UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-08-02 20:58

Birkózás: hajszálon múlt Tösmagi Attila (65 kg) döntőbe jutása a szófiai kadét-világbajnokság kötöttfogású versenynapján

Megkezdték pénteken a szófiai kadét-világbajnokságot a kötöttfogású birkózók. A magyarok közül ketten is beverekedték magukat a szombat esti bronzcsatába, így Tösmagi Attiláért (65 kg) és Bazsó Adolfért (110 kg) is szoríthatunk.

Az ötödik versenynapjához érkezett pénteken a kadét birkózók világbajnoksága. A magyar küldöttség szabadfogásban és a leányok szakágában nem szerzett érmet, így a kötöttfogásúakra várt a feladat. Tösmagi Attilának (65 kg) nem úgy sikerült a faenzai Európa-bajnokság, ahogyan eltervezte. Tavaly a kontinensvetélkedőn a dobogó harmadik fokáig verekedte magát, ez azonban nem sikerült Olaszországban. A célja egyértelműen az volt, hogy javítson a világbajnokságon.

Tösmagi Attila (pirosban) keze a magasban a szófiai kadét-vb negyeddöntőjében
Tösmagi Attila (pirosban) keze a magasban a szófiai kadét-vb negyeddöntőjében
Jól kezdett, hiszen magabiztos birkózással múlta felül a török Bargát, majd a grúz Bolkvadzét. A negyeddöntőben aztán megmutatta, mire is képes ő valójában: parádés teljesítménnyel győzte le az idei korosztályos Európa-bajnokot, a korábbi serdülő Eb-aranyérmes oroszt, Imran Babocsijevet. A döntőbe jutásért belorusz riválisával, a kadét Eb-harmadik Dmitrij Bonkával nézett farkasszemet. Az első menetben felmérték egymás tudását a felek, nem sikerült akciópontot végrehajtaniuk. A második két percben Bonka elindított válldobását megkontrázta a magyar, és kitolta a szőnyegről (1−0). Egy perc volt hátra, amikor a bírók (érthetetlen módon − a szerk.) passzivitást ítéltek Attila ellen, s leküldték parterre-helyzetbe (ezzel 1−1' lett az állás, amely a belorusznak kedvezett, hiszen az övé volt az utolsó pont), ám Bonka nem tudta megpörgetni a magyart. Tösmagi űzte, hajtotta a hátralévő negyven másodpercben vetélytársát, kétszer is mögé mehetett volna, ugyanakkor okosan menekült a fehérorosz. Az eredmény nem változott, Bonka jutott az aranycsatába, Attila pedig a vigaszág győztesét várja a szombati bronzcsatába. Bazsó Adolf (110 kg) is szépen menetelt: jobbnak bizonyult az ukrán Visniveckinél, a kazah Kidribajnál, valamint a fehérorosz Sumcsiknál is. A négy között viszont nem volt kérdés: jobb nála az iráni Mikajeili, tehát Adolf is a világbajnoki harmadik helyért léphet szőnyegre a szombat esti programban, és ez már önmagában megsüvegelendő. A pénteki versenynap harmadik magyarja, Németh Milán (55 kg) kikapott a belorusz Januszkitól, s mivel riválisa nem jutott az aranycsatába, így neki véget ért a megméretés.

KADÉT-VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA Kötöttfogás, 1. programcsomag Selejtező. 55 kg: Januszki (fehérorosz)−Németh Milán 9−0, 65 kg: Tösmagi Attila−Barga (török) 4−0, 110 kg: Bazsó Adolf−Visnivecki (ukrán) 6−4 Nyolcaddöntő. 65 kg: Tösmagi Attila−Bolkvadze (grúz) 6−0, 110 kg: Bazsó Adolf−Kidirbaj (kazah) 4−3 Negyeddöntő. 65 kg: Tösmagi Attila−Babocsijev (orosz) 3−1, 110 kg: Bazsó Adolf−Sumcsik (fehérorosz) 6−0 Elődöntő. 65 kg: Bonka (fehérorosz)−Tösmagi Attila '1−1 (utolsó pont), 110 kg: Mikajeili (iráni)−Bazsó Adolf 6−0

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.