UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-07-23 12:42

Csoportharmadikként jutott nyolcaddöntőbe az U19-es leány kosárválogatott a bangkoki világbajnokságon

Negyvenöt pontos különbségű vereséget szenvedett az amerikaiaktól Völgyi Péter U19-es leány kosárcsapata a bangkoki világbajnokságon. Dombai Rékáék így csoportharmadikként jutottak tovább a nyolcaddöntőbe.

Harmadik mérkőzésén eddigi legerősebb ellenfelével kellett szembenéznie a leány U19-es kosárválogatottnak a bangkoki világbajnokságon, a masszív ausztrálok mellett ugyanis az Egyesült Államok csapata is a C-csoportba kapott besorolást. Völgyi Péter együttese ez idáig 1−1-es mérleggel állt, miután Dél-Korea csapatát simán verték Kiss Angelikáék, a fizikális Ausztráliával azonban nem bírtak, az ellenfél tíz ponttal jobbnak bizonyult − írja a hunbasket.hu.

Csoportharmadikként jutott tovább az U19-es leánycsapat a nyolcaddöntőbe Forrás: FIBA
Csoportharmadikként jutott tovább az U19-es leánycsapat a nyolcaddöntőbe Forrás: FIBA
A mérkőzés amerikai kosárral és letámadással indult, a magyarok Varga triplájával iratkoztak fel az eredményjelzőre (3−5). Van Lithék elsősorban a palánk alatti embereiket próbálták megjátszani, hiszen erőnlétben messze a mezőny legerősebb sorát tudják felmutatni – ez eredményes taktikának bizonyult. Angyal triplájával a vezetést is átvették három perc elteltével, sőt a Csata irányítója egy szép betörést is értékesített (12−9). Közeli dobással fordított az USA, 2−2 elleni agresszív védekezésük és az egész pályás letámadás időként megzavarta Dombaiékat (12−16). Hamar látszott, hogy − az ausztrál meccshez hasonlóan − most is gondban lesznek a lepattanókkal, második esélyből hármast szórt a rivális – rövidesen jött is Völgyi mester időkérése, de 5−0-ás sorozattal így is tíz fölé nőtt a hátrány (13−24). Az Egyesült Államok alakulata fokozatosan növelte vezetését, a negyed utolsó másodpercében még közel félpályáról is betaláltak, így 12−9 után 24−4-es etappal zárták a játékrészt (16−33). Boros Júlia szép középtávolit dobott, az USA továbbra is főként fizikális fölényéből élt, ráadásul időnként távolról is betaláltak (18−38). A játékvezetők néhány lépéshibát jótékonyan elnéztek az amerikaiaknak, de természetesen nem ezen múlt a különbség, sokkal inkább a 7/21-es mezőnymutató és a 9−22-es lepattanóarány volt a ludas. Sajnos, semmi nem sikerült ebben az etapban, hat és fél perc elteltével még mindig csak Boros duplája állt a magyarok neve mellett, fokozatosan nőtt a differencia (18−48). Szirony jó belépést után dobott ziccert, de itt nagyjából a végére is értünk a pozitívumoknak, négy pont jött össze a játékrészben (20−57). Budácsik és Angyal kosaraival tartották a lépést a lányok, bár a védőoldalon jobbára csak fault árán tudták őket megállítani (27−65). Lassult a tempó, a negyed feléhez érve 65−31-re vezettek az amerikaiak, kiegyenlítettebb képet mutatott a játék. Angyal dobott palánkos hármast a támadóidő lejártakor, de érdemben nem tudtak zárkózni, hiszen Bostonék saját büntetőik után is rendre visszaszedték a támadópattanót (38−74). Jobban játszottak a hölgyek, mint az első félidőben, pár agresszív betörésből büntetőztek, az amerikaiak persze, nem erőltették már túl magukat (39−79). A zárófelvonásra mindkét mester a cseréit küldte fel, a lassú ütemben csordogáló játékrészben nem történt meglepetés. A második félidőben Wentzel Nóráék egyenrangú partnerei voltak az amerikaiaknak, ugyanakkor a rossz második negyed megpecsételte a sorsukat. Az Egyesült Államok kihasználta erőnléti és tudásbéli fölényét, és megérdemelt, 95−50-es győzelmet aratott a jól kezdő, de utána komolyan visszaeső magyar együttessel szemben, a keresztjátékban így szerdán a Japán–Kolumbia mérkőzés győztese ellen folytatják a tornát Dombaiék.

LEÁNY U19-ES VILÁGBAJNOKSÁG, BANGKOK Csoportkör, 3. forduló Egyesült Államok−Magyarország 95−50 (33−16, 24−4, 22−19, 16−11) A magyar pontszerzők Angyal Barbara 14/9 Wentzel Nóra 7, Dombai Réka 3, Varga Alíz 5/3, Kiss Angelika 2, Mányoky Réka 3, Boros Júlia 4, Budácsik Dorottya 4, Horváth Fruzsina 3/3, Szirony Dorina 5/3 A C-csoport végeredménye: 1. Egyesült Államok, 2. Ausztrália, 3. Magyarország, 4. Dél-Korea

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.