UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2019-08-10 09:05

Századokat űzve: Takács Boglárka újabb csúcsok kapujába érkezett

A székesfehérvári ARAK Akadémia színeiben futó Takács Boglárka két versenyszámban is győzött a felnőtt atlétikai országos bajnokságon. A Mol Alapítvány által támogatott 17 éves sportoló 100 és 200 méteres síkfutásban is egyéni csúccsal nyert.

Jól indult az idei éve a székesfehérvári ARAK Akadémia sprinterének, a 17 éves Takács Boglárkának, hiszen februárban rögtön két fedett pályás junior országos csúccsal kezdett 60 és 200 méteren. A 2017-es EYOF és a 2018-as ifjúsági Eb ezüstérmese joggal bizakodhatott, hogy ez az év számos sikert tartogat számára. Fő versenye a svédországi U20-as Eb volt, amelyen 100 méteren állt rajthoz.

feol takács
feol takács
„A tavalyi évem nagyon jól sikerült, szerettem volna megismételni, vagy még talán fokozni szebb és jobb eredményekkel, mind időben, mind helyezésben. Időben sikerült is, hiszen 100-on és 200-on is sikerült javítanom, ez elégedettséggel tölt el. Az U20-as Eb-n azonban nem kerültem dobogóra, pedig a formaidőzítéssel vagy az edzéstervemmel semmi gond nem volt. Egyszerűen csak a döntőbeli szereplésemmel vagyok elégedetlen. Svédországban fejben nem állt össze a futásom, nem tudtam úgy versenyezni, mint korábban az EYOF-on és az ifjúsági Eb-n. Hiányzott a rám jellemző önbizalom, nagyon izgultam és féltem, mert idősebbekkel kellett futnom. Elsőéves juniorként én vagyok ebben az évben a legfiatalabb, és ez zavart, valamint tudtam, hogy a másik hét lánynak jobb ideje van a döntőben – nyolcadik lettem. Az időt azonban, amit meg szerettem volna futni az Eb-n, kicsit elcsúszva, de elértem a felnőtt országos bajnokságon. Azzal a teljesítménnyel harmadik lettem volna a kontinensviadalon, de persze ez már a múlt.” Boglárka a felnőtt magyar bajnokság döntőjében 11.56-ot futott százon, csupán egyetlen századdal maradt el Nguyen Anasztázia 2011-ben elért junior csúcsától, míg kétszázon 23.73-mal nyert, ami 11 század lemaradást jelent Szabó Ildikó 46 éve megdöntetlen U20-as rekordjától. Természetesen mindkét eredménye egyéni legjobbja lett Varga Tamás tanítványának. „Az országos bajnokság előtt nem fogalmaztam meg magamban, hogy mindenképpen junior rekordot szeretnék futni, mert ez az első évem, ezeket a csúcsokat jövőre is megdönthetem. Igazából csak szerettem volna jól teljesíteni, bebizonyítani magamnak, az edzőmnek és mindenkinek, aki támogatott, és hitt bennem, hogy igenis bennem van az a jó eredmény, amit mondtunk, és vártunk év eleje óta.”
takács fotó fehér gábor
takács fotó fehér gábor
A fiatal sprinter története azért is mesébe illő, mert bármilyen furcsa, csupán három és fél éve kezdett el komolyabban foglalkozni az atlétikával. Teljesen ismeretlenül és mindenféle előképzettség nélkül nyerte meg a 2015-ös diákolimpiát, felkeltve ezzel a szakemberek figyelmét. Azóta minden évben letesz egy elképesztő eredményt az asztalra. A móri lány úgy érzi, már eléggé elfáradt ebben a szezonban, és a betegségek sem kerülték el, az országos bajnokság döntőjét például begyulladt torokkal abszolválta. Ha minden jól megy, lesz két hete, amikor a családdal együtt elutazhat nyaralni – azt az időszakot a feltöltődésre szánja. A jövő évvel kapcsolatban egyértelmű terve van: egyre gyorsabbnak lenni. Ez annak tükrében, hogy a tizenkettedik osztályba lépő futó számára az érettségi ideje is elérkezik, nem lesz egyszerű. Boglárka azonban továbbra is üldözi a századokat, hiszen nagyon közel jár az újabb rekordok megdöntéséhez. Elárulta, hogy kétszáz méteren a csúcshoz hiányzó tizenegy század kevesebb mint egyméternyi távolságra számítható át. A hiányzó centikhez próbál segítséget nyújtani a Mol Alapítvány is, amelynek támogatását az újdonsült magyar bajnok a legkorszerűbb sportfelszerelések megvásárlására használja fel. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.