UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-07-25 22:09

Óriási csatában győzte le a szerbeket, és jutott elődöntőbe a fiú U15-ös vízilabda-válogatott az Eb-n

Szünetben négy góllal vezetett a magyar U15-ös fiú vízilabda-válogatott Szerbia ellen a bulgáriai Európa-bajnokság negyeddöntőjében, a végén mégis Vincze Balázs tanítványainak kellett fordítania a négy közé kerülésért.

A magyar válogatott a burgaszi U15-ös fiú vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében Szerbia csoportgyőztes, és egyből a nyolc közé jutott csapatával találkozott. A szerbeknek így egész napjuk volt rápihenni az összecsapásra, a magyaroknak a csoport után Oroszország ifjoncain át vezetett az útja idáig. A szerbek elleni ütközet hatalmas iramban kezdődött, és magyar góllal. Tymcyna Máté alig több mint fél perc elteltével óriási bombával nyitotta meg a találatok sorát. Az első percekben látszott, hogy a szerbeknek nem ízlik a magyarok védekezése. A Vincze Balázs szövetségi kapitány, Derekas Szilárd szövetségi edző és Kiss Csaba másodedző által irányított legénység igyekezett a kapujától minél távolabb megzavarni ellenfelét. Fekete Paolo ötméteresből duplázta meg a magyar előnyt, majd a szerbek is jelezték, hogy igényt tartanak az elődöntőre: gyors gólváltást követően a negyed vége előtt a félpályánál labdát szereztek, és egyenlítettek. A második felvonást is ugyanolyan elánnal kezdte a válogatott, mint az elsőt. Nagy Ákos kíméletlenül bevágta büntetőjét, nem sokkal később Szalai Péter távolról lőtt hatalmas gólt, majd a következő támadásban, védőjével a nyakában, egészen a szerb kapu elé úszott, és szerzett újabb gólt a hálóőr feje fölött. A szekér annyira beindult, hogy Tymcyna 7–3-as vezetést érő lövése után, Zivko Gocsics szerb kapitány időt kért. Akkor eggyel csökkent ugyan a különbség, ám Nagy emberelőnyből újra beköszönt a nagyszünet előtt (8–4).

u10ú
u10ú
A négygólos vezetés talán a világ bármelyik U15-ös csapata ellen elég lett volna az Európa-bajnoki negyeddöntőben, a túloldalon azonban Szerbia fiatalja várták a ráúszást a harmadik negyed kezdetén. A délszlávok Zoran Bozovics vezérletével megkezdték a felzárkózást, zsinórban háromszor is bevették az egyébként végig magabiztosan védő Csite Lóránd kapuját. Nagy Ákos csupán a negyed utolsó percében szerezte meg a nyolc perc első magyar gólját, ám Bozovics még erre is válaszolni tudott. (9–8). Az utolsó játékrész elején Tymcyna elhozta a labdát, és a szerb kiállítást követően Országh Mihály jobb szélről eleresztett kísérlete valahogy becsúszott a kapus keze között. Elképesztő harc folyt, a szerbek mindent elkövettek, hogy felzárkózzanak, és szerencséjük is volt, hiszen Csite védései után rendre hozzájuk pattant vissza a labda. Negyven másodperc alatt két gólt dobtak. A zárónegyed második felében megtörtént az, ami addig még nem. Szerbia emberelőnyből megszerezte a vezetést (11–10). A magyar fiúk azonban nem törtek meg, és elővették utolsó tartalékaikat. Nagy Ákos érezte, hogy neki kell villanni. Meg is tette két perccel a vége előtt: egalizált. A következő balul elsült szerb akció után pedig Szalai újra a magyarokat juttatta előnyhöz. 15 másodperc maradt hátra, az Európa-bajnokság addigi leghosszabb negyed perce. A szerbek időkérés után járatták a labdát, a magyarok foggal-körömmel igyekeztek meggátolni a kapura lövést, de nem jött össze. A védés viszont igen. A dudaszó előtti pillanatban Csite belekapott a löketbe, és bár a labda átcsorgott a hóna alatt, nem hullámzott el a gólvonalig. Megállt előtte néhány centivel, ahogy megállt a játékidőt mérő óra is, az eredményjelző pedig 12–11-es magyar sikert mutatott. Ezzel a válogatott, elérte minimális célkitűzését: a kontinensbajnokság legjobb négy csapata közé jutott. Vincze Balázs a csapat lelki erejét dicsérte a mérkőzés után. „Ahogy az első két negyedben játszottunk az fenomenális volt. A félidőben beszéltünk róla, hogy a támadásaink rovására ne menjen a védekezés. Ez picit lelassított minket, és kevésbé tudtunk a támadásokba energiát vinni. Ebből adódott, hogy passzívvá váltunk, így nem is volt véletlen, hogy a szerbek feljöttek. Sőt a vezetést is átvették, de szerencsére a srácainknak volt lélekjelenlétük. Próbáltunk minden szempontból a felkészülni az ellenfélre. Arra is, hogy lesz olyan szituáció, amikor nem nekünk fog ízleni az eredmény. Nem zuhantak össze a gyerekek, és ez nagyon nagy szó az ilyen korú fiúk esetében. Ez kemény munkával elért, remek győzelem volt, a csapat étvágya azonban nem csillapodott. Voltunk már kellemetlen helyzetben, például a horvát meccs után, de a fiúk teljesítménye, csillogó szeme eddig is azt sugallta, hogy nem lesz még vége az Európa-bajnokságnak... Tehát megyünk tovább.” A magyar csapat szombaton magyar idő szerint 17 órától Olaszországgal mérkőzik az elődöntőben. A másik ágon Görögország és Montenegró pólósai csapnak össze a fináléért.

FIÚ U15-ÖS EURÓPA.BAJNOKSÁG, BURGASZ (BULGÁRIA) Negyeddöntő Magyarország-Szerbia 12–11 (3–3, 5–1, 1–4, 3–3) Gólszerzőink: Nagy Á. 4, Szalai 3, Tymcyna 2, Fekete, Országh, Gaszt Az Eb-csapat Kapusok: Csite Loránd, Gyapjas Viktor Mezőnyjátékosok: Fekete Paolo, Nagy Ákos, Szépfalvi Gergő, Besenyei Áron, Barics Bence, Gaszt Roland, Tamás Kevin, Kis Ferenc Ágoston, Országh Mihály, Tymcyna Máté, Mészáros Bálint, Szalai Péter, Pál-Szabó Norbert Edzők: Derekas Szilárd, Kiss Csaba, Vincze Balázs

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.