UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2019-07-21 12:19

Hivatalosan is megnyitották a 15. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált

Elérkezett a várva várt nap: megkezdődtek a küzdelmek az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). Az ünnepélyes megnyitón a magyar zászlót Farkas Bence, korosztályos Európa-bajnoki ezüstérmes cselgáncsozó vitte. A 10 sportágból kettőben indult útjára a küzdelem már a fergeteges ceremónia előtt, teniszben és birkózásban. Utóbbiban az 55 kg-os súlycsoportban lépett szőnyegre a szabadfogásban Kiss Benedek, a kötöttben pedig Vitek Amadeusz. Utóbbi a 9. helyen végzett, míg a szegedi Kiss Benedek bronzmérkőzést vívhatott, és az ukrán Jehor Pan legyőzésével megszerezte a magyar küldöttség első érmét a fesztiválon.

Munkatársainktól – utanpotlassport.hu  A baki multisportesemény ünnepélyes megnyitójára ugyan vasárnap este kerül sor, versenyeket már a hivatalos ceremónia előtt is rendeznek, sőt birkózásban már érmekért is küzdhetnek a legjobbak. Magyarország 88 reménységgel képviselteti magát az EYOF-on, az első napon négy teniszezőnek és két birkózónak szurkolhatunk.

A nyitóünnepséget a Kristálypalotában rendezik
A nyitóünnepséget a Kristálypalotában rendezik
    21:20 Megnyitották a 15. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált
EYOF MOB SZALMÁS PÉTER
EYOF MOB SZALMÁS PÉTER
Az azeri főváros „báltermében”, a Kristálycsarnokban fényűző nyitó programmal hivatalosan is megkezdődött a 15. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. A 48 ország és az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) zászlaja alatt „menekültként" részt vevő versenyzők között a magyar csapat tizenkilencedikként vonult fel, zászlaját a cselgáncsozó Farkas Bence vitte. A megnyitón beszédet mondott az EOC elnöke, Janez Kocijancic, aki a béke, a barátság és az együttműködés fontossága mellett szót ejtett arról, hogy a fiatal sportolók számára az EYOF az olimpia felé vezető út első lépcsőfoka. Az ünnepségen az azeri miniszterelnök, Ilham Aliyev is felszólalt, és köszöntette a vendégeket, majd Farid Mansurov, a 2004-es athéni olimpia 66 kilós kötöttfogású birkózóbajnoka meggyújtotta az olimpiai lángot. Közel 2700 sportoló és 1200 kísérő követte figyelemmel a látványos produkciókat. A magyar küldöttség az első napon Kis Benedek révén, a szabadfogású birkózók 55 kg-os súlycsoportjában rögtön bronzérmet szerzett. Hétfőn a birkózás mellett teniszben, atlétikában, kosárlabdában, kézilabdában és úszásban is érintettek lesznek a magyarok. A 15. nyári EYOF megnyitója:   15:40 Kiss Benedek kibirkózta az EYOF első magyar érmét Kiss B.-portréA szabadfogás 55 kg-os súlycsoportjának bronzmérkőzésén Benedek technikai tussal, 10–0-ra verte az ukrán Jehor Pant, azzal szerezte meg a fesztivál első magyar érmét. Az olasz Simone Vincenzo Piroddu, aki a negyeddöntőben legyőzte a szegedi versenyzőt, a fináléban is diadalmaskodott: 10–5-re verte az azeri Naszirovot. A kötöttfogású Vitek Amadeusz a 9. helyen végzett. A részletes beszámoló a birkózás első versenynapjáról INNEN érhető el. 12: 20 A szabadfogású Kiss Benedek bronzért birkózhat Mindkét fogásnem 55 kg-os súlycsoportjának volt magyar szereplője a birkózásban. A kötöttfogású Vitek Amadeusz a negyeddöntőben 3–1-re kikapott a török Bekir Atestől, aki azonban nem jutott döntőbe, így Vitek kiesett. A szabadfogásban Kiss Benedek tussal nyert a lengyel Soltys ellen, majd technikai tussal (0–10) alulmaradt az idei kadét Európa-bajnokkal, az olasz Simone Vincenzo Pirodduval szemben. A legyőzője döntőbe jutott, így Kiss a vigaszágon folytathatta. Ott 8–1-re megverte a finn Roni Nevalainent. A magyar idő szerint 14 órakor kezdődő helyosztókon az ukrán Jehor Pan ellen birkózik a bronzéremért. 8:50  Az idei korosztályos Európa-bajnoki ezüstérmes judoka, Farkas Bence viszi a magyar zászlót a baki, 15. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megnyitóján, amelyre vasárnap, magyar idő szerint 18 órától kerül sor az eredetileg az Eurovíziós Dalfesztiválra épített Kristálycsarnokban. Az 55 kg-os cselgáncsozó az RHDSE sportolója, felkészülését az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Hajtós Bertalan irányítja.

A MAGYAROK VASÁRNAPI PROGRAMJA TENISZ. 7:00-15:00: fiú és leány egyes, 1. forduló (Páll Noel, Pesti Balázs, Bartha Panna, Kántor Anna) BIRKÓZÁS. 8:30-13:30: szabadfogású fiúk 55 kg, selejtezők, elődöntők (Kiss Benedek) BIRKÓZÁS. 8:30-13:30: kötöttfogású fiúk 55 kg, selejtezők, elődöntők (Vitek Amadeusz) BIRKÓZÁS. 14:00-15:30: szabad- és kötöttfogású fiúk 55 kg, helyosztók