UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-07-17 11:00

Labdarúgás: Felcsútról ment Hollandiába a 17 éves középpályás, Benke Áron

Újabb utánpótláskorú magyar labdarúgó ment külföldre: az itthon legutóbb a Puskás Akadémiában futballozó, 2002-es születésű Benke Áron az új idényt a holland Go Ahead Eagles utánpótlásában kezdheti meg.    

Benke Áron a télen került Hollandiába. A Puskás Akadémiától távozott, 17 éves középpályás az elmúlt fél évet a felnőtt szinten negyedosztályú  Haaksbergse SC-nél töltötte, és bár tétmeccseken nem játszott,mert nem volt a klub igazolt játékosa, így is felfigyeltek rá magasabb osztályban szereplő klubok.

Benke Áron a Puskás Akadémiától távozott Hollandiába Fotó: Instagram
Benke Áron a Puskás Akadémiától távozott Hollandiába Fotó: Instagram
„A kezdeti időszakban nem is a foci volt a prioritás, hanem az életkörülmények ideális kialakítása, a kulturális különbségek megértése és a nyelvtanulás – nyilatkozta az utanpotlassport.hu-nak Benke Áron. – Ebben óriási segítségemre volt Szolga Máté, az egykori Twente-játékos, aki Enschedeben él és dolgozik technikai edzőként. Hollandiában nem a klasszikus bentlakásos akadémiai modell a divat, hanem vendéglátó családoknál helyezik el a játékosokat. Szerencsére nekem is meglett a helyem néhány hét után, ami rendkívül felgyorsította a beilleszkedést és a nyelvtanulást is, hiszen az intenzív nyelviskolával párhuzamosan vendéglátó családommal is hollandul beszélek.” Emellett persze a futball sem szorult teljesen háttérbe. „Az első kinti fél szezonom arról szólt, hogy beilleszkedjek, és Haaksbergenben edzettem az U19, az U21-es és végül a IV. ligás felnőtt kerettel, valamint edzőmeccseken kaptam szerepet. Időközben az a megtiszteltetés ért, hogy két magasabb szinten jegyzett holland klub akadémiai megfigyelői is láttak bennem fantáziát, miután többször megnéztek edzésen és edzőmeccsen is. Aztán a papíron talán kisebb egyesület hívását fogadtam el, és immár a Go Ahead Eagles U19-es játékosa vagyok” – újságolta Benke, aki már a játékengedélyére vár, hogy ősszel bemutatkozhasson a holland korosztályos bajnokságban. A szóban forgó klub első csapata a 2019–2020-as idényben a holland másodosztályban szerepel, de 2015-ben például az Európa-ligában indulhatott (éppen a Ferencvárossal szemben maradt alul). „Ez a klub olyan karriertervet tett elém, hogy nem volt nehéz döntenem. Családom is mindenben támogat, amiért nagyon hálás vagyok, alkotó környezetbe kerültem, ami a teljes holland képzési modellt jellemzi.” Benke elmondta, itthon egy erre specializálódott szakemberrel az elmúlt három évben tudatos karakterfejlesztést és karriertervezést végeztek, és mivel volt egy hosszabb sérülése, ami után nem volt biztos benne, hogy itthon folyamatosan lehetőséget kapna, ezért döntött már idén a külföldi folytatás mellett. „Mivel egyébként is tervben volt karakterem tudatos építése részeként, hogy külföldre megyek nyelvet tanulni és kapcsolatokat építeni a nyugat-európai futballkultúrában, így a sérülésem után ezt előbbre hoztuk.  Személyiségem és szakmai fejlődésem következő lépcsőfokaként tudatosan választottuk Hollandiát, most az elsődleges célom, hogy a klubnál tudjak bizonyítani”– tette hozzá a 2002-es születésű középpályás, aki 2015-től futballozott a Puskás Akadémiánál, az MLSZ adatbankja szerint a felcsútiaknál 71 tétmeccsen lépett pályára, 18 gólt szerzett. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.