UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2019-08-08 12:40

Kajak-kenu: az utánpótlás színe-java megméreti magát a sukorói országos bajnokságon

Alig ért véget az U23-as és ifjúsági világbajnokság, Pitesti sztárjai újra vízre szállnak, hogy minél több pontot gyűjtsenek egyesületüknek. A korosztályos magyar bajnokságról, valamint a versenyek várható színvonaláról Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitányt faggattuk, aki a szakosztályok viadaláról, illetve a szeptemberi Olimpiai Reménységek Versenyéről is említést tett honlapunknak.

Csak hétfőn hajnalban értek haza a romániai Pitestiből az U23-as és ifjúsági válogatott tagjai, akik tönkreverték a világot az idei utánpótlás világbajnokságon. Nos, a legjobbaknak nem sok pihenő jutott, hiszen a felnőtt vb-re készülő Lucz Annán, Kiss Blankán és Bragado Giadán kívül az összes érmes versenyző ott lesz a csütörtöktől vasárnapig tartó magyar bajnokságon. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány szerint ez teljesen természetes, elvégre az egyes szakosztályok a sukorói viadalon elért eredmények függvényében kapják meg támogatásukat a hazai szövetségtől. „Az országos bajnokság nem is annyira a versenyzőkről szól, hanem sokkal inkább a klubokról, amelyek foglalkoztatják őket. Ez a megméretés tulajdonképpen a szakosztályok viadala: a gyerekek most nem a hazájukat képviselik, de ettől még ugyanolyan keményen és büszkén szállnak vízre, mert az országos bajnokságnak legalább akkora tétje van, mint egy világbajnokságnak, csak más szempontból."

Az utánpótlás színe-java képviseli egyesületét a korosztályos magyar bajnokságon Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség
Az utánpótlás színe-java képviseli egyesületét a korosztályos magyar bajnokságon Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség
Ennek megfelelően világbajnokok hada gyűlt össze Sukorón. A vb-keret legeredményesebb magyarja, a világbajnokságon három aranyérmet szerző Kőhalmi Emese jóllehet, ezúttal nem indul 500 egyesben, és párosban sem az UTE-s Rendessy Eszterrel lesz, de klubtársával, Szellák Szabinával így is bombaerős párost alkothatnak az ob-n, elvégre a KSI SE kiválósága szintén világbajnok lett Pitesti-ben az ifjúsági női négyes tagjaként. A leányok 200 és 1000 méteren versenyeznek majd K-2-ben, valamint Emese K-1 200 méteren, és a szintén KSI-s Budai Gvendolinnal K-2 500 méteren is. Ahhoz képest, hogy két egyéni számban (K-1 500, 1000 méter) lett világbajnok, különleges napok várnak a KSI SE másik “nagyágyújára”, Redl Andrásra is, aki rajhoz áll saját korosztályában K-4 500 méteren, egyesben a 3X200-as váltóban és 4000 méteren, valamint U23 K-2 1000 méteren is, Béke Kornél partnereként. Négy számban nevezett be az ob-ra az U23 K-1 500 méteren világbajnoki aranyérmet szerző Pupp Noémi. Az Atomerőmű SE versenyzője semmit nem fog a véletlenre bízni, és ott lesz a mezőnyben K-1 200, 500, 1000 és 4000 méteren is. A frissen világbajnoki címet szerzett versenyzők közül az egyik legnagyobb számhalmozó, az U23-as Bíben Karina 1000 méteren rajthoz áll majd K-2-ben, és négyesben, 500-on négyesben és párosban,  200 méteren pedig egyesben, párosban és négyesben is. Érdekesség, hogy vannak olyan versenyzők, akik még ennél is több, akár nyolc-kilenc versenyszámban elindulnak Sukorón. Az NKM Szegedi Vízisport SE 21 éves kajakosa, Szendy Márk például benevezett mindhárom távra (1000, 500, 200) egyesben, párosban és négyesben is, vagyis összesen kilenc U23-as számban lesz érdekelt ezen a hétvégén. „Nyilván minden egyesület a legjobbját indítja a versenyeken, ezért fordulhat elő, hogy néhányan ilyen sok számban rajthoz állnak. Az 500, valamint az 1000 méteres, olimpiai számokban várok öldöklő csatát, hiszen ezeken a távokon mindenki odaáll, aki számít. Bárki nem tudja megnyerni ezeket, komoly rivalizálás folyik a klubok, meg a versenyzők között is" – véli Makrai Csaba Összesen 1124 serdülő-, ifjúsági, és U23-as korú fiatal méreti meg magát Sukorón, az előbbi két korosztálynak ráadásul az egyesületi pontoknál nagyobb téttel is bír a közelgő ütközet. „A serdülőknek és az ifjúságiaknak ez egy válogató a szeptemberi Olimpiai Reménységek Versenyére. Ezért ők a szokásosnál is motiváltabbak lehetnek, hiszen csak a legjobbak indulhatnak az őszi versenyen, amely rendkívül fontos nemzetközi tapasztalatokkal ruházza fel az azt kiérdemlőket." A korosztályos magyar bajnokság programja az alábbi linken érhető el. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.