UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-08-01 10:58

Nem elvárás, de cél a siker a junior nyílt vízi úszó Európa-bajnokságon

Ugyan hivatalos elvárás nincs az eredmények tekintetében a pénteken kezdődő racicei korosztályos nyílt vízi úszó Európa-bajnokságon, Gellért Gábor szövetségi kapitány bízik a csapatban s abban, hogy sikerül megközelíteni, vagy akár túlszárnyalni a 2017-es marseille-i teljesítményt.

Kezdjük a helyszínnel. Miután egy kajak-kenu pályáról van szó – amelyet leginkább a szegedi Maty-érhez lehet hasonlítani –, a nyílt víz kifejezés ebben az esetben erősen idézőjelesen értendő, ezért várhatóan a tömeghez jól alkalmazkodó medencés úszóknak kedveznek majd igazán a feltételek.

Rohács Réka a tavalyi, izraeli vb-n bronzérmet nyert, természetesen a racicei Eb-n is ott lesz Forrás: MÚSZ
Rohács Réka a tavalyi, izraeli vb-n bronzérmet nyert, természetesen a racicei Eb-n is ott lesz Forrás: MÚSZ
Gellért Gábor szövetségi kapitány hangsúlyozta, szeretnék legalább megismételni a 2017-es marseille-i teljesítményt, amikor is az éremtáblázaton Magyarország (2 arany, 2 ezüst, 3 bronz) második lett a házigazdák (4, 0, 1) mögött, a csapatversenyt viszont megnyerte Franciaország és Oroszország előtt. A legnagyobb riválisokról szólva a szakember kiemelte, idén is a franciák és várhatóan az olaszok szerepelhetnek kimagaslóan. Előbbi országról szólva elmondta, az ottani erőviszonyokat jól mutatja, hogy a korosztályos országos bajnokságon –  amelyre a magyar csapat is elutazott – 94 induló volt, miközben Balatonfüreden nagyjából tíz. Az elvárásokról szólva az utánpótlás szövetségi kapitány hangsúlyozta, mivel fiatal sportolókról van szó, ezért nincsenek kimondott célok, ráadásul egy-egy korosztályos versenyen gyakran születnek irreálisan eltérő eredmények. A magyar válogatott összetétele júniusban a balatonfüredi országos bajnokságon és a világkupán elért eredmények alapján alakult ki. Az egyetlen „lyukas” szám, ahol a magyarok nem a maximális létszámmal képviseltetik magukat a férfi 10 kilométeres verseny lesz, ugyanis Fábián Milán a nagymedencés junior világbajnokságra koncentrálva végül nem ugrik vízbe. A csapat felkészülésének bázisa Balatonalmádi volt. A délelőtti tréningek során a sportolók Balatonfűzfőn medencében készültek, a fiatalabbak számára minimum kilenc, az idősebbeknek 12 kilométer volt a kötelező penzum. A délutáni program során a magyar tengerben kétórás taktikai képzésen vettek részt az úszók, a szakmai stáb itt tökéletesen lemodellezte a racicei pályát. A válogatott versenyzők közül külön érdekes Rohács Réka szereplése, ő ugyanis ott volt a felnőttek világbajnokságán a Koreai Köztársaságban: a nyílt vízi úszók Joszuban rendezett versenyein az olimpiai számban, 10 kilométeren a 22., 5 kilométeren a 18. lett, míg a csapattal egy nyolcadik helyezést tud felmutatni. Vele kapcsolatban Gellért Gábor kiemelte, rengeteg tapasztalatot gyűjtött a világbajnokságon, de felkészülését nyilvánvalóan megtörte a viadal. Ugyanakkor bíznak benne, hogy hasznos tagja lesz a csapatnak.

A magyarok programja: Augusztus 2., péntek: 14–15 évesek: lányok 5 km (Szimcsák Mira, Szóka Júlia, Veress Sára), fiúk 5 km (Gálicz László, Kersák Kristóf, Pintér Ádám) 16–17 évesek: lányok 7,5 km (Fehérvári Réka, Gál Kincső, Balogh Vivien), fiúk 7,5 km (Tabi Zoltán, Galyassy Szilárd, Betlehem Dávid) Augusztus 3., szombat: 18–19 évesek: nők 10 km (Rohács Réka, Vas Luca, Juhász Janka), férfiak 10 km (Gálicz Péter, Huszti Dávid) Augusztus 4., vasárnap: U16-os csapatverseny, U19-es csapatverseny

Egyéb korosztályos hírek NYÍLT VÍZI ÚSZÁSRÓL a sportági aloldalunkon.