UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-08-01 22:39

Jégkorong: megizzasztották az amerikaiakat az U20-asok az évadnyitón

Kiélezett, élvezetes találkozót játszott az Egyesült Államok ifjúsági együttesével a magyar juniorválogatott a pazarul sikerült Megyeri úti szezonnyitón. A fiúk ugyan 6–4-es vereséget szenvedett, de felvették a kesztyűt a világ élvonalába tartozó tengerentúliakkal, Papp Kristóf és Péter Donát vezérletével emlékezetes pillanatokat szereztek a telt házas budapesti közönségnek.

Nagyszerű hangulat, igazi hokiünnep várta a Megyeri úti jégcsarnokba kilátogatókat, annak ellenére, hogy utánpótlás-mérkőzésről volt szó, telt ház várta a csapatokat Újpesten. Az érdeklődés persze érthető, hiszen a magyar U20-as válogatott a korosztályában a világ közvettlen élvonalába tartozó amerikai U18-as együttest fogadta.

Kitűnő mérkőzést játszott az amerikaiakkal a magyar U20-as válogatott Forrás: TSH Fotó
Kitűnő mérkőzést játszott az amerikaiakkal a magyar U20-as válogatott Forrás: TSH Fotó
A kivételes körítés jó hatással volt a magyar fiúkra, akik bátran kezdték a találkozót, és többször is zavarba hozták a tengerentúliak védelmét. A próbálkozásoknak a 11. percben lett először számszerű eredményük, amikor a német Augsburg légiósa, Péter Donát szerezte meg a vezetést. Az előny ugyanakkor nem tartott sokáig, fél perc sem kellett, és Gaffney révén egyenlítettek az amerikaiak, majd az emberelőnyből szerzett találat után már ők vezettek a harmad végén (1–2). A második etap aztán szintén jól kezdődött: az USHL-es Madison Capitols csatára, Papp Kristóf villant mindjárt a szünet után, s ezzel visszajött a meccsbe Vas Márton együttese. Az amerikai nyomás viszont mindinkább nőtt, és újabb gólt eredményezett: Beck mattja után újra hátrányba kerültek a mieink (2–3). A magyar juniorválogatottat viszont ezen az estén nem lehetett megtörni, még a negyedik USA-góllal sem. A harmadik harmad negyedik percében ismét a „külföldi” sor villant – a finn HPK-ban edződő Vértes Nátánnal kiegészülve –, s ismét Papp volt a befejező. Majd nem sokkal később az egyenlítést megszerezte a brillírozó trió Péter higgadt találatával. Az amerikaiak viszont a hajrában megmutatták, miért is számítanak korosztályukban a világ egyik legjobb gárdájának. Ellis gólja után újra előnybe kerültek, majd Estapa szavakban nehezen önthető, klasszis akciójával el is döntötték a lényegi kérdéseket (4–6).
Papp Kristóf két góllal és két gólpasszak vétette észre magát a találkozón Forrás: TSH Fotó
Papp Kristóf két góllal és két gólpasszak vétette észre magát a találkozón Forrás: TSH Fotó
A taps viszont elsősorban a magyar fiúknak szólt a Megyeri úton, ugyanis az Egyesült Államok csapatától 6–4-re – pláne ilyen játékkal – ki lehet kapni, és az efféle szezonstart után Vas Mártonék is bizakodva tekinthetnek a következő feladatokra. A találkozó után a magyar csapat egyik legjobbja, a két gólt és két gólpasszt jegyző Papp Kristóf értékelt az utanpotlassport.hu-nak: „Jó mérkőzést játszottunk az amerikaiakkal, hat-négy lett, rendesen beleálltunk, és megmutattuk, hogy képesek vagyunk felvenni az ő sebességüket is. Igaz, hogy csak U18-as csapattal álltunk szemben, de így is erős riválisról van szó, amely ellen látható volt a fejlődés, s ez a legfontosabb.”

Felkészülési mérkőzés, Megyeri út MAGYARORSZÁG U20–EGYESÜLT ÁLLAMOK U18 4–6 (1–2, 1–1, 2–3) Gól: Péter 2 (11., 48.), Papp 2 (21., 44.), ill. Hanas 2 (14., 41.), Gaffney (11.), Beck (33.), Ellis (50.), Estapa (56.)

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.