UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-08-03 20:46

Nyílt vízi úszás: két érem a junior Európa-bajnokság második napján

A nyitónapi négy érem után a második napon kettőt szereztek a magyar fiatalok a racicei junior nyílt vízi úszó Európa-bajnokságon. Ezúttal mindkét érmet a fiúk szállították: Huszti Dávid második, Gálicz Péter harmadik lett a legidősebb korosztály 10 km-es versenyében.

A racicei junior nyílt vízi úszó Európa-bajnokság második napján a 18-19 esztendősek a királykategóriában versenyeztek a 10 km-es, olimpiai távon. A lányok indították a napot, az egy éve ezüstérmes Rohács Réka esélyesnek számított, ám kiderült, a felnőtt világbajnokság – ahol 5 és 10 km-en és a váltóban is indult – sokat kivett belőle, így hiába jött fel az utolsó kör előtt, végül a 6. helyen ért célba, míg Vass Luca a 8., a vállsérüléssel bajlódó Juhász Janka pedig 13. lett.

músz
músz
Délután a fiúknak annál jobban ment, Huszti Dávid sokáig vezetett is, de Gálicz Péter is ugrásra készen bolyozott, majd amikor 5 km után elkezdett gyorsulni az élboly, ő is azzal tartott. A hajrá rém izgalmasan alakult, a két magyar és a brit Nathan Hughes döntötte el az érmek sorsát, végül a riválisnak jött ki jobban az utolsó néhány méter, és 1.2 másodperccel Huszti előtt ütötte meg a panelt, aki három tizeddel volt gyorsabb az idősebbik Gálicz fivérnél. Péter – az öccséhez, az 5 km-en remeklő Lászlóhoz hasonlóan – bronzérmet szerzett.  „A lányok dicséretesen helytálltak. Az, hogy Réka tizenhat napra kiesett a felkészülésből Kvangdzsu miatt, a hajrában köszönt vissza, mert felhozta a második bolyt az utolsó kilométereken, de ebben sajnos elfáradt, így már nem tudott robbanni a végén – értékelt Gellért Gábor szövetségi kapitány. – A fiúk két érmével abszolút boldogok vagyunk, de nem tudok vitatkozni Rasovszky Kristóffal, aki nézte a streamet, aztán azt üzente a srácoknak Kanadából, hogy legközelebb ne egymással foglalkozzanak, hanem fogják közre az angolt, darálják le kőkeményen, utána ráérnek eldönteni, melyikük lesz az aranyérmes.” Vasárnap a két váltóverseny zárja az Eb-t – a kapitány reméli, sikerül érmet szerezni, mert több mint biztató, hogy két nap után a magyar válogatott vezeti a pontversenyt.

JUNIOR NYÍLT VÍZI ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, RACICE (CSEHORSZÁG) 10 km (18-19 évesek) Férfiak 1. Nathan Hughes (Nagy-Britannia) 1:55:49.9, 2. Huszti Dávid (Magyarország) 1:55:51.1, 3. Gálicz Péter (Magyarország) 1:55:51.4 Nők 1. Oceane Cassignol (Franciaország) 2:01:28.3... 6. Rohács Réka 2:01:58.1... 8. Vass Luca 2:02:00.6... 13. Juhász Janka 2:07:19.3

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.