UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-07-17 21:00

Leány U19-es kézi Eb: a románokon is átrohant, így hibátlan mérleggel elődöntős a magyar csapat

Parázs első félidő után ismét gálaelőadást rendezett, és elődöntőbe jutott a magyar válogatott a Győrben zajló leány U19-es kézilabda Európa-bajnokságon. Golovin Vlagyimir együttese 31–21-re győzte le Romániát a középdöntő második fordulójában, és készülhet a tavalyi korosztályos vb visszavágójára, az oroszok elleni pénteki elődöntőre.

Egy kis lépés, hatvan perc és a román válogatott választotta el a magyar csapatot attól, hogy elérje alapvető célját, hogy a legjobb négy közé kerüljön a Győrben zajló U19-es kézilabda Európa-bajnokságon. A mieinknek még a négygólos vereség is belefért, de Golovin Vlagyimir együttese négy sikerrel a háta mögött természetesen győzelmi szándékkal lépett pályára a második középdöntő-mérkőzésén is.

Szoros első félidő után felőrölte a románokat a magyar válogatott Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Szoros első félidő után felőrölte a románokat a magyar válogatott Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Az eleje, ahogyan várni lehetett, szorosan alakult. Magyar oldalról előbb Schatzl Natalie, majd Albek Anna villogott, de a románok makacsul tartották magukat, nem sikerült jelentős előnyt kiépíteni az első percekben. Mindez az elmúlt mérkőzéseken is így volt, ugyanakkor a tizenötödik percben eddig rendszerint beindult a magyar henger, és a csapat bedarálta az ellenfelet. Ezúttal viszont a játékrész hajrája is parázs küzdelmet hozott. Volt minden: hétméteresek, kétperces kiállítások, sárga lap Golovinnak, és időnként „felrobbant” az Audi Aréna a montenegrói játékvezetői kettős ítéleteit látva. A végkifejlet ezzel együtt nem lett rossz, 12–11-es magyar vezetéssel mehettek pihenni a csapatok. A tízperces szünetben a szakvezetés alighanem alaposan összerántotta a magyar védekezést, ugyanis hétperces román gólcsenddel indult a második félidő. Ezalatt a mieink négyszer is betaláltak, és kényelmes, ötgólos előnyt építettek ki. A remek start láthatóan elvette a románok hitét, elszálltak elődöntős reményeik, s ahogyan az lenni szokott egyre csak nyílt az olló, az utolsó percekben már tízet számolt a románokra a közönség. A 31–21-es siker után pedig minden korábbinál hangosabban zúgta a „Szép volt, csajok!”-rigmust az aréna, tegyük hozzá, teljes joggal: a magyar lányok makulátlan mérleggel várhatják az oroszok elleni pénteki elődöntőt. A győzelmet Golovin mester is elégedetten nyugtázta, majd egy rövid mondattal válaszolt az utanpotlassport.hu kérdésére, hogy miért mindig a mieink kerülnek ki győztesen a kiélezett szituációkból.
Bánfai Kíra a szerdai meccsen is fontos gólokat szerzett Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Bánfai Kíra a szerdai meccsen is fontos gólokat szerzett Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
„Ez egy jó csapat. Nehézkesen indult, idegesek voltunk, sok volt a kapufa, a kihagyott ziccer. Ha elkezdünk azon gondolkozni, hogy mi lesz ha… Akkor mindig jönnek a hibák. Viszont, amikor mindenki koncentrált, akkor úgy is tudunk játszani, mint a második félidőben.” Sokadszor az Eb-n fontos gólokat szerzett a jobbszélső Bánfai Kíra, aki szintén mosolyogva nyilatkozott az elődöntőt érő siker után. „Valóban nem kezdtünk jól, talán túlizgultuk az elejét, a második félidőben viszont már minden rendben ment. A legnagyobb erősségünk talán az, hogy nálunk nincsen első vagy második sor, akárki száll be a padról, hozzátesz a játékhoz. Úgyhogy a folytatásban sem kell megijednünk senkitől, készen állunk az oroszokra is.” Vajon kell-e jobb alkalmat keresni az augusztusi vb-döntő bosszújára, mint a hazai rendezésű kontinenstorna elődöntője? Aligha...

LEÁNY U19-ES KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR Középdöntő, II. csoport, 2. forduló MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 31–21 (12–11) Magyarország: Herczeg, Szabó D. (kapusok), Albek 2, Arany 1, Bánfai 4, Kácsor 3, Kellermann, Kuczora 5 (5), Pál 3 (1), Schatzl 3, Simon 2, Stranigg 4, Szilovics 1, Tóth, Vámos 2, Zsiborás 1. Edző: Golovin Vlagyimir. Románia: Chetraru, Ciuca, Ugran (kapusok), Balaceanu, Barabas 2, Cace 2, Darie, Jipa 4, Kerekes 1, Moraru 2, Moroianu 3, Pica 2, Popa 4 (3), Samant, Stamin, Valcan 1. Edző: Dobrescu Dragos. Hétméteresek: 7/6, ill. 4/3 Kiállítások: 8, ill. 4 perc A csoport másik mérkőzésén: Norvégia–Spanyolország, 20.30 A II. csoport állása: 1. Magyarország 6 pont/3 mérkőzés, 2. Norvégia 2/2 (54–53), 3. Románia 2/3 (75–85), 4. Spanyolország 0

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.