UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-08-09 18:01

Labdarúgás: mire mennek vajon a fiatalok a világ legerősebb bajnokságában?

Az angol Premier League-ben csak úgy hemzsegnek a nagyobbnál nagyobb sztárok, mi azonban mégis megpróbáltunk néhány ismeretlen drágakövet bányászni az aranylábú focistaáradatból. Felsorakoztattuk azokat a 21 éven aluli spílereket, akik könnyen ellophatják a show-t a nagyoktól a pénteken rajtoló idényben. Persze, csak ha megkapják az esélyt.

Már csak órák kérdése, és útjára indul a labda Európa, sőt a világ legerősebbnek tartott futballbajnokságában, a Premier League-ben. Jóllehet, az angol liga szerelmesei elsősorban a befutott klasszisokra kíváncsiak az előttünk álló szezonban, nem árt tisztázni, hogy számtalan 21 éven aluli őstehetség rúgja (vagy rúgná) a bőrt Angliában – ha lehetőséget kapna részt venni az öldöklő küzdelemben. A sztárkavalkád gyűrűjében ez nem egyszerű, de nem is kivitelezhetetlen, elvégre, mint tudjuk, a tehetség előbb-utóbb utat tör magának.

Phil Foden a manchesteri kékek ékköve lehet az új szezonban Forrás: GettyImages
Phil Foden a manchesteri kékek ékköve lehet az új szezonban Forrás: GettyImages
Hogy ne menjünk a világ végéig, jöjjenek az angol fiatalemberek. Jelentjük, a hagyományosan csak „Big Six” (Top 6) névre hallgató klubcsokor mindegyik virágszála rendelkezik legalább egy korosztályos világbajnok Háromoroszlánossal. A címvédő Manchester City guardiolai olvasatban egyenesen a legveszedelmesebbet láncolta magához: a 19 éves Phil Foden – akiről a tar, katalán edzőfenomén azt nyilatkozta, hogy soha nem edzett nála tehetségesebb játékost – úgy 20 évig megoldhatja az angol válogatott kreativitástalanságból fakadó gondjait. A támadó középpályást a Premier League fanatikusai már az előző évadban megismerhették, mégis valahogy az az érzésünk vele kapcsolatban, hogy mérföldekkel több játékpercet érdemelne, na meg vezérszerepet a manchesteri kékek középpályáján. A regnáló Bajnokok Ligája-király Liverpool gárdájánál ki is mondták a szezon előtt, hogy csakis a Premier League első helyével lennének elégedettek. Ezért valamiért nem látjuk magunk előtt, ahogy Jürgen Klopp belöki az együttes ifjú titánjait a mély vízbe. Pedig több hatalmas ígéret is megbújik a német tréner keretében, például az U17-es világbajnokság aranycipős támadója, Rhian Brewster. A 19 esztendős csatár súlyos sérülésből tért vissza, és éppen ezért az uborkaszezonban játszott felkészülési mérkőzéseken vérre menően motivált volt. Négy góljával felhívta magára az Anfield Road közönségének figyelmét, és Sturridge távozása miatt akár Firmino elsőszámú cseréjének is előléphet.
Rhian Brewster hozzátenne csapata első Premier League-sikeréhez Forrás: GettyImages
Rhian Brewster hozzátenne csapata első Premier League-sikeréhez Forrás: GettyImages
Összeállításunk újabb csodagyereke, a 20 éves Mason Mount a Chelsea újdonsült menedzserének, Frank Lampardnak a kis kedvence, már ami az előszezonban adott játékperceket illeti. Tavaly mindketten a másodosztályú Derby Countynál szerepeltek, az ifjabb angol már akkor is villogott: középpályás létére nyolc góllal és öt asziszttal segítette majdnem feljutáshoz csapatát. Ex-klubja nem, ő viszont egyértelműen osztályt lépett. A szintén londoni székhelyű Tottenham nem fél bevetni a tehetségesnek vélt, főleg angol fiatalokat. Ezt a hagyományt feltehetően nem idén fogja megszakítani, hiszen a 18 éves Oliver Skipp, valamint a 19 éves Ryan Sessegnon kiváló alapanyagot szolgáltat Mauricio Pochettino levesébe. Előbbi az a tipikus fel-alá robotoló szűrő középpályás, akire minden edző csak vágyhat, utóbbi az egyik legnagyobb angol ígéret, aki az egész baloldalon helytáll – ha bekket kell játszania éppúgy, mint ha edzője szélső támadó szerepkörben számít rá. A BL-indulásról ismét lecsúszó Arsenalnál semmi sem tiszta, így az sem, mennyire számít a londoni klub ágyús palántáira. Az egyaránt 19 esztendős Reiss Nelson, illetve Joe Willock tehetségéhez nem férhet kétség, de kérdéses, a támadó középpályásokkal teletömött keretben bevetik-e a rutintalan fiatalokat. Ki tudja, lehet, hogy kifognak még egy Guendouzit. A francia hajas babáról sem hallott senki emberfia az előző szezont megelőzően, mégis berobbant a kezdőcsapatba. A szurkolók midenesetre örülnének neki, ha végre egy Ágyús tényleg nagyot robbantana. Talán majd a fiatalok. Nem véletlenül hagytuk utoljára a szebb időket látott Manchester United gárdáját. A Vörös Ördögök sincsenek kedvező helyzetben, valahogyan vissza kellene találniuk a BL-be, ami könnyen jelentheti azt is, hogy a klub 21 éven aluli fiataljai egy percet sem fognak kapni. Mason Greenwood neve mellett viszont akkor sem mehetnénk el szó nélkül, ha akarnánk. A 17 éves tini fantasztikus előző idényt tudhat maga mögött az egyesület U18-as csapatában: minden sorozatot figyelembe véve 26 gólt és 8 gólpasszt jegyzett. Mit nem adtak volna a United drukkerei, ha tavaly Lukaku lett volna ennyire gólérzékeny. Na, majd Greenwood bebizonyíthatja, hogy a felnőttek között is képes valami hasonlót produkálni. Persze, a tehetség nem minden, a világ egyetlen játékosának sem könnyű bekerülni az óriási harcot vívó angol topklubok kezdőjébe, nemhogy az utánpótláskorú fiataloknak. De akinek esetleg sikerül, az aligha fog kikerülni onnan a következő két évtizedben. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.