UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2019-07-29 16:31

Atlétika: aranynál is többet érő korosztályos Eb-helyezések

A magyar csapat remekül zárta a svédországi Boras városában július közepén megrendezett U20-as atlétikai Európa-bajnokságot. Mátó Sára ezüst-, Németh Zsanett bronzérmet szerzett, de a magyar fiatalok emellett hat negyedik helyezést értek el, és jó néhány egyéni csúcsot is megjavítottak. Az utánpótláskorú versenyzők korábban az U23-as Eb-n, később az EYOF-on is szereztek érmeket.

Mindent egybevetve nem érheti panasz a magyar U20-as atlétákat, hiszen jó szereplésük érdekében a lehető legtöbbet hozták ki magukból a svédországi Borasban rendezett korosztályos Európa-bajnokságon. A magyar csapat az Eb pontversenyének 14. helyén végzett, közvetlenül olyan országok mögött, mint a rendező Svédország. Ha a szenzációk sorrendjében haladunk az eseményekkel, a magyar küldöttség legjobb eredményét a székesfehérvári ARAK Utánpótlás Akadémia 18 éves üdvöskéje, Mátó Sára érte el, aki ezüstérmet szerzett 400 méteres gátfutásban. Tölgyesi Előd tanítványa a verseny előtt már kétszer is megjavította az általa tartott U20-as országos csúcsot, de bevallása szerint még ő sem gondolta volna, hogy az Európa-bajnokságon nemcsak korosztálya rekordját dönti meg, hanem az 1984-ben Szopori Erika futotta 57.18-at, azaz a 35 éve háborítatlan legjobb U23-as időeredményt is túlszárnyalja 56.89-es teljesítményével.

u20 1
u20 1
u20 3
u20 3
„Ez számomra is felfoghatatlan – nyilatkozta Sára a rekordról. – Elárulhatom, hogy fogalmam sem volt, mennyi az U23-as csúcs. Kicsivel a verseny után a telefonomon néztem meg tüzetesebben az eredményeket és csak rácsodálkoztam: azta! Amikor a dobogón állva éreztem, hogy igen, most beérett az elvégzett munka, itt van a kézzelfogható eredménye, akkor a sírás kerülgetett. Nagyon szeretek futni. A döntőre csak úgy készültem, hogy élveznem kell, és ennyi.” A másik magyar érem a Dobó SE versenyzője, Németh Zsanett nevéhez fűződik. A 18 éves kalapácsvető lány hatodikként került a fináléba, ott aztán 61.99 méteres dobásával a harmadik legjobb eredményt érte el. A két dobogós teljesítmény mellett még hat negyedik helyet is szereztek a magyarok, sokszor csak minimális különbséggel lemaradva az éremről. Pázmándi Dominik 748 centiméteres távolugrásával szerzett értékes pontokat a csapatnak, a 800 méteres síkfutás nagy reménysége, Varga Lőrinc 1:52.26-tal végzett, de a 4x400-as leányváltó is kitett magáért (Répássy Hanna, Kőszegi Míra, Mátó Sára, Molnár Janka; a selejtezőben: Tóth Fruzsina, Simon Virág) 3:37.31-es idejével. Ugyancsak negyedik lett és 78.43-as egyéni csúcsot ért el a kalapácsvető Varga Donát, valamint élete legjobbját produkálta 3000 akadályon Szemerei Levente (9:03.08) és 5000 méteren Palkovits István (14:06.90) is, utóbbi kevesebb mint egy másodperccel maradt le az éremről. „A két fiú együtt volt magaslati edzőtáborban, és nagyon jól segítette egymás felkészülését. Palkovits edzője, Németh Gyula és Szemerei trénere, Szőke Gergő összedolgozott. Nem jellemző, hogy ilyen jó összhangban folyjon a munka, most mégis ezt történt. Meg is lett az eredménye” – mesélte Lengyák György utánpótlás-szakreferens. A dicséret azoknak az atlétáknak is jár, akik egyéni csúccsal bizonyítottak. Ilyen a 400 méteres gátfutásban ötödik helyet szerző Molnár Janka, vagy a fiúk közt hetedik Huller Dániel. Csörgő Dóra és Tóth Norbert 10 ezer méteres gyaloglásban, Tóth Balázs súlylökésben múlta felül önmaga eddigi legjobbját. „Az egyéni csúcsok elismerésre méltók, de úgy gondolom, hogy a jövő szempontjából ez a hat negyedik hely lényegesen többet ér, mint két aranyérem. Ebben van egy váltó is, tehát kilenc emberről van szó, és ha ők megmaradnak felnőttkorra, az nagy siker, mert jó eséllyel van közöttük olyan, aki még nincs kihajtva, és nem tűnik el egy kimagasló eredmény után. Nem egy példa volt már erre. Persze a magyar közvélemény azt mondja, egy arany mindennél többet ér. Szerintem nem így van” – mondta Lengyák György.
eyof mon varga gréta
eyof mon varga gréta
A magyar fiatalok az U20-as Eb-t megelőzően az U23-ason (ugyancsak Svédországban) is sikeresen helytálltak, a két ezüstöt a kalapácsvető Halász Bence és a távolugró Farkas Petra szállította, de a hétvégén véget ért azerbajdzsáni Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), az U18-asok idei nagy megméretésén is négy magyar atléta állt a dobogón. A budafoki Kőszegi Míra 200 méteren, a veszprémi SVSE-s Varga Gréta 2000 m akadályon érkezett célba második helyen; utóbbi klubtársa, a 400 m-es síkfutó Molnár Attila és a Belgiumban élő 110 m gátas Pap Márk bronzérmet szerzett. „Ez volt a cél, hogy a dobogóra kerüljek – mesélte Varga GrétaNagyon élveztem a versenyt, kiváló volt a hangulat. Én eléggé fáradt voltam, a csúcsformám azt hiszem, nem most volt, de maradt erőm megcsinálni és érmet szerezni, ezért igazán boldog vagyok.” Néhány utánpótláskorú versenyző már a felnőttek között is kiemelkedő eredményekre képes. Ezt ugyancsak a hétvégén rendezett felnőtt atlétikai magyar bajnokság eredményei alapján jelenthetjük ki. A 17 éves ARAK-os futó, Takács Boglárka 100 és 200 méteren is egyéni csúccsal nyert, de Mátó Sára is győzni tudott 400 gáton, valamint a 20 esztendős, U23-as Eb-n félig mezítláb döntőbe jutó Mógor Boglárka is elsőként ért célba 5000 méteren. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.