- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Súlyemelés: a fiatalok vitték a prímet a Messzi-emlékversenyen

Huszonnyolc éve nincs köztünk a magyar súlyemelés egyik ikonikus alakja, a fiatalon autóbalesetben elhunyt Messzi István. Az 1988-as szöuli ötkarikás játékokon váltósúlyban ezüstérmes, többszörös magyar bajnok emlékét azonban rendületlenül őrzik Kecskeméten, ahol a róla elnevezett sportcsarnokban a mögöttünk hagyott hétvégén tartották meg a hagyományos sportági seregszemlét, amelyen felvonultak valamennyi korosztály hazai legjobbjai. A főszerepet ugyanakkor nem a felnőttek játszották, hanem a fiatalabb évjáratúak, akik közül többen is egyéni rekordot javítottak, illetve ketten országos csúcsok döntögetésével külön is felhívták magukra a figyelmet.

A 15 éves Fekécs Szilárd szórta a rekordokat a Messzi-emlékversenyen Forrás: bekesmatrix.hu [1]

A 15 éves Fekécs Szilárd szórta a rekordokat a Messzi-emlékversenyen  •  Forrás: bekesmatrix.hu

Az élre feltétlenül a legifjabb Fekécs fivér neve kívánkozik. A mindössze 15 esztendős, tavaly korosztályos Európa-bajnoki negyedik helyet szerző Fekécs Szilárd mondhatni megállíthatatlanul robog előre ebben az évben, és Kecskeméten hat remek gyakorlattal tovább srófolta felfelé legjobb eredményeit, mindkét fogásnemben és összetettben is új magyar rekordokkal kirukkolva a 73 kilogrammosok mezőnyében.

A Békési TE tehetsége ráadásul két korosztályban is átírta az eddigi „leg-listát”. Egyfelől saját korkategóriájában rukkolt ki összesen hét országos csúccsal, amelyek legjobbjai – s itt a másfelől: – az ifjúságiak mezőnyében is vadonatúj rekordokat jelentettek. Szakításban produkált 110 kilója még „csak” az ifi csúcs beállítását jelentette, lökésben viszont az addigi 130-ról 140-re, összetettben meg 240-ről 250 kilogrammra emelte a korosztályos rekordot. Elismerés érte, és csak így tovább!

Kitett magáért a múlt évi ifjúsági olimpián negyedikként végzett Árva Cintia is. A kecskemétiek 16 esztendős üdvöskéje az 55 kg-os kategóriában diadalmaskodott úgy, hogy már az első fogásnemben beállította 70 kilogrammal jegyzett ifi és junior magyar csúcsát, s kevés hiányzott a 71-es új rekordhoz is. Lökésben viszont nem hagyta elúszni a lehetőséget: 90-ről 91-re emelte a legjobb korosztályos hazai eredményt, míg összetettben 161 kilogramm a súlycsoport friss magyar rekordja. Teljesítményével meggyőzhette a döntéshozókat – ha volt netán ilyen kétség –, hogy megérett a még nagyobb feladatokra is, és érdemes őt beválogatni a szeptemberi felnőttvilágbajnokságon részt vevő magyar nagyválogatottba is.

A Messzi-emlékversenyen szerepelt tinédzsereink közül feltétlenül megemlítendő még a 18 éves Boros Viktória és a 19 esztendős Mitykó Veronika. A szombathelyi Haladás VSE-t erősítő Boros a juniorok 87 kilós súlycsoportjában nyert nagyszerű egyéni csúccsal, összetettben 197 kilóig jutva, míg a békéscsabai Mitykó a 71 kg-ban diadalmaskodott, összetettben egyetlen kilóval elmaradva 188 kg-os egyéni legjobbjától.

A fiúknál a plusz 109 kg-ban versenyző Holló Szilárd rukkolt elő maradandó teljesítménnyel. A 19 éves kazincbarcikai ólomsúlyú 335 kg-mal lett első úgy, hogy lökésben csupán kétkilónyi hiányzott neki a 192 kilogrammos junior országos csúcshoz.

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN [2] a sportági aloldalunkon.