UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2019-08-12 17:45

Serdülő boksz Eb: egy, csak egy leány

A remélt négy-öt helyett kilenc érmet harcolt ki 19 fős korosztályos ökölvívó-válogatottunk a vasárnap zárult georgiai serdülő Európa-bajnokságon, ahol ráadásul a legfényesebből, aranyból is jutott egy Magyarországnak Dévényi Izabel révén.

Magyar Eb-győzelemnek is örülhettünk a 2005-ben és 2006-ban született ökölvívók elmúlt heti tbiliszi kontinensviadalán, s Dévényi Izabel kategóriagyőzelme mellett nyolc bronz is került a mieink gyűjteményébe. Vagyis módfelett sikeres eseményen vannak túl kesztyűs fiataljaink, akik egyfelől megközelítették a tavalyi – a mi szempontunkból minden idők legsikeresebb – sportági utánpótlás Eb-jének csúcsteljesítményét, a bulgáriai három ezüstöt és tíz bronzot, másfelől annyiban még felül is múlták a 2018-as rekordot, hogy ezúttal magyar Európa-bajnokot is avattak Georgia – a néhai Grúzia – fővárosában.

Eb-dobogósaink (balról jobbra): Bari István, Oláh Géza, Petrovics Krisztofer, Oláh Levente, Dévényi Izabel, Kovács Nikolett, Koloszár Vivien, Komjáthi Nóra, Deák Fanni Forrás: boxing.hu
Eb-dobogósaink (balról jobbra): Bari István, Oláh Géza, Petrovics Krisztofer, Oláh Levente, Dévényi Izabel, Kovács Nikolett, Koloszár Vivien, Komjáthi Nóra, Deák Fanni Forrás: boxing.hu
A hat leány és tizenhárom fiú alkotta különítményünk legjobbja toronymagasan Dévényi Izabel, a balatonlelleiek üdvöskéje volt, akit nem lehetett feltartóztatni az előremenetelésben. Előbb egy kemény ír amazont páholt el a novemberben 14 esztendős nagy tehetség, majd az elődöntőben kiváló török riválist győzött le egyhangú pontozással, hogy aztán az 54 kilogrammosok fináléjában is egyértelművé tegye: toronymagasan ő a súlycsoport legjobbja Európában. Izabel döntőbeli ellenfelét, a kategória másik favoritjaként számon tartott moldovai Irina Csubovát is 5-0-ra verte. Az elődöntő ugyanakkor nyolc magyarnak is a végállomást jelentette, mely tény csak (fele)részben magyarázható azzal, hogy a vetélytársak jobbak voltak. Dorkó Péter, a korosztályos válogatott edzője honlapunk érdeklődésre elárulta: az elődöntőben több mérkőzésünkbe „belenyúltak” a pontozók. Ahogyan a szakember fogalmazott: nyolc vereségünkből négy volt reális. „Ám nem érdemes foglalkozni vele, mert nincs értelme, hogy a különböző érdekek hogyan jutnak érvényre a ringben és a ringen kívül, ez ellen nincs mit tenni – jelentette ki. – Az egyik fontos tapasztalat, hogy serdülőinkkel felvesszük a versenyt a mezőny nagy részével. Leginkább a komfortzónájukból való kilépés jelent nehézséget a gyerekeinknek, akiknek meg kell tanulniuk, hogy jól kezeljék a nyomást, az idegen környezetet vagy akár az igazságtalan ítéleteket is. Ha ez sikerül, még több és szebb eredményt tudunk elérni.” Hozzáfűzte, hogy reálisan nézve négy-öt érem volt a csapatban, ehhez képest végül kilenc sikerült, benne aranyérem is, úgyhogy elégedettek lehetünk a tbiliszi összképpel. Már csak azért is – tehetjük hozzá a magunk részéről –, mert a 30 nemzet 316 ifjú öklözőjét felvonultató idei – sorszáma szerint 17. – serdülő Európa-bajnokságon 19 ország jutott medálhoz, s Magyarország az egy arannyal és nyolc bronzzal a kilencedik helyen végzett az éremtáblázaton.

A serdülő Eb magyar érmesei: Arany: Dévényi Izabel (54 kg, LELLE FKE) Bronz: Koloszár Vivien (40 kg, RSC Kaposvár), Deák Fanni (57 kg, Szeged BC), Komjáthi Nóra (60 kg, DVSC), Kovács Nikolett (70 kg, Gyevát SE), Oláh Géza (38,5 kg, Salgótarjáni BSE), Petrovics Krisztofer (50 kg, Szeged BC), Oláh Levente (52 kg, Tatabányai SC), Bari István (54 kg, Kecskeméti SC)

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.