UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-08-04 17:31

Cselgáncs: három arany- és egy bronzéremmel zárták a magyarok a junior Európa-kupa poznani versenyét

Pazarul tejesítettek a mieink a lengyelországi Poznanban rendezett junior Európa–kupa-versenyen, elvégre szombaton Feczkó Csanád megnyerte a 60 kg-osok küzdelmét, ugyanebben a súlycsoportban Naji Dávid a harmadik helyen végzett. Vasárnap pedig Kardos Tímea (52 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) örvendeztette meg a magyar szurkolókat elsöprő győzelmével.

Tizenegy magyarral a tatamin zajlott a hétvégén a juniorok Európa–kupa-versenye a lengyelországi Poznan városában, és a mieink remekül küzdöttek a rangos, nemzetközi mezőnyben. Szombaton hat fiúért szoríthattunk, közülük a 60 kg-os súlycsoportban induló Feczkó Csanád brillírozott a leginkább, hiszen a Miskolci VSC dzsúdósa meg sem állt a dobogó legmagasabb fokáig, három győzelemmel veretlenül menetelt az aranyéremig. Az első körben az orosz Mamedovot győzte le wazarival. A kemény diónak számító orosz után egy könnyedebben kiharcolt siker következett: a cseh Rypar ellen a wazari mellé egy ippont is odatett. A két és fél perces parti után újabb négy perces csata következett, a döntő. amely egyben a 60 kilósok fináléjának is bizonyult. Az amerikai Jacob More sem tudott fogást találni a miskolciak reménységén, aki ezzel megnyerte a versenyt. Ugyanebben a súlycsoportban vitézkedett Naji Dávid. A kaposvári ígéret szintén jól teljesített, csupán annyival maradt el az aranyérmes Feczkótól, hogy neki nem sikerült túljutnia a cseh Ryparon. A második körös vereséget követően azonban valósággal megtáltosodott: a vigaszágon lengyel és orosz ellenfelét is ipponnal győzte le, majd a bronzmérkőzésen wazarival gyűrte le az ukrán Eduard Stefaneszát. Nem sikerült érmet szereznie a 66 kilósok között induló Szeredás Botondnak, valamint Szatmári Györgynek. Mindkettőjüket az elődöntőben orosz, a bronzcsatán francia rivális verte meg, így a tisztes ötödik helyen végeztek a viadalon. A 73 kilósok mezőnyében tatamira lépő Ocsai Sándor, illetve Tóth Botond is győzelemmel kezdett, majd vereséggel folytatta. A folytatásban egyikük sem került vigaszágra, kiestek a helyezésekért vívott harcból.

Sipőcz Richárd megállíthatatlan volt a poznani junior Európa-kupa-versenyen Fotó: Tumbász Hédi
Sipőcz Richárd megállíthatatlan volt a poznani junior Európa-kupa-versenyen Fotó: Tumbász Hédi
Az Európa–kupa-verseny második, zárónapján a lányok mezőnyében is volt kiért szorítanunk. Az 52 kg-osok között ráadásul aranyérmet nyert Kardos Tímea. A korábban Ploiesti-ben és Teplicében is Európa–kupa-versenyt nyerő magyar megállíthatatlanul dzsúdózott. A selejtezőben simán átlépett az ukrán Jancsukon, majd az elődöntőt is sikerrel vette az orosz Mazitovával szemben, hogy a fináléban aztán egy másik oroszt dzsúdóst, Daria Gribanovát verje kevesebb mint egy perc alatt ipponnal. Varga Brigitta (57 kg) ezúttal nem tudott párharcot nyerni, így korán kiesett. A kétszeres kadét Európa-bajnok Sipőcz Richárdnak ezzel ellentétben most sem akadt riválisa. A Széchenyi Egyetem SE versenyzőjének napját az ipponok jellemezték: az első két körben összeadva kevesebb mint három perc alatt verte lengyel kihívóit, majd következhetett a +100 kilósok döntője, amelyen a francia Luka Lomidzét vitte földre gyönyörű ipponnal. Rajta kívül ott volt a mezőnyben Varga Donát is, aki első meccse után máris a vigaszágra kényszerült, ott viszont egészen a bronzcsatáig jutott, ahol a francia Diaby már túl nagy falatnak bizonyult, vagyis az ötödik helyen zárt a fiatal magyar. Bertók Krisztofer (90 kg) első párharca után búcsúzott a további küzdelmektől. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.