- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Századokat űzve

Jól indult az idei éve a székesfehérvári ARAK Akadémia sprinterének, a 17 éves Takács Boglárkának, hiszen februárban rögtön két fedett pályás junior országos csúccsal kezdett 60 és 200 méteren. A 2017-es EYOF és a 2018-as ifjúsági Eb ezüstérmese joggal bizakodhatott, hogy ez az év számos sikert tartogat számára. Fő versenye a svédországi U20-as Eb volt, amelyen 100 méteren állt rajthoz.

feol takács [1]

 •  Forrás: feol.hu

„A tavalyi évem nagyon jól sikerült, szerettem volna megismételni, vagy még talán fokozni szebb és jobb eredményekkel, mind időben, mind helyezésben. Időben sikerült is, hiszen 100-on és 200-on is sikerült javítanom, ez elégedettséggel tölt el. Az U20-as Eb-n azonban nem kerültem dobogóra, pedig a formaidőzítéssel vagy az edzéstervemmel semmi gond nem volt. Egyszerűen csak a döntőbeli szereplésemmel vagyok elégedetlen. Svédországban fejben nem állt össze a futásom, nem tudtam úgy versenyezni, mint korábban az EYOF-on és az ifjúsági Eb-n. Hiányzott a rám jellemző önbizalom, nagyon izgultam és féltem, mert idősebbekkel kellett futnom. Elsőéves juniorként én vagyok ebben az évben a legfiatalabb, és ez zavart, valamint tudtam, hogy a másik hét lánynak jobb ideje van a döntőben – nyolcadik lettem. Az időt azonban, amit meg szerettem volna futni az Eb-n, kicsit elcsúszva, de elértem a felnőtt országos bajnokságon. Azzal a teljesítménnyel harmadik lettem volna a kontinensviadalon, de persze ez már a múlt.”

Boglárka a felnőtt magyar bajnokság döntőjében 11.56-ot futott százon, csupán egyetlen századdal maradt el Nguyen Anasztázia 2011-ben elért junior csúcsától, míg kétszázon 23.73-mal nyert, ami 11 század lemaradást jelent Szabó Ildikó 46 éve megdöntetlen U20-as rekordjától. Természetesen mindkét eredménye egyéni legjobbja lett Varga Tamás tanítványának.

„Az országos bajnokság előtt nem fogalmaztam meg magamban, hogy mindenképpen junior rekordot szeretnék futni, mert ez az első évem, ezeket a csúcsokat jövőre is megdönthetem. Igazából csak szerettem volna jól teljesíteni, bebizonyítani magamnak, az edzőmnek és mindenkinek, aki támogatott, és hitt bennem, hogy igenis bennem van az a jó eredmény, amit mondtunk, és vártunk év eleje óta.”

takács fotó fehér gábor [2]

Takács Boglárka két egyéni csúccsal nyert két felnőtt bajnoki aranyat  •  Fotó: Fehér Gábor

A fiatal sprinter története azért is mesébe illő, mert bármilyen furcsa, csupán három és fél éve kezdett el komolyabban foglalkozni az atlétikával. Teljesen ismeretlenül és mindenféle előképzettség nélkül nyerte meg a 2015-ös diákolimpiát, felkeltve ezzel a szakemberek figyelmét. Azóta minden évben letesz egy elképesztő eredményt az asztalra. A móri lány úgy érzi, már eléggé elfáradt ebben a szezonban, és a betegségek sem kerülték el, az országos bajnokság döntőjét például begyulladt torokkal abszolválta. Ha minden jól megy, lesz két hete, amikor a családdal együtt elutazhat nyaralni – azt az időszakot a feltöltődésre szánja.

A jövő évvel kapcsolatban egyértelmű terve van: egyre gyorsabbnak lenni. Ez annak tükrében, hogy a tizenkettedik osztályba lépő futó számára az érettségi ideje is elérkezik, nem lesz egyszerű. Boglárka azonban továbbra is üldözi a századokat, hiszen nagyon közel jár az újabb rekordok megdöntéséhez. Elárulta, hogy kétszáz méteren a csúcshoz hiányzó tizenegy század kevesebb mint egyméternyi távolságra számítható át. A hiányzó centikhez próbál segítséget nyújtani a Mol Alapítvány is, amelynek támogatását az újdonsült magyar bajnok a legkorszerűbb sportfelszerelések megvásárlására használja fel.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN [3] a sportági aloldalunkon.