UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-07-28 13:20

Birkózás: kezdődik a kadét-világbajnokság Szófiában

A szombaton véget ért Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál nagyban befolyásolta a hétfőn Szófiában kezdődő kadét birkózó-világbajnokságon résztvevő magyar válogatott keretét és felkészülését. A három szakág vezetőedzőjével erről és a várakozásaikról beszélgettünk .

Hétfőn kezdődik a kadét birkózók szófiai világbajnoksága. A válogatottnak nem volt egyszerű a dolga, hiszen szombaton ért véget az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, és a szűk időintervallum befolyásolta mindhárom szakág keretét és a felkészülését. A szabadfogásúak komplett csapatának például nem volt lehetősége elindulni mind a két világeseményen, a fiúknak ugyanis Szófiában már a nyitónapon szőnyegen kellene lenniük, miközben ma, vasárnap érnek haza Azerbajdzsánból. „Tulajdonképpen megfeleztük a társaságot, és úgy döntöttünk, a legjobbakat az EYOF-on indítjuk. Ennek az az oka, hogy teljesen más hangulata van, mint a vb-nek, és ebben nem lehet többször részük, csak most” −  a szabadfogású fiúk vezetőedzője, Farkas Gábor. Emiatt nem találkozhatunk Bulgáriában magyarral a nyitónapon; a fogásnem két sportolóval vesz részt a megméretésen: Nemes Bálint (71 kg) és Pap Gergely (92 kg) bizonyíthat.

Újfalvi Lilinek vajon Szófiában is sikerül az újabb bravúr? Fotó: UWW
Újfalvi Lilinek vajon Szófiában is sikerül az újabb bravúr? Fotó: UWW
A lányok kiválóan hangoltak a vb-re: Matyi Vivien (46 kg), Vizi Flóra (53 kg) és Szenttamási Róza (57 kg) is bronzérmet szerzett Bakiban. A küzdősportokban két hét alatt két világversenyen részt venni hatalmas energiabefektetést követel a sportolóktól. Nem mehet az EYOF a vb rovására? „Nagyon közel van egymáshoz a két viadal: vasárnap hazaérünk, hétfőn pedig már indulunk Bulgáriába. Biztos, hogy rengeteget kivett belőlük az azeri túra, de nagyon erős edzésként tekintettünk rá” − fejti ki a kadét leányválogatott vezetőedzője, Gyurasits Csaba. A faenzai kadét Európa-bajnokságon (öt héttel ezelőtt) a három fogásnem egyetlen magyar érmét Újfalvi Lili (69 kg) nyerte; a dobogó legfelső fokára állhatott. A kecskeméti lány többet pihenhetett honfitársainál, hiszen nem utazott az azeri fővárosba. Korábban oldalunknak elmondta, Szófiából is medállal szeretne hazatérni, de persze, ha azt nézi, hogy az lesz élete első világbajnoksága, pontszerző hellyel is megelégedne. A Kliment László vezette kötöttfogású alakulat az Eb után egy hetet pihent, aztán megkezdte felkészülését a román válogatottal: két hetet Budapesten, és ugyanennyi időt Romániában töltöttek edzőtáborban. Az EYOF-on – Kovács Gábort (60 kg) leszámítva – a másodvonallal vett részt a gárda, így teljes létszámmal szerepel Bulgáriában. Kliment úgy látja, a jelenlegi kadétegyüttes nem kellően ütőképes, nincs kimagasló alakja. A mester szerint ennek legfőbb oka az, hogy egyelőre nincs központosítva a legjobbak felkészülése. A szakember mindazonáltal kiemelte, reméli, ezt a problémát ki lehet pipálni az idén átadásra kerülő Kozma István Birkózó Akadémiával. „Biztos, hogy nagyon erős lesz a mezőny Szófiában. Bízom benne, hogy minél több mérkőzést nyerünk. Ha olyan fiatalok kapnak jó sorsolást, akik élni is tudnak vele, akár egy-egy dobogós helyezésben és pontszerző helyben is reménykedhetünk. Bízom a fiúkban, és abban, hogy tudásuk legjavát nyújtják a szőnyegen” – zárja le a mester.

KADÉT-VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA A magyar válogatott programja Szabadfogás, 1. programcsomag Hétfő-kedd: 48, 55, 65, 80 és 110 kg: nincs magyar induló. Szabadfogás, 2. programcsomag Kedd-szerda: 45, 51 és 60 kg: nincs magyar induló. 71 kg: Nemes Bálint, 92 kg: Pap Gergely Női birkózás, 1. programcsomag Szerda-csütörtök: 43, 49 és 73 kg: nincs magyar induló. 57 kg: Szenttamási Róza, 65 kg: Major Nóra Női birkózás, 2. programcsomag Csütörtök-péntek: 40 kg: nincs magyar induló. 46 kg: Matyi Vivien, 53 kg: Vizi Flóra, 61 kg: Béres Adrienn, 69 kg: Újfalvi Lili Kötöttfogás, 1. programcsomag Péntek-szombat: 48 kg: nincs magyar induló. 55 kg: Németh Milán, 65 kg: Tösmagi Attila, 80 kg: nincs magyar induló. 110 kg: Bazsó Adolf Kötöttfogás, 2. programcsomag Szombat-vasárnap: 45 és 51 kg: nincs magyar induló. 60 kg: Kovács Gábor, 71 kg: Horváth Gyula, 92 kg: Varsányi László

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.