UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-08-12 14:25

Leány U17-es kézi Eb: a magyar lányok még nehezen hiszik el, hogy aranyérmesek

„Minden meccsen volt valaki, aki előrelépett, fogtuk egymás kezét, és együtt a célba értünk” – mondta a celjei leány U17-es kézilabda Eb legjobb játékosának választott Kajdon Blanka a kontinenstorna döntője után. S valóban: a juniorok után az ifjúsági válogatott is hibátlan mérleggel ért fel a csúcsra.

Egy hónapon belül kétszer is Európa csúcsára ért a korosztályos magyar női kézilabdázás. Júliusban Győrben a juniorok (U19-esek), vasárnap Celjében az ifjúságiak ünnepelhettek kontinensbajnoki aranyérmet.

A juniorok után az ifjúsági lányok is felértek Európa csúcsára Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A juniorok után az ifjúsági lányok is felértek Európa csúcsára Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Az U17-es magyar csapat fennállása óta eddig ötven mérkőzést játszott, és mindössze egyet vesztett el, azt is az EYOF-on az úgymond B-válogatottal a franciák elsőszámú garnitúrája ellen. A szlovéniai Európa-bajnokságon viszont egyszerűen megállíthatatlan volt a társaság. Ifj. Kiss Szilárd együttese makulátlan mérleggel nyert aranyérmet, a döntőben a svédeket múlta felül 28–24-re. „Még nagyon friss az élmény, mi is csak barátkozunk a gondolattal, hogy Európa-bajnokok lettünk – kezdte a boldog szövetségi az utanpotlassport.hu-nak. – A döntőt szinte végig uraltuk, néhány percet leszámítva a mi akaratunk érvényesült, így azt gondolom, megérdemeltük a győzelmet. Nagyon büszke vagyok a lányokra és az egész stábra, az ilyen pillanatokért érdemes kézilabdázni és edzősködni.”
Kajdon Blanka lett a torna MVP-je Forrás: EHF
Kajdon Blanka lett a torna MVP-je Forrás: EHF
A tornán végig a magyar csapat egyik vezére volt a balátlövő Koronczai Petra, aki a döntőben is alaposan megszórta a svédeket, hét góljával a mieink legeredményesebb játékosa volt. Ő azt emelte ki, hogy az elejétől a végéig igazi csapat voltak. „Rengeteget dolgoztunk azért, hogy most ide jussunk. A legfontosabb az volt, hogy hittünk egymásban, így értük el ezt az eredményt. Hihetetlen akaraterő van ebben a társaságban, felemelő érzés most itt lenni, büszke vagyok, hogy a csapat része lehetek.” A magyar válogatottból ketten is bekerültek a torna All Star-csapatába: Kürthi Laurát a legjobb jobbszélsőnek választották, míg az irányító Kajdon Blanka lett az MVP, vagyis az Eb legértékesebb játékosa. A lefújás utáni percekben még nem igazán hitte el a történteket. „Ezért dolgoztunk, ezért jöttünk, de most hogy kimondhatjuk, Európa-bajnokok vagyunk… Nehéz szavakat találni. Az egyéni elismerésre egyáltalán nem számítottam, de azt gondolom, hogy elsősorban a csapat kapta ezt a díjat. Minden meccsen volt valaki, aki előrelépett, fogtuk egymás kezét, és együtt a célba értünk.”

A magyar csapat útja az Eb-győzelemig: Csoportkör: –Szlovákia 31–18, –Ausztria 33–23, –Románia 39–32 Középdöntő: –Svédország 26–22, –Norvégia 28–27 Elődöntő: –Dánia 25–21 Döntő: –Svédország 28–24 Az Eb végeredménye: 1. Magyarország, 2. Svédország, 3. Franciaország, 4. Dánia, 5. Oroszország, 6. Norvégia, 7. Németország, 8. Ausztria, 9. Montenegró, 10. Szlovénia, 11. Románia, 12. Szlovákia, 13. Portugália, 14. Horvátország, 15. Hollandia, 16. Spanyolország

Az Eb-győztes magyar válogatott kerete: Kapusok: NÉMETH Kata (Dunaújvárosi KKA), BUKOVSZKY Anna (GVM Europe-Vác), KUBINA Molli (NEKA), ZSIGMOND Panna (FTC-RAIL Cargo Hungaria) Jobbszélső: RITTLINGER Lotti (Mohácsi TE) Jobbátlövők: KÜRTHI Laura (Győri Audi ETO), HORVÁTH Nikolett (NEKA) Irányítók: KAJDON Blanka (NEKA), WOTH Viktória (NEKA), FARKAS Johanna (Győri Audi ETO) Beállók: FARAGÓ Luca (NEKA), BÁNHIDI Barbara (NEKA) Balátlövők: JUHÁSZ Gréta (NEKA), KORONCZAI Petra (Dunaújvárosi KKA), NAGY Laura (NEKA) Balszélsők: VÁMOS Mira (NEKA), MÉRAI Maja (NEKA)

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.