UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-08-05 20:19

Mi történt a szófiai kadét birkózó-világbajnokságon?

A két kötöttfogású, Tösmagi Attila (65 kg) és Bazsó Adolf (110 kg) bronzérmet szerzett a szófiai kadét birkózó-világbajnokságon. Rajtuk kívül még tizenegy fiatal lépett szőnyegre Bulgáriában − a vezetőedzőkkel összegeztük, értékeltük a történteket. Érdekes eset kapcsán megszólal a Magyar Bíróbizottság korábbi elnöke, a 2014-ben aranysíppal díjazott Péteri László is.

Véget ért Szófiában a kadét birkózók világbajnoksága, amelyen a magyar küldöttség 13 sportolóval képviseltette magát. A verseny a szabadfogásúak viadalával indult, amelyen mindössze két hazai fiú vett részt − az első nap ráadásul senkiért sem szoríthattunk. Hogy lehet ez? A bulgáriai megméretés hétfőn kezdődött, miközben Farkas Gábor tanítványai vasárnap értek haza a baki Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról, amelyen Kiss Benedek (55 kg) bronzérmet szerzett. „Tulajdonképpen megfeleztük a társaságot, és úgy döntöttünk, a legjobbakat az EYOF-on indítjuk. Ennek az volt oka, hogy teljesen más hangulata van, mint a vb-nek, és ebben nem lehetett többször részük, csak most” − mesélte Farkas.

