UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-08-04 19:01

Nyílt vízi úszás: minden korábbinál sikeresebb a racicei Eb

A magyar válogatott minden korábbi eredményét felülmúlva mind az éremtáblán, mind a pontversenyen az első helyen végzett a racicei junior nyíltvízi úszó Európa-bajnokságon. A zárónapon a 14-16 évesek váltója lett aranyérmes, míg a nagyok a negyedik helyen zártak.

Két éve már sikerült megnyerni a pontversenyt, amikor Marseille-ben hét érmet szereztek a mieink, Racicében azonban ismét szintet léptek legjobb nyílt vízi úszóink, ezúttal ugyanis már az éremtábla első helyén is a magyar fiatalok zártak. A termés ezúttal is hét dobogós helyezés, igaz, ezúttal kiegyensúlyozott elosztásban: két arany, három ezüst és két bronz a mérleg, ami a rendkívül kiélezett versenyben hatalmas fegyvertény, hiszen hét ország osztozott a medáliákon, és mindegyik nyert legalább egy aranyat, egyedül a magyar csapat végzett két bajnoki címmel.

Az U16-os váltó tette fel a pontot a magyarok teljesítményére Forrás: Magyar Úszó Szövetség
Az U16-os váltó tette fel a pontot a magyarok teljesítményére Forrás: Magyar Úszó Szövetség
A másodikat éppen a zárónapon sikerült begyűjteni: a 14-16 esztendősek váltója remek úszással, a riválisoknak esélyt sem hagyva, csaknem öt másodperces előnnyel győzött az 5 km-es viadalon. Gál Kincső, Gálicz László, Szimcsák Mira és Betlehem Dávid volt a felállás, Kincső kivételével mindannyian második érmüket szerezték Racicében, Mirának ez volt a második aranya, így a verseny legeredményesebb versenyzőjének bizonyult 15 éves tehetségünk. A „nagyok” stafétáját ugyanis a franciák nyerték meg simán, itt is reménykedtünk, hogy a Rohács Réka, Tabi Zoltán, Balogh Vivien, Huszti Dávid összetételű csapat odaér a dobogóra (Réka a felnőtt vb-n is remekelt, társai pedig szintén érmesek voltak itt), ám végül a negyedik helyen zártak. Ugyanakkor ez a helyezés is kellett ahhoz, hogy a magyar csapat 2017 után ismét megnyerje a pontversenyt, ami az igazi fokmérője egy válogatott erejének – viszont legalább ekkora öröm, hogy a „látványosabb” összetettben, azaz az éremtáblán is a HUN országkód látható a lista élén. Ez a dupla most először sikerült, ami mutatja, egészen rendkívüli az a munka, amit a szakágban versenyzők és edzők végeznek immár évek óta. „Reméltem, hogy nagyon jók leszünk, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna – kezdte értékelését Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Negyedik éve, hogy beindult ez a szakág, sok-sok edző és versenyző fektet óriási energiákat a felkészülésbe, a kormányzat és a szövetség támogatásával pedig télen és nyáron is közös edzőtáborokban készülhetnek a kiválasztottak, a Balatonban klasszikus nyíltvízi edzéseket tarthatunk, ennek is köszönhető ez a kiugró eredmény. Ha ehhez hozzáveszem, hogy a felnőttcsapat ötödik helyen zárt a világbajnoki pontversenyben, Kvangdzsuban, és hogy Rasó (Rasovszky Kristóf) gyakorlatilag letarolja a Világkupa-sorozatot, akkor talán nem túlzás azt mondani, hogy a nyílt vízi szakág nagyon komoly jövő előtt áll. Korábban a franciák uralták  az utánpótlás-vonalat, két éve pedig már hét érmet szereztek a mieink a balatonfüredi vébén a felnőttek között – azaz látható, hogy megfelelő támogatással és kemény munkával óriási sikerek érthetők el a legmagasabb szinten is.”

JUNIOR NYÍLT VÍZI EURÓPA-BAJNOKSÁG, 3. nap RACICE (CSEHORSZÁG) Mixed váltók, 5km U16: 1. Magyarország 57:01.1, 2. Oroszország 57:05.9, 3. Németország 57:38.2 U19: 1. Olaszország 56:24.9, 2. Németország 56:33.0, 3. Franciaország 56:44.8, 4. Magyarország 56:52.4 Éremtáblázat HUN     2            3            2            7 GER      1            2            2            5 RUS      1            1            1            3 GBR      1            1            0            2 ITA       1            1            0            2 FRA      1            0            2            3 ESP       1            0            1            2 Pontverseny (Top 5) 1. Magyarország 212, 2. Németország 193, 3. Oroszország 163, 4. Olaszország 152, 5. Spanyolország 128

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.