UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-07-20 20:35

Kosárlabda: hétpontos győzelmet aratott az U20-as válogatott az északmacedónok ellen a portugáliai Eb-n

A magyar férfi U20-as kosárlabda-válogatott fordulatos, végletekig szoros mérkőzésen, az utolsó negyedben lépett el ellenfelétől, és 62–55-ös diadalt aratott a 13-16. helyért folyó alsóházi mérkőzésen Észak-Macedónia korosztályos nemzeti együttese ellen.

A magyar férfi U20-as kosárlabda-válogatott a portugáliai B divíziós Európa-bajnokságon az ötből negyedik helyen végzett csoportjában, így az alsóházi rájátszásban folytathatta a küzdelmet, ahol 11 pontos vereséget szenvedett Finnország ellen. Pór Péter tanítványai azonban nem búslakodhattak sokáig, hiszen szombaton Észak-Macedónia ellen adva volt a lehetőség a javításra.

Dancsecs András a legjobbkor szórta tripláit Forrás: FIBA
Dancsecs András a legjobbkor szórta tripláit Forrás: FIBA
Az első negyedben bekezdett a magyar gárda, az előző mérkőzéseihez képest most nem hátrányból, hanem magabiztos, 7 pontos előnyből tekinthetett a folytatás elé. Mindazonáltal nem tartott sokáig az idilli állapot, hiszen a rivális fokozatosan zárkózott fel az etap végére, amikor is már csak két ponttal nézte a magyar együttes hátát (12–10). A második felvonás elején aztán megijedhettek az Oroszi Bencéékért szorítók, Pavle Mihajloski triplájával a rivális átvette a vezetést. Az északmacedónok kétségtelenül legjobbja a mai mérkőzésen is igyekezett a hátán cipelni csapatát, 17 pontjával a mezőny egyik legeredményesebb dobójának bizonyult. Már 6 ponttal vezettek – ezen az összecsapáson jelentős előnynek számított már ez is –, amikor jött Dancsecs András életmentő triplája. Meleg helyzetben született a hárompontos, elvégre a negyed utolsó másodpercében esett be csont nélkül a játékszer (28–29). Az egy pontra való felzárkózást a vezetés újbóli megszerzése követte a magyarok részéről. Katona József duplájával négy ponttal elléptünk, ami az etap végére további három egységgel nőtt, köszönhetően Dancsecs ihletett triplaformájának. És a változatosság kedvéért most is az utolsó pillanatra hagyta a hárompontos löketet, nyilván direkt úgy akarta, hogy a rivális gárda ne tudjon reagálni a magyar együttes meglépésére (46–39). Az utolsó negyedre Pór Péter alakulata megtartotta régen nem látott jó játékát. Három triplával – ezúttal Dancsecsnek Meleg Gergő is besegített –, hogy meleg legyen az északmacedónoknak a pite. Innen már nem is tudtak visszajönni, a mieink 62–55-re nyertek, és vasárnap a 13. helyért lépnek pályára Fehéroroszország ellen.

FÉRFI U20-AS B DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, MATOSINHOS (PORTUGÁLIA) MAGYARORSZÁG–ÉSZAK-MACEDÓNIA 62–55 (12–10, 16–19, 18–10, 16–16) Pontok: Dancsecs András 17, Meleg Gergő 13, Takács Martin 9, Ratvay Balázs, Takács Milán 6-6, Katona József 4, Kelenföldi Domonkos, Oroszi Bence 3-3, Plézer Gábor 1

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.