UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2019-07-16 14:25

U23-as és ifjúsági kajak-kenu Eb: a „második vonal” is bizonyított Racicében

Nyolc érmet nyert és remekül helyt állt a magyar csapat a csehországi Racicéban rendezett korosztályos kajak-kenu Európa-bajnokságon. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány elmondta, elégedett a szerepléssel és kérdésünkre már az augusztusi U23-as és ifjúsági vb-re is előretekintett.

Az elmúlt évek trendjének megfelelően nem a legerősebb összeállításában utazott el a magyar válogatott a csehországi U23-as és ifjúsági kajak-kenu Európa-bajnokságra. De ettől függetlenül nagy várakozással tekintett Makrai Csaba szövetségi kapitány a kontinensverseny elé.

A győztes ifjúsági leány kajaknégyes racicei dobogón Forrás: kajakkenusport.hu
A győztes ifjúsági leány kajaknégyes racicei dobogón Forrás: kajakkenusport.hu
Nem is okoztak csalódást a fiatalok a szakvezetőnek. Az ifjúsági korú Csikós Zsóka duplázott: 1000 méteren egyesben és a Potoniec Zsófiával, Rugási Csillával és Kulcsár Csengével egy hajóban a négyes tagjaként is első lett. Az ifjúságiak ezen kívül két ezüstérmet tudnak felmutatni. Maró Anna serdülőkorúként ért célba másodikként ötszázon, míg a Majoros Mátyás, Nyerges Áron kajakpárost is csak egyetlen hajó előzte meg 1000 méteren. Újra bizonyított a Biben Karina, Bakó Olga kettős ötszázon, ők is ezüsttel térhettek haza a kontinensviadalról, igaz, a mostanit már az U23-asok mezőnyében szerezték. Biben emellett még egy második hellyel lett gazdagabb:  a Sólyom Dórával, Malcsiner Eszterrel és Katrinecz Ritával alkotott négyesben szintén második lett. Még két U23-as bronzéremnek is tapsolhatott a magyar csapat: Béke Kornél K1 1000 m-en, az augusztusi, szegedi felnőtt vb-n induló Nagy Bianka C1 200 m-en lapátolt a célba a harmadik helyen. „Összességében elégedettek vagyok, és utólag kimondhatjuk, jó döntés volt ezzel a csapattal utazni Csehországba – kezdte értékelését honlapunknak Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány. – Tavaly kicsit alálőttük a szintet, idén viszont mindenki helytállt, kilencven százalékban elégedett voltam a versenyzőkkel.” A nyári teendők viszont ezzel még a legkevésbé sem értek véget: augusztus 1-jén kezdődik a korosztályos világbajnokság a romániai Pitestiben, ahova már a legerősebb összeállításában utazik a magyar válogatott. Vagyis majdnem. „A felnőtt-világbajnokság miatt Hüttner Csaba szövetségi kapitány nem járult hozzá, hogy a szegedi viadalon érdekelt fiatalok induljanak a korosztályos vb-n is. Kettős érzések vannak bennem emiatt, hiszen részint azt jelzi, hogy erős a magyar utánpótlás, ugyanakkor az is biztos, hogy emiatt kevésbé leszünk eredményesek. Elvárások persze már vannak a fejemben, biztosan nagyon kemény verseny lesz, hiszen Romániába már a németek is legerősebb csapatukkal jönnek.”

AZ U23-AS ÉS IFJÚSÁGI KAJAK-KENU EB MAGYAR ÉRMESEI: Arany (2): Csikós Zsóka (ifjúsági K1 1000 m), Potoniec Zsófia, Rugási Csilla, Kulcsár Csenge, Csikós Zsóka (ifjúsági K4 500 m) Ezüst (4): Majoros Mátyás, Nyerges Áron (ifjúsági K2 1000 m), Biben Karina, Sólyom Dóra, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita (U23 K4 500 m), Biben Karina, Bakó Olga (U23 K4 500 m), Maró Anna (ifjúsági K1 500 m) Bronz (2): Béke Kornél (U23 K1 1000 m), Nagy Bianka (U23 C1 200 m)

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.