UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-08-10 11:00

Labdarúgás: a Honvéd 20 éves kapusával, Berla Attilával nagyot fordult a világ

Tavasszal, amikor az NB III-ban védett, és harmadik számú kapusnak számított a Honvéd labdarúgócsapatánál, aligha hitte, hogy az új idény 1. fordulójában az NB I-ben vele kezdődik majd a kispestiek összeállítása, ráadásul az Európa-ligában is bemutatkozhat. A 20 éves Berla Attila mozgalmas napokat élt át, de ezt cseppet sem bánja, és bízik a jó folytatásban.

– Nem gyakori, hogy egy kapus előbb mutatkozik be az Európa-ligában, mint hazája élvonalbeli bajnokságában, ráadásul a craiovai El-meccsen hirtelen kellett beállnia Lefkovits Robi sérülése miatt. Volt azért ideje izgulni kicsit, amikor megtudta, hogy pályára kell lépnie? – Mielőtt beálltam, izgultam egy kicsit, a pályán már nem, a társak sokat segítettek, igyekeztem gyorsan felvenni a meccs ritmusát – válaszolta megkeresésünkre Berla Attila, a Honvéd labdarúgócsapatának saját nevelésű, 20 éves kapusa, aki a múlt héten előbb az Európa-ligában, majd az NB I-ben is szóhoz jutott. – Nem ilyen debütálásról álmodtam, hogy sérülés miatt kell pályára lépnem, de egy kapusnak minden pillanatban készen kell állnia a játékra. Úgy kell tudni beállni, hogy a társak érezzék, van mögöttük egy kapus, akire számíthatnak. Ezért törekedtem arra, hogy a pályán nyugodt, higgadt tudjak maradni. Szerb kapusedzőnk is azt mondta a meccs után, hogy magabiztosságot sugároztam.

Berla Attila az NB I-ben a DVTK ellen védte először a Honvéd kapuját Fotó: Budapest Honvéd FC
Berla Attila az NB I-ben a DVTK ellen védte először a Honvéd kapuját Fotó: Budapest Honvéd FC
– A balhés jeleneteket hogyan élte meg? Éppen az ön kapujánál robbant a hanggránát, ami után ápolni kellett a játékvezetőt. – A sok néző engem csak feldob. Amikor beálltam, persze próbáltak hergelni a hazai szurkolók. Hallottam, hogy mondják a nevemet, de amit utána mondtak, már úgysem értettem, így nem zavart. A történtek előtt lehúztam egy hosszú labdát, de az egyik román megrúgott, és ezután kezdődött a lökdösődés, aminél én is kimentem a kapuból. Igyekeztem nyugtatni a többieket, ekkor hallatszott egy robbanás, és láttam, hogy a játékvezető összeesett. – Az El-selejtező után rögtön jött a DVTK elleni bajnoki, azt a meccset már végig is játszotta. Az első gólt 11-esből kapta, de mi a véleménye a másodikról? – Sajnálom, hogy a Diósgyőr helyzet nélkül két gólt szerzett. Lábbal volt egy-két hibám, ebben fejlődnöm kell. Ami a gólt illeti, kicsit beljebb álltam a kelleténél, nem számítottam arra az ívelésre, és már nem tudtam kiérni a fejesre. – Mi a legnagyobb különbség az NB I és mondjuk az NB III között, ahol az előző idényben védett? – Az, hogy sokkal gyorsabban kell döntéseket hozni, és bátrabban kell tudni kimozdulni a kapuból. Az NB I-ben a támadók sokkal váratlanabb megmozdulásokra képesek, ezért is fontos, hogy megfelelő ütemben ki tudjak lépni, résen legyek a mélységi indításoknál, és fontos a jó lábmunka. Ezek mind olyan tényezők, amikben minél több játékszituációra van szükség a fejlődéshez. – Hogyan készült a nyáron erre az idényre,mennyire volt benne a pakliban, hogy mondjuk kölcsönbe megy akár például az NB II-be is, és hogyan látja most a helyzetét, egy El- és egy bajnoki meccs után? – Nem beszéltünk a jövőről, úgy készülök, hogy a következő meccsen is én állok a kapuban, mert mint mondtam, egy kapusnak mindig készen kell állnia. Gróf Dávid távozása és Lefkovits Robi érkezése után egyébként arra számítottam, hogy második számú kapus leszek, mert azt tudtam, hogy Horváth András sérüléssel bajlódik. Az NB III-hoz képest persze az NB II-es szereplés is előrelépést jelenthetett volna, kölcsönben is, de most már azért dolgozom, hogy megőrizzem a helyemet a kapuban, és minél több NB I-es mérkőzésen tudjam segíteni a csapatot. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.