UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-08-01 18:01

Kézilabda: Pál Tamara (18) Romániában is nyerne egy aranyat jövőre, addig az MTK-nál bizonyítana

A Győri Audi ETO KC 18 éves irányítója, Pál Tamara tagja volt a két hete Győrben junior Európa-bajnokságot nyerő magyar együttesnek, és a héten megkezdte a felkészülést a 2019–2020-as idényre új csapatával, az MTK-val, melynél kölcsönben szerepelhet. Az Eb-ről, a klubváltásról és céljairól kérdeztük.

– Hogyan tekintesz vissza a junior Eb-re, mennyire vagy elégedett a saját teljesítményeddel? – Nagyon büszke voltam, hogy a 2017-es EYOF-ot követően újabb tornát tudtunk nyerni azok után, hogy legutóbb a világbajnokságon ezzel a korosztállyal nem sikerült győznünk. Meglett a hosszú felkészülés eredménye. Jövőre Romániában lesz a juniorvilágbajnokság, szép lenne ezzel a korosztállyal még egy aranyérmet nyerni. A saját játékommal nem vagyok elégedett, mert a reméltnél kevesebbet lehettem a pályán, és inkább hetesből lőtt gólokkal tudtam segíteni a csapatot. Ezzel együtt nem vagyok elkeseredve, az új idényben az MTK-nál is együtt dolgozom majd Golovin Vlagyimirrel. Azért küzdök majd, hogy az NB I-ben és a juniorválogatottban is minél több lehetőséghez jussak.

Pál Tamara is tagja volt a junior Európa-bajnokságot nyert magyar csapatnak Fotó: Facebook/MKSZ
Pál Tamara is tagja volt a junior Európa-bajnokságot nyert magyar csapatnak Fotó: Facebook/MKSZ
– Hogy érzed, miben kell a legtöbbet fejlődnöd? – Elsősorban védekezésben, mert ott le is cseréltek. A kettes védő pozíciójában is szeretnék előrelépni, de az edzőnk azt mondta, hosszú távon a hármast is megpróbáljuk. Persze a játék több elemén, így például a lövéseimen, a technikámon is szeretnék csiszolni. – A következő idényre a Győr kölcsönadott az MTK-nak. Mit gondolsz, mi lesz a legnagyobb változás az új csapatodnál? – Az, hogy itt már lesz rajtam teher. A Győrben általában akkor álltam be, amikor már eldőlt a meccs, amikor a csapat már örömjátékot játszott. Itt viszont kiélezett helyzetekben is meg kell állnom a helyemet. – Mi döntött az MTK mellett? Hogyan fogadtak az új társak? – Több megkeresésem is volt, és azért az MTK-t választottam, mert Golovin Vlagyimir már sok fiatalt nevelt, akik fejlődni tudtak a csapatnál. Az új csapatomban a Fehérvár elleni edzőmeccsünkön már pályára is léptem. Az elején kicsit még meg voltam illetődve, de a második félidőben már kezdtem belelendülni, gólt is dobtam, hetest is kiharcoltam. Jó kis csapat leszünk, fokozatosan szeretnék egyre többet hozzátenni a játékhoz. – Kölcsönbe kerültél az MTK-hoz, a hosszú távú cél az lehet, hogy visszakerülj a Győrhöz? – Mindenkinek az az álma, hogy visszatérhessen Győrbe, azon fiatalok közül, akik már játszottak a csapatban. Ahhoz viszont, hogy a Győrben valaki hosszútávon is megállja a helyét, nagy tehetség kell, és sokat kell fejlődni. Kilencvenkilenc százalékban rajtam fog múlni, hogy sikerül-e. Mindent megteszek, hogy bizonyítsak.

„ELVESZTEGETETT ÉVEK” Pál Tamarával kapcsolatban kíváncsiak voltunk a junior válogatott és az MTK edzője, Golovin Vlagyimir véleményére is. „Pál Tamarában minden megvan ahhoz, hogy néhány éven belül felnőttszinten is kiváló játékos váljon belőle. Ehhez azonban fokozatosan egyre többet kell felnőttek között játszania. Most az Európa-bajnokságon azért sem kapott annyi lehetőséget, mert a posztján szóba jöhető játékosok többet szerepeltek a felnőttbajnokságban, ő Győrben inkább a korosztályos szinten kapott lehetőséget, ami teljesen más. A felnőttek között csak részfeladatokat kapott, ami nem elég a tanuláshoz. Ezért az utolsó két szezonja elvesztegetett időnek tűnik. Az MTK-ban ő is meg fogja kapni a lehetőséget, csak rajta múlik, hogy mennyit fejlődik majd. A védekezés esetében kulcskérdés, abban előre kell lépnie, mert a modern, gyors kézilabdában egyre kevesebb a csere a támadás és a védekezés között – ha van is, általában nem az irányítókat szokták cserélni. Ezért ugyanarra a szintre kell eljutnia a védekezés terén is, mint támadásban. Tamarát azonban nem féltem, mert okos játékos, tisztában van ezekkel, és már az első edzések után látszik, hogy szépen be fog épülni a csapatba” – mondta az irányítóval kapcsolatban a szakember.