hárompontosokat (38,5 százalékkal!), valamint az asszisztok meccsenkénti átlagában is a legjobbnak bizonyultak (20,3). Ráadásul az együttes tagja volt a felnőttválogatottat is megjárt Dombai Réka is, aki mindössze 16 évesen a második legtöbb pontot dobta az Eb-n (124), a leghatékonyabb volt a hárompontosokban (53.3 százalék), és a legbiztosabban dobja a büntetőket (94.4%). De ne szaladjunk ennyire előre... A hölgyek csoportelsőségüknek köszönhetően az A jelű kvartett negyedik helyezettjével, Belgiummal néztek farkasszemet a nyolcaddöntőben, és három másodperce voltak attól, hogy kikapjanak, ezzel együtt pedig az alsóházban folytassák a versenyt − ekkor egyenlített ugyanis Angyal. A hosszabbítás azonban már sima volt: 83−73-mal mentek tovább a lányok. A negyeddöntő magyar úthengerrel zárult a csehekkel szemben: ellentmondást nem tűrő, pazar játékkal jutottak Völgyi tanítványai a legjobb négy közé, miután 90−61-re verték riválisukat. Az elődöntőben azt a francia válogatottat múlták felül magabiztosan Varga Alízék, amely az Európa-bajnokság talán legnagyobb favoritjának számított. Ennek ellenére a finálé sem ígérkezett sétagaloppnak.  A lányoknak az olasz együttessel kellett farkasszemet nézniük. A két csapat ismerte egymást, ugyanis nem sokkal korábban, június végén találkoztak az olaszországi nemzetközi felkészülési tornán. Akkor 79−65-re kikaptak a magyarok… „Óriási dolog, hogy idáig jutottunk. Sokan várták tőlünk, de nem volt egyszerű a dolgunk. Olaszországban már találkoztunk ellenfelünkkel, ám akkor több hiányzónk is volt. Tudjuk, nagyon agresszívan védekezik az olasz együttes. Az a feladatunk, hogy ugyanúgy rájuk erőltessük a játékunkat, ahogyan a franciákra. Mindenkinek megvan a maga teendője. Három olyan kosarasuk van, akire nagyon figyelnünk kell. Az összhang szerencsére kiváló, bízom benne, az elődöntő nem vett ki annyit a lányokból, hogy ne tudják valóra váltani álmukat, miszerint ők lehetnének Magyarország első női Európa-bajnok csapata!” − mondta a döntő előtt honlapunknak a szakvezető.
Persze, lehetett azért örülni az ezüstéremnek Forrás: FIBA
Persze, lehetett azért örülni az ezüstéremnek Forrás: FIBA
A finálé viszont hamar eldőlni látszott. Már az első negyedben 13 pontos előnyre tettek szert az itáliaiak, és ezt a különbséget ráadásul növelni is tudták a harmadik felvonás közepéig, amikor 45−29-et mutatott az eredményjelző. Kiss Angelikáék aztán egyszer csak elkezdtek kapaszkodni, és a záróetapra három pontra csappant az olaszok előnye. Az újabb bravúr azonban elmaradt. U18-as leány kosárlabda-válogatottunk végül 70−62-es vereséget szenvedett Olaszországtól, és a nagyon szépen csillogó ezüstérem került a lányok nyakába. A torna All Star-ötösébe végül Kisst és Dombait is beválasztották. Angelika az együttes centereként 12,2 pontot és 5,2 lepattanót átlagolt. „Tompán kezdtük a döntőt. A kezdeti kapkodásból az olaszok jöttek ki jobban. A harmadik negyedben aztán védekezésváltással sikerült teljesen összezavarnunk őket, ám maradt egy játékosuk, aki észnél volt, és nem hagyott feljönni minket; szórta a kosarakat. Kis hiányérzet azért maradt bennem, mivel érettebb játékkal megszerezhettük volna az aranyérmet. De persze, ha abból indulunk ki, hogy előttünk az olaszok legkisebb különbségű győzelme húszpontos volt, miközben nekünk hajszálon múlt a felsőházban maradásunk, nem is olyan rossz ez az eredmény. Ilyen játék a kosárlabda. Néhány nap kell még ahhoz, hogy igazán szépen csillogjon az ezüstérem” − értékelt a vezetőedző. A csapat nem áll meg, utazik tovább Bangkokba, ahol szombattól bizonyíthat az U19-es világbajnokságon.

AZ EURÓPA-BAJNOKI EZÜSTÉRMES LEÁNYVÁLOGATOTT KERETE Angyal Barbara, Boros Júlia, Boros Berta, Budácsik Dorottya, Dombai Réka, Horváth Fruzsina, Keita Aya Júlia, Kiss Angelika, Mányoky Réka, Szirony Dorina, Varga Alíz, Wentzel Nóra

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.