UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-07-28 11:07

Miért hasznos Bormio a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázóknak?

Kőkemény kéthetes alapozást végzett a magyar utánpótlás-válogatott a short track fellegvárának számító Bormióban, ahol szűk fél év múlva élet-halál harc dúl a junior-világbajnoki érmekért és helyezésekért. A fiatalok vezetőedzője, Szabó Krisztián osztotta meg honlapunkkal az észak-olaszországi edzőtábor kulisszatitkait, valamint szólt arról is, mire lehetnek képesek a magyarok a hamarosan rajtoló idényben.

Az 1225 méter magasan fekvő Bormio nemcsak síparadicsom mivoltával, hanem a jégcsarnokával is méltán büszkélkedhet. A pálya gyorsasága, valamint a magaslati levegő révén elérhető állóképesség-fejlődési lehetőség megmozgatta a szövetség fantáziáját is: az utánpótlás-válogatott 17 fős kerete négy edzővel, az olimpiai bajnok Knoch Viktorral, Lakatos Tamással, Puskás Sándorral, valamint Szabó Krisztiánnal kiegészülve két héten keresztül élvezhette az itáliai település nyújtotta előnyöket. Szabó Krisztián vezetőedző  leszögezi, hogy természetesen nem nyaralni mentek a következő junior-világbajnokság helyszínére: „Komplex edzéstervet írtunk elő a fiataloknak. Naponta nagyjából hét órát töltöttek edzéssel. Nemcsak a jégen kellett teljesíteniük, hanem konditermi és egyéb kiegészítő programokat is. Futottak kétezer méteres magasságra, ami biztosan fájt, de mindenképpen a hasznukra válik, elvégre az intenzív testi igénybevétel által a fizikai határaikat feszegették. Megtapasztalhatták, mekkora küzdelmek árán lehet valaki sikeres.”

A januári junior-világbajnokság jegén készült a magyar utánpótlás-válogatott Forrás: MOKSZ
A januári junior-világbajnokság jegén készült a magyar utánpótlás-válogatott Forrás: MOKSZ
Az utánpótlás-kapitány kiemeli: Bormióban mindig szívesen látják a magyarokat, a mieink pedig élvezik a tökéletes technikai felszereltséget, a hibátlan versenykörülményeket. „A jégcsarnok immár minden igényt kielégít. A régi, fix palánkot a 2020. januári junior-világbajnokság miatt elmozduló szivacsrendszerre cserélték, ezáltal bátrabban mernek száguldozni a versenyzők. Nagyon gyors a jég, fontos, hogy ezen gyakoroljunk, és ne érjen meglepetésként a minősége. A magaslati levegőt is szokhatják a fiatalok, ezzel az állóképességüket fejleszthetik. Persze, ne felejtsük el azt sem, hogy a szakmai előrelépés mellett csapatépítő célt is szolgál az edzőtábor, annak megfelelően főleg azt utolsó napokra közös programokat szerveztünk, például pizzaevést, kirándulást, hógolyózást a csaknem 3000 méteres hegy tetején.” Az új szezon közeledtével mindig aktuálissá válik a kérdés, mire lehetnek képesek az előttünk álló téli idényben utánpótláskorú short trackeseink. Szabó Krisztián szerint nehéz jóslatokba bocsátkozni, de a mért idők alapján fejlődő tendenciát mutat a válogatott. „Nem könnyű előrejelzéseket adni, hiszen úgyis a versenyeken dőlnek el a fő kérdések, de a mérhető idők alapján az világosan látszik, hogy idén eddig gyorsabbak vagyunk, mint a tavaly ugyanebben a szakaszban. Az első ISU Challenge Series-versenyek után válik egyértelművé, hol tartunk a riválisokhoz képest. A juniorkorosztály egyébként öt évjárat versenyzőit fogja egybe, tavaly még az utánpótlást nézve is fiatal átlagéletkorú, kvázi elsőéves juniorokkal indultunk, idén ebből a szempontból már rutinosabb a társaság, ami szerintem szép sikerekhez vezethet.” További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.