UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-07-28 18:13

Úszás: Kós Hubert négyszer is robbantott az EYOF-on, ő lett a legsikeresebb magyar

Négyszer is a dobogó második fokán állhatott, ezzel a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője lett Kós Hubert a baki EYOF-on. Az UTE 16 éves úszójával az ezüstérmekről, a fontos tapasztalatokról és az augusztusi junior-vb-ről is beszélgettünk.

Huszonegyszer állhattak dobogóra a magyarok, hét érmet nyertek az úszók, ebből négyet Kós Hubert. Az UTE 16 éves versenyzője négyszer is második helyen csapott célba Azerbajdzsánban, a 200 és 400 m vegyesen, 100 m háton és 100 m pillangón.

Kós Hubert háton, pillangón és vegyesen is remekelt Fotó: Szalmás Péter/MOB
Kós Hubert háton, pillangón és vegyesen is remekelt Fotó: Szalmás Péter/MOB
Az egész csapat legeredményesebb versenyzője a vasárnapi hazaérkezéskor így kezdte honlapunknak az EYOF értékelését: „Úgy mentem el Bakuba, hogy egyfajta próbaverseny lesz a következő, még nagyobb feladatok előtt. Olyan tapasztalatokat akartam szerezni, amelyeket a későbbiekben hasznosítani tudok. A végén azt kell, hogy mondjam, örülök a négy ezüstéremnek, mert ez azt jelenti, hogy minden számomban az arany közelében voltam.” Ugyanakkor a négy második hely után kiben ne vetődne fel a kérdés, mennyire fáj neki, hogy a pazar úszások közül egyik sem ért aranyérmet. „Igen, kis hiányérzet azért maradt bennem, ugyanis a három számban is nekem volt a legjobb időm a verseny előtt, de csalódott így sem vagyok, rutinszerzésre tökéletesen megfelelt ez az öt nap.” Ahogyan sok más fiatalnak, úgy a magyar úszósport egyik legfényesebb reménységének is nagy élmény volt, hogy megmérethette magát az esztendő legfontosabb multisporteseményén. Pláne, mert a záróünnepségen az a megtiszteltetés érte, hogy ő vihette a magyar csapat zászlaját.
Kós Hubert Forrás: MOB
Kós Hubert Forrás: MOB
„Más volt, mint sima úszóverseny. Jó volt látni, hogy működik például az olimpiai falu, és mi vár ránk az ehhez hasonló eseményeken.” Ami az előrelépési lehetőségeket, esetleges hiányosságokat illeti, önkritikusan a mellúszást emelte ki. Elmondta, vegyesen rendre nagy hátrányt szed össze ebben a szakaszban. Ha viszont, ezen a téren is sikerül előrelépnie, nagyon jól összeállhat az a bizonyos vegyes. Kós egyébként nem fejezte be a versenyzést a nyárra. Augusztus 20-tól a válogatott egyik legfiatalabb tagjaként a nála két évvel idősebbek között bizonyíthat a Duna Arénában, a budapesti junior-világbajnokságon. „Az EYOF volt a főversenyünk, szóval biztosan nehezebb lesz a formát belőni. Ugyanakkor bízom benne, hogy azért sikerül újra jó állapotba kerülnöm, és a hazai közönség előtt is összejön az eredményes szereplés.”

Bombaerős mezőnyben Kós Hubert edzőjét, Magyarovits Zoltánt is megkérdeztük az EYOF-on mutatott produkcióról, és természetesen ő sem panaszkodott tanítványa teljesítményére. „A rajtlistán már láttuk, hogy nehéz dolgunk lesz, nagyon erős mezőny gyűlt össze. Több olyan vetélytárs volt, aki a július eleji kazanyi junior Eb-n is érmet nyert. Rengeteg EYOF-rekord dőlt meg, négyszáz vegyesen Hubi is a korábbi csúcsot jelentő időn belül úszott. Az utolsó nap volt az igazi a két éremmel, azelőtt kicsit feszülten versenyzett, mert természetesen nyerni szeretett volna. Az első  hely végül nem jött össze. Azért nem vagyunk elkeseredve a négy ezüsttel sem.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.