Szenttamási Róza (pirosban) érdekes helyzetet követően maradt alul Forrás: birkozoszov.hu
Szenttamási Róza (pirosban) érdekes helyzetet követően maradt alul Forrás: birkozoszov.hu
Így aztán Szófiában csak Nemes Bálint (71 kg) és Pap Gergely (92 kg) lépett szőnyegre, és egyikőjük sem élte túl az első kört kedden. A folytatásban, szerdán a lányoké volt a főszerep: Gyurasits Csabáék hat fővel próbáltak szerencsét, miután kiválóan helytálltak az EYOF-on (Matyi Vivien (46 kg), Vizi Flóra (53 kg) és Szenttamási Róza egyaránt bronzérmet szerzett). A tavaly kadét Eb-harmadik helyet szerző Szenttamási sikerrel abszolválta az első meccsét, a nyolcaddöntőben viszont érdekes helyzet állt elő az ukrán Szokolovszkával szemben: az első menet utolsó másodperceiben, 2−4-es állásnál a magyar tushelyzetbe került, és a mérkőzésvezető időn túl, nagyjából egy másodperccel később ütötte le. Gyurasits bedobta a challenge-et, amit elutasítottak, így az ukrán kezét emelték a magasba, aki végül bronzérmet szerzett. A Magyar Bíróbizottság korábbi elnökét, a 2014-ben aranysíppal díjazott Péteri Lászlót kérdeztük, helyesen jártak-e el kollégái a párharcon. „Mind a három bíró jelezte a tus érvényességét még a dudaszó előtt, így helyes volt az ítélet − függetlenül attól, hogy időn túl lett leütve. A szőnyegbíró ugyanakkor hibázott, hiszen tétovázva csapott a szőnyegre, kicsúszott az időből, és ez megengedhetetlen ezen a szinten.” A lányok közül a nemrégiben Faenzában kadét Európa-bajnoki címet szerző Újfalvi Lili (69 kg) menetelt a legtovább: a negyeddöntőben kapott ki az amerikai Elortól. Legyőzője nem jutott az aranycsatába, így a kecskeméti birkózónak véget ért a világbajnokság. Csakúgy, mint Matyi Viviennek (46 kg), Vizi Flórának (53 kg), Béres Adriennek (61 kg) és Major Nórának (65 kg). „Nem lehetek elégedett, hiszen többször veszítettünk, mint nyertünk. Ezt talán be lehet tudni annak, hogy nagyon fiatal még a csapat, rengetegen elsőévesek, emellett a sorsolásuk sem volt túl kedvező. Sajnos, van ilyen, ám ettől függetlenül a dicséret is megilleti a lányokat, mivel mindenki a tudása legjavát nyújtotta” − összegzett a vezetőedző.
Tösmagi Attila (pirosban) meg sem állt a bronzéremig Szófiában Forrás: UWW
Tösmagi Attila (pirosban) meg sem állt a bronzéremig Szófiában Forrás: UWW
A kötöttfogásúak előtt állt a szépítés lehetősége. Tösmagi Attila (65 kg) és Bazsó Adolf (110 kg) szépen menetelt. Attila a selejtezőben a török kadét Eb-ezüstérmes Bargán jutott túl, majd a nyolcaddöntőben grúzt győzött le. Az elődöntőbe jutásért az idei kadét Európa-bajnok Babocsijevet verte, majd ott nagyon szoros meccsen, végül utolsó ponttal kapott ki a fehérorosz Bonkától, aki – nem mellesleg – később az aranyérmet is megszerezte. A bronzmeccsen Niradzs Niradzs következett, ám kadét kontinensbajnoki harmadikunk koncentráltabb volt a nála majd egy fejjel magasabb, nyurga és nagyon szívós indiainál, kétszer is eldobta vállal, majd két másodperccel a vége előtt levitellel állította be a 10–2-es végeredményt, így technikai tussal múlta felül a kadét Ázsia-bajnokság harmadik helyezettjét, ezzel felállhatott a dobogó harmadik fokára. A legnehezebbek között a még serdülő Bazsó ukrán, kazah, fehérorosz versenyzőn át jutott az elődöntőbe, ahol az iráni Mikajeili, a későbbi világbajnok 6–0-ra győzte le a magyart, aki így a bronzért birkózhatott. Az érmet viszont nagyon szerette volna. Az első két perc 0–0-ra végződött, majd a második elején négy pontért dobta el a görög Grigoriosz Kodovouniszioszt, és ezzel nyert. A zárónapon a Budapesti Honvéd serdülő Európa-bajnoka, Varsányi László (92 kg) bronzmérkőzést vívhatott a már kétszeres kadét Eb-bronzérmes észt, Richard Karelson ellen, akinek az – azonos nevű – édesapja egy évtizeden át volt válogatott. A helyosztón hatalmas iramot ment a két szereplő. Az észt tűnt valamivel aktívabbnak, és a 0–0-ás első menet után a bírók le is küldték a magyart (0–1), akit Karelson felfordított (0–3). Varsányi nagy erőket mozgósított a fordításért, de stabil és jóval magasabb riválisával szemben ez is kevésnek bizonyult, ötödik lett. „Előzetesen aláírtam volna a két érmet és az ötödik helyet, ugyanakkor maradt bennem hiányérzet: Attila végig kiválóan birkózott, mindössze húsz másodperc bizonytalansága volt az elődöntőben, ahol a bírók nem igazán álltak a helyzet magaslatán. Belegondolva, bejuthatott volna a döntőbe, a belorusz nem volt jobb nála. Adolf fantasztikus volt, nagyon fiatalon szerzett érmet a nagyobbak között. Mindezt úgy, hogy betartotta az összes taktikai utasítást. Ami Lászlót illeti: megérdemli a dicséretet, a lehető legtöbbet hozta ki magából, mindenkit legyőzött, akit lehetett” − vélekedett a kötöttfogásúak mestere, Kliment László.

KADÉT-VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA A magyarok helyezései Szabadfogás 71 kg: 17. Nemes Bálint, 92 kg: 13. Pap Gergely Leányszakág 46 kg: 16. Matyi Vivien, 53 kg: 11. Vizi Flóra, 57 kg: 9. Szenttamási Róza, 61 kg: 9. Béres Adrienn, 65 kg: 20. Major Nóra, 69 kg: 9. Újfalvi Lili Kötöttfogás 55 kg: 22. Németh Milán, 65 kg: 3. Tösmagi Attila, 71 kg: 20. Horváth Gyula, 92 kg: 5. Varsányi László, 110 kg: 3. Bazsó Adolf A csapatpontverseny eredményei Szabadfogás 1. Oroszország 168 pont, 2. Irán 166, 3. India, ...27. Magyarország 0 Leányszakág 1. Japán 195 pont, 2. Kína 127, 3. Amerikai Egyesült Államok 106, ...18. Magyarország 12 Kötöttfogás 1. Irán 148 pont, 2. Azerbajdzsán 123, 3. Oroszország 99, ...13. Magyarország 40

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.